Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Μόσχα: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι !

Tο Ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει....
σε ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει την είδηση που έγινε γνωστή πριν λίγες ημέρες πως ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), είναι νεκρός έπειτα από αεροπορική επιδρομή στη Ράκα της Συρίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η επίθεση έγινε κοντά στην πόλη Ράκα της Συρίας στις 28 Μαϊου και στόχος ήταν μια συνάντηση που είχαν ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν ελεγχθεί μέσα από πολλαπλές πηγές, ο αρχηγός του ISIS Ιμπραχίμ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ήταν επίσης παρόν στην συνάντηση αυτή και σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα της επιδρομής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Πληροφορίες για τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι στη Ράκα, στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής, είχε μεταδώσει για πρώτη φορά η κρατική τηλεόραση της Συρίας στις 11 Ιουνίου, αλλά η είδηση τότε αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από πολλούς εμπειρογνώμονες, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που προέκυπταν αναφορές για τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους.

Ποιος είναι ο αρχηγός του «Iσλαμικού Κράτους»

Ο αλ Μπαγκντάντι – το όνομα του οποίου πιστεύεται ότι είναι ψευδώνυμο- λέγεται ότι γεννήθηκε στη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης το 1971.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν κληρικός σε τέμενος της πόλης την περίοδο της εισβολής των αμερικανικών στρατευμάτων το 2003. Ορισμένοι θεωρούν ότι ήταν ήδη τζιχαντιστής επί διακυβέρνησης Σαντάμ Χουσεϊν. Άλλοι λένε ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τετραετή του φυλάκιση στο Camp Bucca, μια αμερικανική εγκατάσταση στο νότιο Ιράκ, όπου κρατούντο πολλά ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα.

Ο αλ Μπαγκντάντι αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος της «Αλ Κάιντα στο Ιράκ», μια απ’ τις τρομοκρατικές οργανώσεις που μετεξελίχθηκαν στον ISIS το 2010. Τον Οκτώβριο του 2011 οι ΗΠΑ ανακήρυξαν επίσημα τον αλ Μπαγκντάντι «τρομοκράτη» και πρόσφεραν αμοιβή 10 εκ δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη ή το θάνατό του.