Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης

Αρνητική η σχέση εγγραφών- διαγραφών το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς

Συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων, που άρχισε το Μάρτιο του 2009!


Αρνητικό είναι για ένα ακόμη εξάμηνο το ισοζύγιο εγγραφών- διαγραφών κάθε είδους και μορφής επιχειρήσεων στο μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ενεγράφησαν 1.261 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 1.335. Οι περισσότερες διαγραφές αφορούν ατομικές επιχειρήσεις (1.113 έναντι 815 εγγραφών) και ακολουθούν οι Ι.Κ.Ε (205 εγγραφές έναντι 13 διαγραφών) και οι Ομόρρυθμες (132/137). Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 είχαμε 1.260 εγγραφές και 1.553 διαγραφές.

«Τα στοιχεία αυτά αποτελούν παραδοσιακά ένα βαρόμετρο για την επιχειρηματικότητα», δήλωσε με αφορμή το κλείσιμο του εξαμήνου στο ΓΕΜΗ ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης και τόνισε: «δυστυχώς το βαρόμετρο αυτό είναι αρνητικό από το Μάρτιο του 2009, αφού από τότε άρχισε η πτωτική πορεία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά μας δείχνουν ότι τίποτε δεν γίνεται καλά. Ελπίζω και εύχομαι τα νούμερα αυτά να ξυπνήσουν τους υπευθύνους και να τους ωθήσουν να στηρίξουν επιτέλους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που θα φέρει επιτέλους ένα διαφορετικό κλίμα στην Αγορά και θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Οικονομία γενικότερα.

Όσο οι αποφάσεις περιορίζονται στα κάθε είδους χαράτσια, την υπερφορολόγηση και στο κυνηγητό του μικρομεσαίου επιχειρηματία τόσο θα βλέπουμε αυτά τα αρνητικά νούμερα να συνεχίζονται».