Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Άντε να συγκροτήσουμε και επιτροπές ελέγχου καζανακίου WC, να ολοκληρωθούμε ως κράτος

Η απόφαση της Διευθύντριας του ΙΚΑ Ορεστιάδας, να συστήσει 3μελή επιτροπή με ακόμη 3 αναπληρωματικούς υπαλλήλους της υπηρεσίας της, με έργο την "παρακολούθηση σωστής λειτουργίας φωτοτυπικού μηχανήματος", έγινε φυσικά viral. 
Όμως, παρά το γελοίο του πράγματος, τυπικά είναι υποχρέωση...
της διευθύντριας, ώστε να δικαιολογούνται οι δαπάνες (π.χ. από βλάβες) και να υπάρχει κάποιος που θα πάρει το βάρος της ευθύνης να αντικαταστήσει το toner π.χ. που μπορεί να κοστίζει 300 ευρώ και να μη "χρεωθεί" τη δαπάνη κάποιος φιλότιμος, που αργότερα θα τον κατηγορήσουν ότι πήρε "μίζα" από τον προμηθευτή.

Η διατύπωση στο έγγραφο είναι κάκιστη και προκαλεί γέλια, αλλά η ουσία είναι πολύ σοβαρή.

Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες επιτροπές, για το παραμικρό, στο δημόσιο, με τη δικαιολογία ότι απαιτούνται διαδικασίες, ώστε να μη γίνονται σπατάλες και να υπάρχει διαφάνεια. Φυσικά, καμία από αυτές δεν συνεδριάζει και υφίστανται μόνο στα χαρτιά. 

Τελικά, το γραφειοκρατικό κόστος παρακολούθησης κάθε ασήμαντης δραστηριότητας στο δημόσιο από συλλογικά όργανα, δημιουργεί πολύ περισσότερες δαπάνες, από αυτές που εξοικονομεί με αυτές τις δομές ελέγχου και διαφάνειας. Πολύ χαρτί για το τίποτε ! Σκέτη υποκρισία, που προσπαθεί να απαλείψει τις συνέπειες τις τρομερής έλλειψης φιλότιμου στο ελληνικό δημόσιο και δείχνει ότι το δημόσιο δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους του, για αυτό και συνιστά παντού συλλογικά όργανα, πιστεύοντας ότι έτσι θα μειώσει τη διαφθορά.

Κι έτσι, εύλογα αναρωτιέται κανείς: Μήπως να φτιάξουμε και επιτροπές για την ορθή λειτουργία του καζανακίου της τουαλέτας του ΙΚΑ;

Βασίλης Προκοπίδης, makpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου