Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Καλαφάτης: "Τρία χρόνια δικαιωνόμαστε με τον Μπουτάρη"

Σταύρε, να τα αφήσουμε αυτά και να πάμε στο πιο ενδιαφέρον, στο πιο καυτό θέμα των επόμενων εκλογών;
Πώς θα ξεπεράσεις την αντίφαση να είσαι ....
ΝΔ, να σε προτείνει (αναγκαστικά) η ΝΔ και να ξέρεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να πουλήσει το παιδί του, αλλά ποτέ τον Μπουτάρη; Πώς θα λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός της απόλυτης εξάρτησης Μητσοτάκη από Μπουτάρη και των ακατάλυτων δεσμών των δύο; Ξέρεις πολύ καλά, ότι ο Κυριάκος θα προτιμούσε να πεθάνει, παρά να πικράνει τον Μπουτάρη. Πώς θα παιχθεί το ματς λοιπόν; Θα σας λυτρώσει ο κυρ Γιάννης με το να μη βάλει υποψηφιότητα; Γιατί, μπροστά στον Μπουτάρη, ο Κυριάκος δεν βάζει ούτε τα παιδιά του. Πώς θα είστε αντίπαλοι λοιπόν; Πόσο παράδοξο είναι οι οπαδοί της ΝΔ να καλούνται να ψηφίσουν τον "δικό τους" (που είναι και βουλευτής!) κόντρα στον άνθρωπο, που ο πρόεδρος του κόμματός τους, έχει "κορώνα στο κεφάλι του" και προτιμά να πεθάνει, παρά να τον πολεμήσει;




Σταύρος Καλαφάτης: Τρία χρόνια δικαιώνουμε ως αντιπολίτευση τους Θεσσαλονικείς, που απογοητεύει η αποτυχημένη Διοίκηση Μπουτάρη.


«Ανταποκριθήκαμε πλήρως, υπεύθυνα και αποτελεσματικά, στο καθήκον που μας ανέθεσαν πριν τρία χρόνια οι συμπολίτες μας, να ασκούμε αυστηρή, αλλά και εποικοδομητική, δημιουργική αντιπολίτευση. Ο πολίτης, πλέον, καταλαβαίνει αυτό που λέγαμε από το 2014: Ότι ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η διοίκησή του, είναι ένα επικοινωνιακό προϊόν, χωρίς ουσιαστική χρησιμότητα για την πόλη».
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, σε εκδήλωση με θέμα «Τρία χρόνια “Εντάξει”», η οποία πραγματοποιήθηκε, απόψε, Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Ο κ. Καλαφάτης, μιλώντας για τα τρία χρόνια αντιπολίτευσης των «Εντάξει», τόνισε: «Δεν περιοριστήκαμε σε μια χαιρέκακη υπόδειξη λαθών και αποτυχημένων επιλογών. Καταθέσαμε προτάσεις, κάποιες εκ των οποίων υποχρεώθηκε να υιοθετήσει η διοίκηση, προσπαθήσαμε πολλές φορές να προλάβουμε λάθη και να συμβάλλουμε σε διορθωτικές κινήσεις, ακόμα και να στηρίξουμε επιλογές της διοίκησης, όποτε κρίναμε ότι υπηρετούν τον καλό της πόλης.»
Αναφερόμενος στην ανεπάρκεια της Διοικησης Μπουτάρη, υπογράμμισε: «Ό,τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη σε επίπεδο υποδομών, η παραλία, η αλάνα της Τούμπας, το Δημαρχιακό Μέγαρο, είναι έργα στα οποία ο δήμαρχος δεν συνέβαλε ούτε καν ως Δημοτικός σύμβουλος. Ορισμένα ακόμη τα λοιδόρησε και τα πολέμησε, αλλά αναγκάστηκε να τα αποδεχτεί όταν είδε ότι ο κόσμος τα αγκάλιασε και τα αγάπησε.»
Και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Τα τελευταία τρία χρόνια, η αντιπολιτευτική μας επιμονή, σκληρή αλλά σοβαρή, κατάφερε να βάλει στην ατζέντα την αλήθεια που βιώνει η πόλη. Και η αλήθεια λειτουργεί σαν διαλυτικό οξύ στην διοικούσα παράταξη. Προκαλεί παραιτήσεις στελεχών, ανοικτές κόντρες μεταξύ δημοτικών συμβούλων της Πρωτοβουλίας, καυγάδες του ιδίου του δημάρχου με συμβούλους της δικής του παράταξης, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ζωντανή μετάδοση από τη Δημοτική Τηλεόραση».
Καταμέτρησε τις πιο χαρακτηριστικές «ήττες Μπουτάρη» από την πραγματικότητα:
• Την ανικανότητα της αντιμετώπισης της κακοκαιρίας και την προσπάθεια να υποβαθμιστεί η υπόθεση με ανέκδοτα για «παγωμένο αλάτι»
• Την αδυναμία να οργανωθούν Χριστουγεννιάτικες γιορτές για όλους και την πορεία από το δένδρο που βούλιαξε στον εορτασμό χωρίς... παρουσία Θεσσαλονικέων.
• Τη μετατροπή σε επικοινωνιακό σήριαλ… χωρίς σενάριο της διεκδίκησης της 1ης Προβλήτας από το δήμο Θεσσαλονίκης.
• Το όνειρο για Μικρά Δημαρχεία που έσβησε.
• Την αστοχία των έργων συντήρησης.
• Την ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές που οδηγεί σε εγκληματικότητα.
• Την αδυναμία σύνταξης κανονιστικών διατάξεων για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων.
• Τις αντιφατικές δηλώσεις του δημάρχου για τη Νέα Παραλία.
• Τις ενδοπαραταξιακές κόντρες και το μνημόνιο που φόρτωσε στους Θεσσαλονικείς, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Παγκόσμια Τράπεζα.
• Τα λάθη στην ένταξη έργων σε προγράμματα ΕΣΠΑ και στους όρους διαγωνισμών.
• Τις προσωπικές δεσμεύσεις του δημάρχου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών και τελεφερίκ, που δεν έχουν υλοποιηθεί μετά από επτά χρόνια διοίκησης.
Επίσης, παρουσίασε τις δράσεις των Εντάξει στην περίοδο των τριών χρόνων, όπως η παρουσίαση έρευνας για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η ημερίδα για το μετρό, οι επισκέψεις στις γειτονιές, οι παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας (ερωτήσεις στη Βουλή για το πρόβλημα με τον ΟΑΣΘ, για το μέλλον του ΟΛΘ και της 1ης Προβλήτας, για το Ορφανοτροφείο της Τούμπας, για τη Ζώνη Καινοτομίας κ.ά.) και η συμμετοχή στα συσσίτια των ενοριών, ενώ αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου της ομιλίας του για να επισημάνει τις προτάσεις της παράταξής του σε διάφορα θέματα (κυκλοφοριακό, δημιουργία ξύλινου ντεκ στην παλιά παραλία, διασφάλιση καθεστώτος νομιμότητας σε προβληματικές περιοχές όπως η πλατεία Ροτόντας, δημιουργία κοινωνικών δομών, δράσεις υπέρ των πολιτών, μείωση δημοτικών τελών, υλοποίηση προγράμματος start up thess up, ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης και Υποδοχής Επενδυτών, δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στη Β Δημοτική Κοινότητα).
Δίνοντας έναν προσωπικό τόνο, ο κ. Καλαφάτης, στο τέλος της ομιλίας του, υπογράμμισε πως «δεν ήταν και λίγοι όσοι είδαν υψηλό πολιτικό ρίσκο στην απόφασή του να δώσω λύση στο αδιέξοδο που δημιουργούσε η δυστοκία ανεύρεσης εκείνου που θα έδινε μια μάχη, για πολλούς χαμένη από τα αποδυτήρια, για το δήμο Θεσσαλονίκης. Στην πολιτική, όμως, πρέπει να δίνεις τις μάχες όχι σύμφωνα με το τι συμφέρει και εξυπηρετεί εσένα, αλλά τι είναι καλό για το σκοπό που υπηρετείς. Προτιμώ να δίνω μάχες με σημαία την Αλήθεια και ας χάνω, παρά να κερδίζω με οδηγό το ψέμα. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η Αλήθεια, στο τέλος επιβραβεύει όποιους την υπηρετούν».
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι των «Εντάξει».
Ο Δημήτρης Κούβελας τόνισε ότι «η όποια δυναμική της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης ξεφούσκωσε, ενώ η λάμψη του δημάρχου έχει ξεθωριάσει. Αποδείχθηκαν άνθρωποι των κούφιων λόγων. Ο δήμαρχος ομολογεί τη αποτυχία του με κάθε ευκαιρία και την χρεώνει στην αντιπολίτευση, την εκάστοτε κυβέρνηση, την αυστηρή πάρεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου και φυσικά στους δημότες». Και πρόσθεσε: «η παράταξή μας και τα στελέχη της, εκλεγμένοι και μη, αποτελούμε την μαγιά της επόμενης διοίκησης. Στόχος μας, όχι απλά να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στην πόλη».
Η Σωσώ Αδαμίδου, υπογράμμισε ότι στις επισκέψεις της σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης απέκτησε προσωπική άποψη για προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν στην λειτουργία τους. Επισήμανε την έλλειψη λύσεων σε προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και στάθηκε ιδιαίτερα στην επαφή της με ευπαθείς ομάδες όπως: τα μέλη του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Υπνωτηρίου Αστέγων, των Κακοποιημένων Γυναικών, αλλά και με παιδιά των δομών του δήμου και με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, στα ΚΑΠΗ. «Με τις επαφές αυτές γνωρίζω τα προβλήματα που προκύπτουν και τους υπαλλήλους που επανδρώνουν αυτές τις υπηρεσίες, και συμβάλλω από την πλευρά μου στην καλύτερη λειτουργία τους και στην εξυπηρέτηση των μελών τους», κατέληξε.
Η Στέλλα Αβραμίδου σημείωσε ότι «η σημερινή δημοτική αρχή έχει επιδείξει χαρακτηριστική αδιαφορία, ανικανότητα και έλλειψη γρήγορων αντανακλαστικών σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας. Η αδυναμία διαχείρισης κρίσεων υπήρξε χαρακτηριστική της διοίκησης Μπουτάρη. Το προηγούμενο της κακοκαιρίας αλλά και η κρίση των πρόσφατων ημερών με τα σκουπίδια αποδεικνύουν ότι η διοίκηση ελάχιστα ασχολήθηκε με την σωστή οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου».
Ο Στέφανος Γωγάκος παρουσίασε τα χρονίζοντα προβλήματα στο ρέμα των Χορτατζήδων, στο Συνοικισμό των Σαράντα Εκκλησιών, στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στην τεράστια έλλειψη χώρων στάθμευσης, στους παρατημένους ποδηλατόδρομους. «Η συνοικία των Σαράντα Εκκλησιών έχει καταντήσει, με ευθύνη της διοίκησης, πάρκινγκ όσων ζουν σε μακρινές περιοχές και εργάζονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε. Επίσης παρουσίας το έργο της Αγιορείτικης Εστίας, της οποίας είναι μέλος του δ.σ.
Ο Σωκράτης Δημητριάδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα στα οποία αναδείχτηκε η αδυναμία υλοποίησής τους από τη διοίκηση. «Αν δεν μπορούν να κρατήσουν έναν δήμο, ας πάνε στα σπίτια τους», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Μετά, μάλιστα, από τις πλήρεις αποτυχίες, όπως το φιάσκο με την αδυναμία αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, η διοίκηση προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες αλλού: Στις υπηρεσίες και τους δημότες. Φταίει πάντα το άλογο κι όχι ο αναβάτης, γι αυτό χτυπάει πάντα το άλογο».
Ο Στάθης Παντελίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα της Β Δημοτικής Κοινότητας, στην έλλειψη υποδομών για την υποδοχή τουριστών στην πόλη, στους κακοσυντηρημένους ποδηλατόδρομους και στον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται διαγωνισμοί για προμήθειες διαφόρων ειδών και υλικών.
Ο Νίκος Ζεϊμπέκης, αναφερόμενος στις αθλητικές δράσεις τόνισε: «Στη διοίκηση δεν μπορούν ούτε να οργανώσουν ούτε να προγραμματίσουν. Οι συμμετοχές του δήμου στις αθλητικές δράσεις περιορίζονται σε χρηματικά βοηθήματα. Επίσης υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη λειτουργικότητα και συντήρηση των αθλητικών χώρων, όλων των διαμερισμάτων και των σχολείων». Για το έργο των σχολικών επιτροπών πρόσθεσε: «Από το Σεπτέμβριο του 2014 προσπαθούμε να βάλουμε σε μία σειρά τις ανάγκες των σχολείων από τα χρηματικά έως την λειτουργία τους.
Σε θέματα τα οποία αντιμετώπισαν στα τρία αυτά χρόνια, αναφέρθηκαν, ακόμη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Εφραίμ Κυριζίδης και Δημήτρης Ράπτης.