Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

«Πρόοδος» για το ονοματολογικό στη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια

Με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Η συνάντηση....
των δύο ανδρών διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το τι ειπώθηκε στη συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Σε ανάρτηση που έκανε στο facebook μετά τη συνάντηση, ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για ενίσχυση της φιλίας, μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας: «Η ‘Μακεδονία’ και η Ελλάδα ενισχύουν τη φιλία τους. Με τον κ. Τσίπρα πιστεύουμε ότι θα βρούμε μια λύση για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των πολιτών και στις δύο χώρες», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την άποψη ότι μια συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα για το ονοματολογικό μπορεί να επιτευχθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο. «Συζητήσαμε μια (συγκεκριμένη) λύση στη διένεξη για την ονομασία η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, όμως είναι ανάγκη να έχουμε περισσότερες συζητήσεις στις χώρες μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Την ίδια ώρα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων στο θέμα του ονοματολογικού, για την οποία τόνισε ότι «θα χρειαστεί λίγη δουλειά ακόμα από τις ομάδες διαπραγμάτευσης και τους υπουργούς Εξωτερικών και τουλάχιστον άλλη μία συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ».

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ.Αλ. Τσίπρας: «Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι «είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και σημείωσε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το φλέγον θέμα της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε συζήτηση με τον κ. Ζάεφ για όλο το βράδυ μέχρι σχεδόν τις πρωινές ώρες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε». «Το βράδυ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση ως τις σχεδόν πρωινές ώρες και σήμερα το πρωί μια δεύτερη συνάντηση. Πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες και σήμερα να κουβεντιάσουμε πολύ εποικοδομητικά και ουσιαστικά», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία». Επίσης, σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα.«Ψάχνουμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές»

«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν και άλλα βήματα στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με στόχο να καταστεί δυνατή μια νέα συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, στις αρχές του Ιουνίου. «Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να καταστεί δυνατό να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι θα ήταν κοινή μας επιδίωξη να μπορέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 28-29 Ιουνίου και λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας των υποψήφιων κρατών προς ένταξη, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε, ακόμη, ότι είναι έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ωστόσο σημείωσε πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.Για την έξοδο από το μνημόνιο

Σε ό,τι έχει να κάνει με την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην Ε.Ε.. Τόνισε, μάλιστα, ότι το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της Ε.Ε. στο σύνολο της.

«Η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης» και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.

Σημειώνεται ότι το θέμα διευθέτησης του ελληνικού χρέους τέθηκε και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Ε. Μακρόν.ΝΔ: «Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας»
«Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του», αναφέρει η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Σόφια.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει εξ αρχής επισημάνει ότι δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων που έχει θέσει», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Κίνημα Αλλαγής: Στόχος μια συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ προϋποθέτει την τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας και την εξεύρεση λύσης» και τόνισε ότι «η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας, καθιστά ιδιαίτερα σημαντική κάθε προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

«Μία προοπτική που ξεκίνησε με Ελληνική πρωτοβουλία το 2003 με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης, για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας», πρόσθεσε το Κίνημα Αλλαγής και τόνισε πως στόχος για την επίλυση του θέματος της ΠΓΔΜ, είναι μία ολοκληρωμένη συμφωνία που περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), την αλλαγή του συντάγματος, μια συμφωνία με όλες τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.

«Μια συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο και δεν θα επηρεάζεται από πολιτικές ανακατατάξεις», κατέληξε.★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr