Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι έξι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, μετά την απολογία τους στην Α' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι πρώτοι έξι ....
κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών και εμπορίας ωαρίων, την εξάρθρωση του οποίου ανακοίνωσε τα προηγούμενα 24ωρα η αστυνομία.

Η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί το πρωί του Σαββάτου (28.09.2019), οπότε θα λογοδοτήσουν στην ίδια ανακρίτρια οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες για την υπόθεση.

Ανάμεσα σ' αυτούς που απολογήθηκαν ήταν ο δικηγόρος και η γυναικολόγος για τους οποίους η ανακρίτρια και η εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων αποφάσισαν να αφεθούν ελεύθεροι υπό τους όρους της καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας ύψους 30.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Την ίδια ποινική μεταχείριση είχαν και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί τους, μόνο που οι περιοριστικοί όροι διαφοροποιήθηκαν εν μέρει, και αφορούν την αυτοπρόσωπη εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένουν και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Πρόκειται για τρεις γυναίκες που κατηγορούνται ότι μεσολαβούσαν σε διάφορα στάδια της φερόμενης εγκληματικής δραστηριότητας του κυκλώματος, όπως επίσης μία μαία-υπάλληλος σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Νωρίτερα ύστερα από μία μαραθώνια διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε ύστερα από 11 ώρες, οι κατηγορούμενοι -απολογούμενοι- αντέκρουσαν τις βαρύτατες κατηγορίες που τους αποδίδει το κατηγορητήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικηγόρος φέρεται να υποστήριξε ότι παρείχε νομικές υπηρεσίες στο πλαίσιο νόμιμων υιοθεσιών και νόμιμων αμοιβών. «Έκανα τη δουλειά μου ως δικηγόρος και τίποτα παραπάνω» φέρεται να είπε, τονίζοντας ότι δεν είχε καμία επαφή με τις βιολογικές μητέρες, παρά μόνο με τους θετούς γονείς που του ανέθεταν τη διαδικασία της νόμιμης υιοθεσίας, ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή σε εμπόριο ωαρίων.

Τη γραμμή της άρνησης των κατηγοριών ακολούθησε και η κατηγορούμενη γιατρός (μαιευτήρας), η οποία, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, είπε ότι εισέπραττε νόμιμες αμοιβές στο πλαίσιο της εξέτασης των κυοφορούμενων γυναικών. Οι υπόλοιπες τέσσερις κατηγορούμενες φαίνεται να απολογήθηκαν πως λάμβαναν τη διαβεβαίωση ότι οι ενέργειές τους ήταν νόμιμες.

Στο μεταξύ, την πόρτα της α' τακτικής ανακρίτριας θα περάσουν το Σάββατο (28.09.2019), οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για βουλγαρικής καταγωγής πρόσωπα, στους οποίους αποδίδονται περιφερειακοί ρόλοι στη αποδιδόμενη δράση της χαρακτηριζόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης.


Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών, που αποκόμισε έσοδα τα οποία υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ. Μάλιστα, ρόλο μεσίτη είχαν τρεις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, οι οποίες αναλάμβαναν να βρουν σε άτεκνα ζευγάρια εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία και Ρομά από την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, αντί 25.000-28.000 ευρώ, έδιναν τα παιδιά στους ενδιαφερόμενους.

Από αυτά τα 4.000-5.000 ευρώ κατέληγαν στις γυναίκες που τεκνοποιούσαν. Μάλιστα, δίνονταν σε τρεις φάσεις για να μην αλλάξουν γνώμη.

Επικεφαλής στο κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών φέρονται να είναι ένας δικηγόρος, μια γυναικολόγος, όπως επίσης και υπάλληλοι ιδιωτικών κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το κύκλωμα από το 2016 έως και σήμερα έχει κάνει 22 παραδόσεις παιδιών για υιοθεσία, 24 περιπτώσεις εμπορίου ωαρίων, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως παρένθετες μητέρες (δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους).

Η διαδικασία περιελάμβανε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, με τη γέννηση του παιδιού υπογραφόταν συμβολαιογραφική πράξη με την οποία ανατίθετο η προσωρινή επιμέλεια στους ανάδοχους γονείς. Ένα μήνα αργότερα γινόταν νέα συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την οποία δινόταν η κανονική επιμέλεια του νεογέννητου στους γονείς ώστε να χρησιμοποιηθεί στο Πρωτοδικείο για την οριστική επιμέλεια.

Τα μέλη του κυκλώματος τουλάχιστον από το 2016 ως σήμερα οργάνωναν και χρηματοδοτούσαν τη μεταφορά αλλοδαπών γυναικών από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη, ορισμένες εκ των οποίων τις υπέβαλαν σε ειδική θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να εξάγουν τα ωάριά τους έναντι χρηματικών ποσών.

Με τον ίδιο τρόπο μετέφεραν εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία και αναλάμβαναν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, συντήρησης και νοσηλείας, προκειμένου να γεννήσουν σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές της πόλης.

Στην επιχείρηση η οποία αναπτύχθηκε σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν περίπου 80 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, κλιμάκια της Europol και της υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.