Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Ισόπαλο (2-2) το πολύ δυνατό ντέρμπι των «Δικεφάλων»

Η βελτιωμένη στο β΄ μέρος ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη, 2-2, με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, στο μεγάλο ντέρμπι με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της 5ης αγωνιστικής της Super League.

Το τελικό σκορ δεν άφησε....
ικανοποιημένη καμία από τις δύο ομάδες, ιδιαίτερα τους Θεσσαλονικείς που αν και προηγήθηκαν δύο φορές υποχρεώθηκαν στη δεύτερη σερί ισοπαλία, με το ίδιο μάλιστα σκορ (2-2 και με τον Άρη), κι έτσι για πρώτη φορά από την έναρξη της περιόδου «έπεσαν» από την κορυφή, όπου βρίσκεται, πλέον, μόνος του ο Ολυμπιακός.

Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε «καθαρίσει» το ματς από το πρώτο μέρος, όταν κυριάρχησε στο γήπεδο κι εκτός από το γκολ που πέτυχε με τον Σφιντέρσκι είχε ένα χαμένο πέναλτι με τον Μπίσεσβαρ (δοκάρι) κι άλλες δύο κλασικές ευκαιρίες (Σφιντέρσκι, Μπίσεσβαρ).

Μετά από τρεις σερί νίκες η ΑΕΚ έχασε δύο βαθμούς, αλλά έτσι όπως πήγε το ματς μάλλον θα πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένη. Η τραγική στο πρώτο μέρος αθηναϊκή ομάδα, ισορρόπησε στο β΄ με τις αλλαγές του Κωστένογλου, αλλά και πάλι ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που είχε τις ευκαιρίες. Ο Μπάρκας, όμως, είπε «όχι» δύο φορές στον Ακπομ που ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει...

Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πολύ κοντά στο γκολ στο 5΄, μετά την προσπάθεια του Σφιντέρσκι και το σουτ του Μπίσεσβαρ που απομάκρυνε ο Τσιγκρίνσκι.

Οι «ασπρόμαυροι» από τα πρώτα λεπτά «πατούσαν» καλύτερα στον αγωνιστικό, κυκλοφορούσαν καλύτερα τη μπάλα, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους που ήταν ανοργάνωτοι στη μεσαία γραμμή, ενώ είχαν πολλά προβλήματα και στην άμυνα.

Η ανωτερότητα των παικτών του Φερέιρα επιβραβεύτηκε στο 16΄. Ο Λημνιός έφυγε στην πλάτη του Μπακάκη, έβγαλε την παράλληλη σέντρα κι ο Σφιντέρσκι από κοντά «έγραψε» το 1-0.

Ακολούθησε στο 19΄ η τεράστια ευκαιρία με τον Πολωνό, που αστόχησε σε άδεια εστία, στο 20΄ ο Μπάρκας απομάκρυνε το σουτ του Μπίσεσβαρ, με τον ΠΑΟΚ να κάνει... πάρτι στην άμυνα της ΑΕΚ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα και πάλι από προσπάθεια τοη Λημνιού, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Μπακάκη χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη του διαιτητή. Μετά από τις «φωνές» των παικτών του ΠΑΟΚ, ο Κλόσνερ σταμάτησε το ματς κι αφού συμβουλεύτηκε το VAR υπέδειξε το καθαρό πέναλτι.

Ο Μπίσεσβαρ εκτέλεσε στο 26΄, έστειλε από την άλλη γωνία τον Μπάρκα, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι κι έτσι χάθηκε η τεράστια ευκαιρία για τους πρωταθλητές να κάνουν το 2-0.

Μετά το 30΄ κάπως έπεσε ο... τρελός ρυθμός του ντέρμπι, η ΑΕΚ ήταν αδύνατο με τον τρόπο που αγωνιζόταν να απειλήσει την εστία του Ζίβκοβιτς και το ημίχρονο τελείωσε με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται 1-0.

Βλέποντας την ομάδα του να μην μπορεί να απειλήσει καθόλου στο πρώτο μέρος, ο Κωστένογλου αποφάσισε να κάνει διπλή αλλαγή στο δεύτερο μέρος, βάζοντας στο ματς τους Ντέλετιτς και Γιακουμάκη αντί των Αλμπάνη και Παουλίνιο.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά στην επανάληψη, πίεσαν πολύ ψηλά και κατάφεραν στο 54΄ να φτάσουν στην ισοφάριση με το πλασέ του Τσιγκρίνσκι μετά από το φάουλ του Λιβάια.

Μόλις 4 λεπτά κράτησαν οι πανηγυρισμοί των «κιτρινόμαυρων», καθώς στην πρώτη του οργανωμένη επίθεση στην επανάληψη ο ΠΑΟΚ έκανε το 2-1. Όπως ακριβώς και στο πρώτο μέρος, ο Λημνιός έφυγε από το μαρκάρισμα του Λόπες, γύρισε την κατάλληλη στιγμή στον Σφιντέρσκι, ο οποίος έκανε το 2-1... σα σε προπόνηση.

Το ντέρμπι είχε πάρει ένα... τρελό ρυθμό και στο 64΄ η ΑΕΚ πέτυχε γκολ με τον Μάνταλο, που πήρε το «ριμπάουντ» μετά την εξαιρετική επέμβαση του Ζίβκοβιτς σε κεφαλιά του Γιακουμάκη. Με την χρήση του VAR, όμως, το τέρμα του αρχηγού της ΑΕΚ δε μέτρησε, καθώς ήταν λίγο πιο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό των «ασπρόμαυρων» και ορθώς υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ.

Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο στο 79΄, όταν ο Ντέλετιτς βρήκε δίχτυα από κοντά μετά από γύρισμα του Μάνταλου και τρομερό κενό στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Ο διαιτητός συμβουλεύτηκε το VAR (για επιθετικό φάουλ πριν το γκολ), ωστόσο, το γκολ μέτρησε κανονικά και το 2-2 ήταν γεγονός.

Ακολούθησαν δύο μεγάλες επεμβάσεις του Μπάρκα σε ισάριθμα σουτ του Άκπομ και το αποτέλεσμα δεν άλλαξε. Ο ΠΑΟΚ υποχρεώθηκε στη δεύτερη σερί ισοπαλία του, διατήρησε το αήττητο για 40ό ματς, αλλά «έπεσε» από την κορυφή, ενώ η ΑΕΚ έμεινε για 4ο σερί ματς αήττητη.