Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε παρτίδα του γνωστού καφέ Danesi ;

"Νοθευμένος καφές! Πετάξτε τον" - Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ!, αναφέρει ο πηχαίος τίτλος του άρθρου που είναι πρώτο σε αναγνωσιμότητα αυτή την ώρα, από ....
clickbait site (https://parapona-rodou.blogspot.com/2019/09/blog-post_122.html).

Μόνο που, δεν ήταν ακριβώς "νοθευμένος" ο καφές, ενώ η είδηση είναι μπαγιάτικη! Από τις 16/4/2019 !!!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Στην ανάκληση γνωστού καφέ προχώρησε ο ΕΦΕΤ πριν από λίγο καιρό! Συναγερμός Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης & Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, διαπίστωσε, μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση που διενεργήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών στη Γαλλία, ότι το προϊόν "Καφές espresso αλεσμένος 100% Arabica Gold, συσκευασμένος, με εμπορική ονομασία Danesi Caffe Espresso Italiano Gold Quality, βάρους 250 γρ., αριθμού παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, προέλευσης Ιταλίας, εταιρείας παραγωγής και συσκευασίας DANESI CAFFE SPA – ROMA", είναι νοθευμένο σε υψηλό ποσοστό με καφέ ποικιλίας Robusta.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από τις εμπλεκόμενες στην διακίνηση του προϊόντος επιχειρήσεις την άμεση ανάκληση / απόσυρση της ανωτέρω παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, ενώ οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι εν λόγω έλεγχος που αφορούσε στην αυθεντικότητα – γνησιότητα καφέ ποικιλίας Arabica εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό ελέγχων του ΕΦΕΤ για την καταπολέμηση δόλιων πρακτικών και νοθείας στα τρόφιμα με γνώμονα πάντα την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών.

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας διανομής των προϊόντων DANESI, Ιωάννης Ταλούμης & ΣΙΑ Ε.Ε., “σε καμία περίπτωση το προϊόν δεν περιέχει κάποια επικίνδυνη ή βλαβερή για τον οργανισμό ουσία και η κατανάλωση του είναι απόλυτα ασφαλής”.
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση-απάντηση της εταιρείας στην απόφαση ανάκλησης του προϊόντος από τον ΕΦΕΤ.

Η πλήρης ανακοίνωση
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ 16/4/2019 με Αρ. πρωτ.: 5965, κατόπιν εξέτασης συγκεκριμένου δείγματος espresso αλεσμένου 100% Arabica Gold, συσκευασμένου με την εμπορική ονομασία Danesi Caffe Espresso Italiano Gold Quality, βάρους 250 γρ., αριθμού παρτίδας L12, ημερομηνίας λήξης 19/12/2020, εταιρείας παραγωγής και συσκευασίας DANESI CAFFE SPA-ROMA και διανομής Ιωάννης Ταλούμης & ΣΙΑ Ε.Ε., ο συγκεκριμένος κωδικός κρίθηκε νοθευμένος διότι περιείχε ποσοστό ποικιλίας Robusta 24 +-10%.

Μετά τον πρώτο αυτόν δειγματοληπτικό έλεγχο, η εταιρεία συμμορφούμενη με την επισήμανση του ΕΦΕΤ, έδωσε άμεσα εντολή ανάκλησης του συγκεκριμένου κωδικού από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Εντούτοις, η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση και αναμένουμε περαιτέρω ενημέρωση.

Σε αυτό το σημείο η εταιρία θεωρεί σημαντικό να επισημάνει, ότι η έννοια νοθευμένου που χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΦΕΤ για να χαρακτηρίσει το προϊόν, όπως και ο ίδιος ο οργανισμός αναφέρει, αφορούσε την λεκτική επισήμανση στην συσκευασία (100% Αrabica), που κατόπιν του εργαστηριακού ελέγχου σε προϊοντικό κωδικό με τα συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω, θεωρείται μη συνεπής με το περιεχόμενο, εφόσον εκ του αποτελέσματος φάνηκε να περιέχει 24 +-10% της ποικιλίας καφέ Robusta.
Σε καμία περίπτωση το προϊόν δεν περιέχει κάποια επικίνδυνη ή βλαβερή για τον οργανισμό ουσία και η κατανάλωση του είναι απόλυτα ασφαλής.

Παραθέτουμε παρακάτω την επίσημη απάντηση του συνεργαζόμενου οίκου DANESI CAFFE SPA-ROMA: “Έχουμε ακούσει ότι το blend μας θεωρήθηκε νοθευμένο, δεν είναι έτσι και στηρίζουμε έντονα ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αβάσιμος και θα διατηρήσουμε το δικαίωμα να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσουμε το όνομα και το εμπορικό μας σήμα.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα blend μας αποτελούνται από τους καλύτερους καφέδες από τις πιο διάσημες περιοχές του κόσμου και αγοράστηκαν μετά από σχολαστική επιλογή από κάθε μία φυτεία, έτσι ώστε ο καβουρδισμένος μας καφές με τον προηγμένο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας να εκτιμάται σε όλο τον κόσμο”.