Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Μέτρα για το χρέος την άλλη εβδομάδα, για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, ζητά το ΔΝΤ

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ο οποίος.....
είπε ότι το ΔΝΤ πιέζει για άμεσες και ποσοτικοποιημένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Μάλιστα, επισήμανε πως αν την άλλη Πέμπτη, που συνεδριάζει το Eurogroup, ή λίγες μέρες αργότερα, δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τα οποία θα συμφωνήσει, τότε το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει κατ' αρχήν από τον Ιούλιο του 2017.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος πρόσθεσε πως στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Στην περίπτωση, που δεν δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα που ζητά για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, σημείωσε.

Ακόμη, είπε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου. Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το έτος αυτό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι το ΔΝΤ όντως έχει κάνει λάθη και το έχει παραδεχθεί και το ίδιο με εσωτερικές αξιολογήσεις που έχουν γίνει και πρόσθεσε πως έχει δεσμευθεί, μάλιστα, να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η εσωτερική διαδικασία του ΔΝΤ για τα λάθη του δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη.

Ακόμη, είπε πως ίσως ο βασικότερος λόγος που το ΔΝΤ κατηγορείται σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι ότι πάντα έρχεται να δράσει σε έκτακτες περιστάσεις, σε κάποια κρίση που συμβαίνει. Οι συνταγές πολιτικής που ακολουθεί, προσέθεσε, είναι αυτές που από τη δεκαετία του ΄90 ονομάζονται «συναίνεση της Ουάσιγκτον», δηλαδή μία προσέγγιση εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών με μείωση δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και βραχυχρόνιο νοικοκύρεμα. «Στα γρήγορα να τελειώνουμε και να φεύγουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτός είναι ο λόγος, είπε, που τα δάνεια του ΔΝΤ είναι βραχυπρόθεσμα.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος είπε ότι η θέση του ως εκπροσώπου στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου είναι θέση οικονομικής διπλωματίας και γι’ αυτό δεν θα ήταν σωστό να τοποθετηθεί δημόσια για θέματα πολιτικής που έθεσαν στις ερωτήσεις τους βουλευτές της Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μάκης Μπαλαούρας, ζήτησε από τον κ. Ψαλιδόπουλο να κάνει ένα σημείωμα στην επικεφαλής του ΔΝΤ για τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή και ο εκπρόσωπος είπε ότι θα κάνει μία εκτενή περίληψη των ερωτήσεων και των θέσεων που εκφράσθηκαν για να το δώσει στην Κριστίν Λαγκάρντ.★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr