Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Νίκη της μπίρας ΒΕΡΓΙΝΑ, καταδίκη της HEINEKEN,

Το Διοικητικό Εφετείο καταδίκασε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία,
ιδιοκτησίας κατά 98,9% της Heineken, να πληρώσει 26,7 εκατ. ευρώ στην μπύρα Βεργίνα*  (Σ.Σ. δεν είναι ακριβώς έτσι, δες απάντηση της Α.Ζ.) για καταχρηστική συμπεριφορά εναντίον της.

Ο ιδρυτής της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης που παράγει την μπύρα Βεργίνα, Δημήτρης Πολιτόπουλος δηλώνει ότι η πρόκειται για μεγάλη δικαίωση του πολυετούς αγώνα του.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της ΖΜΘ, πρόκειται για μια απόφαση που στηρίζει τις απαιτήσεις της εταιρείας για αποζημίωση ύψους 100 εκατ. ευρώ κατά της μεγαλύτερης ζυθοποιίας στην Ευρώπη, για ζημία που υπέστη από την καταχρηστική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσε κατ’ ουσίαν την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΠΑΝΤ) το 2015, με την οποία διαπίστωσε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική εταιρεία της Heineken NV στην Ελλάδα, εφάρμοζε για σχεδόν δύο δεκαετίες παράνομες και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην Ελλάδα.

Μετά από έρευνα της ΕΠΑΝΤ που διήρκησε 12 χρόνια, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια που έχει πραγματοποιηθεί, αποδείχθηκε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά ζύθου, παραβιάζοντας την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Να τονιστεί ότι το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσε την απόφαση της ΕΠΑΝΤ και μετά από αναπροσαρμογή του αρχικού προστίμου, επέβαλε το πρόστιμο-ρεκόρ των 26,7 εκατ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, η ΕΠΑΝΤ κατά τη διάρκεια της έρευνας της, βρήκε αδιάσειστα στοιχεία ότι η ΑΖ, που στην Ελλάδα διακινεί τα σήματα ΑΛΦΑ, Amstel και Heineken, εφάρμοζε μια ενιαία και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της από όλα τα κανάλια διανομής, είτε αφορούσαν διανομή σε χονδρική, σε ξενοδοχεία, μπαρ και καταστήματα εστίασης και σε άλλα σημεία λιανικής πώλησης.

Έτσι τον Φεβρουάριο, η ΖΜΘ κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στα Δικαστήρια του Άμστερνταμ -όπου βρίσκεται η έδρα της εν λόγω πολυεθνικής.

ΠΗΓΉ: http://www.ependitislive.gr/


*Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑΣ

Ποια η πραγματικότητα σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Αγαπητοί κύριοι,
Στο Μέσον σας δημοσιεύσατε την είδηση ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο σε άλλη ζυθοποιία. Τα όσα περιέχονται στο εν λόγω δημοσίευμα τυγχάνουν ανακριβή, καθώς καμία απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης δεν καλεί την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να πληρώσει χρήματα σε άλλη ζυθοποιία, ούτε και εκκρεμεί κάποια σχετική προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, σας ενημερώνουμε ότι αναφέρεστε στην υπ’ αριθμόν 4055/2017 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία το Δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την Προσφυγή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κατά της υπ’ αριθ. 590/2014 Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και περιόρισε το πρόστιμο στο ποσό των €26.733.529,18. Πρόκειται δηλαδή για πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου και το οποίο θα αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή δεν τίθεται ζήτημα καταβολής του προστίμου σε καμία άλλη εταιρεία/ ζυθοποιία. Η προσφυγή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ακόμα σε εξέλιξη, καθώς η εταιρία θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την πλήρη δικαίωσή της.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εμπιστεύεται ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα την δικαιώσει στον επόμενο βαθμό, για αυτό και θα συνεχίσει να μάχεται προς υποστήριξη των θέσεών της, στο μέτρο που θεωρεί ότι η Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν ήταν δίκαιη.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σεβόμενη την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία λειτουργεί πάντα με γνώμονα το όφελος των καταναλωτών, που ελεύθερα επιλέγουν τα προϊόντα που προτιμούν και εμπιστεύονται και αποτελεί πάγια πρόθεσή της η απόλυτη συμμόρφωσή της με τις γενικές αρχές και τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Παρακαλείσθε να λάβετε τα ανωτέρω υπόψη σας για την πλήρη και ορθή ενημέρωση των αναγνωστών σας.

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ Α.Ε. 11/7/2017

Βεβαιωθείτε ότι διαβάσατε τους Ορους σχολιασμού πριν αναρτήσετε το σχόλιό σας. Υπεύθυνος για κάθε σχόλιο είναι ο ίδιος ο σχολιαστής και η συμμετοχή του στη συζήτηση τεκμαίρει την ανεπιφύλακτη αποδοχή αυτού του όρου.