Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Αξιόλογες προτάσεις υπ. δημοτικού συμβούλου για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη

Ενδιαφέρουσες οι προτάσεις του νεαρού υποψήφιου με το όνομα Αντώνης Μάνος, που κατεβαίνει με τον υπ.Δήμαρχο Γιάννη Νασιούλα, έναν αξιόλογο άνθρωπο. Μας άρεσε πάααρα πολύ -και συμφωνούμε απόλυτα- η ιδέα για την....
ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας "με προσωπικό από ιδιωτικές, κυρίως κοινωνικές, επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας". 
Πρόκειται για θέμα ταμπού, που δεν αρέσει καθόλου στις μάζες των Ελλήνων, που έχουν μοναδικό στόχο της ζωής του τον διορισμό στο δημόσιο. Κανείς "μεγάλος" υποψήφιος δεν τολμά να το θίξει γιατί χάνουν ψήφους (ψήφους κερδίζεις όταν υπόσχεσαι βόλεμα στο δημόσιο) κι έτσι ζούμε -και θα ζούμε αιώνες ακόμη- σε βρώμικες πόλεις, για να μη χαλάσουμε τη βολική "ιδεολογική" τάχαμου θέση "όχι στο ξεπούλημα στους ιδιώτες".

Όπως ξέρετε στο makpress, δεν "ψαρώνουμε" με "γνωστούς" υποψηφίους ή προβεβλημένους ή υποψηφίους μεγάλων κομμάτων. Ψάχνουμε τους καλούς, που μπορεί να βρίσκονται και στον συνδυασμό του Ταχιάου ή του Βούγια ή του Ορφανού, του Ψωμιάδη και άλλων διάσημων, αλλά μπορεί να βρίσκονται και σε "μικρούς συνδυασμούς", όπως για παράδειγμα, ο συνδυασμός-διαμάντι
Μένουμε Θεσσαλονίκη", που έχει τα πιο αξιόλογα νέα παιδιά.


Μας γράφει λοιπόν ο Αντώνης Μάνος, τον οποίο δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα (σε αντίθεση με τον επικεφαλής Γιάννη Νασιούλα, που συμπαθούμε), αλλά τον βάζουμε στα υπόψη:


Αποφάσισα να σας παρουσιάσω συνοπτικά, τις κυριότερες προτάσεις μου, για να έχουμε την Θεσσαλονίκη μας καθαρή και αξιοπρεπή, πρότυπο για τις υπόλοιπες πόλεις, χωρίς υπερβολές και ακατόρθωτες ιδέες, αλλά με παραδείγματα που εφαρμόζονται ήδη από άλλες δημοτικές αρχές. Προτείνω λοιπόν τα παρακάτω:

Την τοποθέτηση νέου τύπου υπόγειων κάδων, που βοηθούν στην συλλογή περισσότερων σκουπιδιών, χωρίς να αποτελεί δημόσιο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων. Αυτό απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο για την κατασκευή τους, κάτι που δεν είναι αδύνατον να γίνει στον δήμο μας, καθώς μικρότεροι δήμοι όπως ο δήμος Δέλτα έχουν ήδη κινηθεί αντίστοιχα, σε συγκεκριμένες περιοχές, με πολυσύχναστη κυκλοφορία. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, εξοικονομούμε χρήματα, τα οποία μπορούμε να διαθέσουμε για την κατασκευή παρόμοιων κάδων.

Η γραφειοκρατία δημιουργεί εμπόδια στην πρόσληψη νέου προσωπικού και πολλές φορές διάφορες προκηρύξεις γίνονται καθυστερημένα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στις ανάλογες υπηρεσίες να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των δημοτών. Επομένως, θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε το υπάρχον προσωπικό καθαριότητας, που αποτελεί μέρος των υπαλλήλων του δήμου, με προσωπικό από ιδιωτικές, κυρίως κοινωνικές, επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας, ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας των υφιστάμενων υπαλλήλων και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε το δυσβάσταχτο έργο τους, μειώνοντας παράλληλα την ανεργία στην πόλη μας.

Δημιουργία σταθμών φόρτωσης και εκφόρτωσης απορριμμάτων σε ακατοίκητες περιοχές, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και χρόνος από την μείωση της απόστασης.

Η αναβάθμιση του υπάρχοντος εξοπλισμού, κυρίως τα απορριμματοφόρα και η αντικατάστασή τους σταδιακά με νέου τύπου, που εκτός από αποκομιδή απολυμαίνουν και τους κάδους, είναι απαραίτητα για την δημόσια υγεία.

Η τοποθέτηση μικρών κάδων για τα σκουπίδια των πεζών σε συχνότερα σημεία, σε όλα τα πολεοδομικά τετράγωνα, έχει ως αποτέλεσμα την μικρότερη χρήση εργατικού δυναμικού στους πεζούς οδοκαθαριστές και την αξιοποίησή τους σε σημαντικότερες θέσεις εργασίας στην καθαριότητα.

Η τοποθέτηση επιπλέον κάδων ανακύκλωσης, εκτός ότι προστατεύει το περιβάλλον, καλλιεργεί καλλιεργεί και τον άνθρωπο στην κατεύθυνση της προστασίας του.

Στην χώρα μας, παράγουμε περίπου 5 εκατ. τόνους αστικών απορριμμάτων το χρόνο. Περίπου , το 80%αυτών καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, ενώ μόλις το 20% , ανακυκλώνονται. Υπολογίζεται ότι το 60% του συνόλου αποτελούν ανακυκλώσιμα ή βιοαποικοδομήσιμα υλικά που μπορούν να παράγουν οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία μας και το περιβάλλον. Αυτά σήμερα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ με συνολικό κόστος μεταφοράς που αγγίζει τα 140 εκ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η προστιθέμενη αξία τους που χάνεται, υπολογίζεται σε 150 εκ. Σκοπός μας πρέπει να είναι να ξεφύγουμε οριστικά από λύσεις ταφής απορριμμάτων. Προϋπόθεση είναι ο αρχικός διαχωρισμός τους, για την σωστή αξιοποίηση τους. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια στους δημότες μας, δωρεάν, κάτι που καθίσταται από μόνο τους ως κίνητρο. Σύντομα θα υποχρεωθούμε να εφαρμόσουμε μία αυστηρή ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει ότι υποχρεούμαστε από τις ποσότητες που παράγουμε σήμερα, το 1/4 θα πρέπει να ανακυκλώνεται ή το 2/4 να επεξεργάζονται και να μετατρέπονται σε χρήσιμη ύλη ή ενέργεια.

Άλλη μέθοδος είναι η πυρόλυση, που λειτουργεί με λιγότερο οξυγόνο και δίνει ως κύριο προϊόν ένα ελαιώδες καύσιμο, συμβάλλοντας στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Σημαντικότερο όμως από όλα, είναι η συμμετοχή των δημοτών σε αυτή την προσπάθεια και κατεύθυνση. Με την καθημερινή πράξη ευθύνης που έχουμε, να τηρούμε πρώτα εμείς την πόλη μας καθαρή, σεβόμενοι τους γύρω μας, τον τόπο μας αλλά κυρίως τον εαυτό μας.

Σας παρουσίασα λοιπόν μερικές από τις σκέψεις μου, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την τήρηση της καθαριότητας, αλλά και την εκμετάλλευση των απορριμμάτων. Σίγουρα θα έχετε κι εσείς κάποιες προτάσεις, τις οποίες θα ήθελα να τις συζητήσουμε και να τις συμπεριλάβω στο πρόγραμμα μου. Περιμένω τα ηλεκτρονικά σας μηνύματα, είναι χρέος μας απένατι στην πόλη μας, στο περιβάλλον και στην ζωή μας!

Ο Αντώνης Μάνος είναι Λογιστής-Φοροτεχνικός, υποψήφιος σύμβουλος με την δημοτική παράταξη του Ιωάννη Νασιούλα “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” [email: manosantonis@yahoo.com, www.manosantonis.gr]