Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Παρουσίασαν τη Διευθύντρια, πριν καν δημοσιευθεί το ΦΕΚ διορισμού της

Ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία επιλογής της νέας Διοικητικής Διευθύντριας στην Αρχή Προσφυγών της Υπηρεσίας Ασύλου κατέθεσαν οι ....
βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Β’ Αθηνών) προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αφορμή δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεται ότι o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στο προσωπικό της Αρχής τη νέα Διευθύντρια, χωρίς όμως να έχει δημοσιευθεί σχετική απόφαση διορισμού της στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της ιστοσελίδας efsyn.gr, η επιλεγείσα υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, σε αντικείμενα όμως που εκ πρώτης όψεως δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της θέσης.

Όπως αναφέρεται ρητά στο νόμο 4375/2016, ο διοικητικός διευθυντής με τριετή θητεία «είναι προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με διοικητική ικανότητα και εξειδίκευση ή/και εμπειρία στους τομείς της διεθνούς προστασίας ή των δικαιωμάτων του ανθρώπου ή του διεθνούς ή του διοικητικού δικαίου».

Η σχετική δημόσια πρόσκληση αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 22 Ιουνίου 2018, ημέρα Παρασκευή, με προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων ως τις 5 Ιουλίου 2018, παρέμεινε δηλαδή ανοιχτή μόλις για 13 ημέρες.

Δημοσιεύθηκε δε ένα μήνα μετά την ψήφιση του ν. 4540/2018, ο οποίος εισήγαγε τροποποιήσεις στη διαδικασία επιλογής. Ειδικότερα, η Επιτροπή Επιλογής δεν επιλέγει πλέον απευθείας τον Δ. Διευθυντή, όπως όριζε ο ν. 4375/2016, αλλά τρεις υποψηφίους, με την τελική επιλογή να ανήκει στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιπλέον, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη που συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής αντικαταστάθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό πότε έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Επιλογής, πότε υπεβλήθη το σχετικό πρακτικό στον Υπουργό και πότε υπεγράφη η υπουργική απόφαση διορισμού της επιλεγείσας και για ποιο λόγο έγινε παρουσίαση της επιλεγείσας στο προσωπικό της Αρχής πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες διορισμού της.

Επιπλέον, ζητούν λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν και προκρίθηκαν από την Επιτροπή, τα κριτήρια με βάση τα οποία επελέγη τελικά η νέα Διευθύντρια καθώς και αν καλύπτεται η προϋπόθεση του νόμου για «προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους».