Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Σταύρος Κοντονής : "Εμείς θα τους αποκαλούμε Βορειομακεδόνες ή Σλαβομακεδόνες, όχι Μακεδόνες"

«Το θέμα αυτό (της "μειονότητας") το έχει κλείσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Γι αυτό έγινε και αναθεώρηση συντάγματος στα Σκόπια. Απορώ πώς είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια συζήτηση.


Αντιλαμβάνεστε ότι βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Η συζήτηση καλό είναι να γίνεται πάντα στη βάση των κρατών και όχι με πρακτορεία ειδήσεων» δήλωσε στον FOCUS 103,6, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Σταύρος Κοντονής.

«Εμείς μένουμε στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα και από τις οποίες δεσμεύεται. Μην κάνουμε το λάθος να πέφτουμε σ΄αυτού του είδους τις παγίδες και μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας, για κομματικούς ανταγωνισμούς, για να λέει κάποιος ότι δικαιώθηκε ή όχι. Είναι δυνατόν η ΝΔ να παίρνει αυτό το δημοσίευμα; Εμείς πάμε εδώ, στην Ελλάδα, να ανασκαλέψουμε θέματα, που έχουν κλείσει οριστικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.»


Κληθείς να σχολιάσει την οδηγία του ΥΠΕΞ των Σκοπίων για την ορθή χρήση του όρου «μακεδονικός-ή» για γλώσσα, ταυτότητα και λαό, ο κ. Κοντονής απάντησε:


«Εμείς θα τους αποκαλούμε "Βορειομακεδόνες" η "Σλαβομακεδόνες", δεν μας εμποδίζει η Συμφωνία να τους πούμε έτσι. Το πώς αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι είναι δικό τους θέμα, είναι δικαίωμά τους να λέγονται όπως θέλουν. Οι ίδιοι το κανονίζουν, όπως κι εγώ σας λέω, πώς θα τους λέμε. Αυτό θα ελεγχθεί στη βάση της Συμφωνίας, αν υπάρχει παραβίαση των όρων, θα αντιδράσει η Ελλάδα. »