Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Τα ιδιαίτερα μαθήματα απαλλάσσονται του ΦΠΑ. Το άλλο με τον Τοτό;

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
 Γιατί τόση ξεφτίλα ρε παιδιά; Η οδηγία 112/2006, ως ισχύει, περί ΦΠΑ σαφώς ορίζει ποιές υπηρεσίες απαλλάσσονται κατά τρόπο δεσμευτικό σε όλη την ΕΕ. Κατά δε το δίκαιο της ΕΕ όποιος εθνικός νόμος και να ψηφισθεί, είναι ...ανεφάρμοστος, στο μέτρο που αντίκειται σε κοινοτική νομοθεσία. Άρα η πρόβλεψη του 3ου Μνημονίου για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ανίσχυρη.
 
Το άρθρο 132 της εν λόγω Οδηγίας ορίζει: 
«Απαλλαγές ορισμένων δραστηριοτήτων γενικού συμφέροντος
1. Τα κράτη μέλη απαλλάσσουν τις ακόλουθες πράξεις:
……………….
θ) την εκπαίδευση των παιδιών ή των νέων, τη σχολική ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση, επιμόρφωση ή επανακατάρτιση καθώς και τις στενά συνδεόμενες με αυτές παροχές υπηρεσιών και παραδόσεις αγαθών, που πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημόσιου δικαίου που επιδιώκουν τους ανωτέρω σκοπούς ή από οργανισμούς που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος αναγνωρίζει ότι έχουν παρεμφερείς σκοπούς,
ι) τα ιδιαίτερα μαθήματα που παραδίδονται από εκπαιδευτικούς και τα οποία αφορούν τη σχολική ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

               Δικαίως, λοιπόν, διαμαρτύρονται τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια πάσης φύσεως, οι υπηρεσίες των οποίων θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ. Οι σοφοί εκπρόσωποι του έθνους, όμως, ψήφισαν και μία τέτοια διάταξη μετά από ολονύκτια συνεδρίαση μέχρι πρωίας. Κάποιος είπε ότι η ρύθμιση αυτή προκρίθηκε ως ισοδύναμο, προκειμένου να μην αυξηθεί σε 23% ο ΦΠΑ επί των βοοειδών. Είναι ακριβώς αυτό που λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός: «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει».
               Και μετά ήλθε η μεγαλύτερη ξεφτίλα: η εξαίρεση με υπουργική απόφαση 26 ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ. Των πιο ακριβών όλως συμπτωματικώς. Στα πλαίσια της φορολόγησης του μεγάλου πλούτου προφανώς.
               Το μόνο που κατάφεραν οι πάνσοφοι νομοθέτες είναι να αυξηθεί ο φόρτος των διοικητικών δικαστηρίων με τις χιλιάδες προσφυγές που θα υποβληθούν. Και μετά σου λέει ότι ψηφίζουν και νόμους για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. 
               Βέβαια, το μέγα ζήτημα που εξακολουθεί να μένει άλυτο είναι: γιατί θα πρέπει να υπάρχουν φροντιστήρια για προετοιμασία για τις τάδε εξετάσεις, για ξένες γλώσσες κ.λπ. Γιατί πρέπει να χωλαίνει μονίμως η δημόσια εκπαίδευση, ώστε να ανθεί η παραπαιδεία;
               Αλλά η μεγαλύτερη πλάκα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατήρησε την απαλλαγή από ΦΠΑ των ιδιαίτερων μαθημάτων. Παρακαλώ κάποιον να μου δείξει μία απόδειξη δασκάλου ή καθηγητού για ιδιαίτερα μαθήματα.    Έτσι, για δείγμα!

Σωτήριος Καλαμίτσης – κατ’ εξακολούθηση και εις το διηνεκές [;] εθνικώς αναξιοπρεπής
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός νεομπολσεβίκος και δραχμολάγνος, καθημερινός γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου Όρους [Μεγάλη η Χάρη της]
Υ.Γ.  κ. Αλεξιάδη πότε επί τέλους θα στείλετε τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ για έλεγχο στα πρόχειρα οπωροπωλεία που στήνουν οι αγρότες ένθεν και ένθεν των εθνικών οδών κυρίως το καλοκαίρι, ώστε να γίνει πραγματικότητα η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου