Ας υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν κατάλογο με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, που "ελαφρύνουν" τα βάρη των πολιτών: π.χ. ένταξη στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ των ποτών. Ή, αύξηση...
του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ. Ή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα καύσιμα. Ή αύξηση των συντάξεων του Ο.Α.Ε.Ε. Ή μείωση του Τέλους ΑΠΕ στη ΔΕΗ. Ή οτιδήποτε τέλος πάντων είναι ευχάριστο για τον κόσμο, μετά από 5 χρόνια ξεζουμίσματος.
Θα το θεωρήσει η Ε.Ε. "μεταρρύθμιση";
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όλες οι "μεταρρυθμίσεις" που θέλουν και που συζητάμε, έχουν έναν άξονα: είναι δυσάρεστες για τον πολίτη, επειδή έχουν σκοπό να μαζέψουν χρήματα, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Αν ήταν αποδεκτές ή ευχάριστες οι μεταρρυθμίσεις, δεν θα γινόταν καμία συζήτηση. Αν "μεταρρύθμιση" είναι για την Ε.Ε. η αύξηση του χρόνου επιδοτούμενης ανεργίας από τους 12 μήνες στους 24 και υπήρχαν χρήματα για αυτό, δεν θα γινόταν καμία συζήτηση. Θα γινόταν πράξη σε 1 δευτερόλεπτο. Βλέπετε να προτείνει κανείς να διπλασιαστεί το επίδομα ανεργίας;
Όταν μας ζητούν "μεταρρυθμίσεις" μας ζητούν να τους αποδείξουμε πώς (με ποιό τρόπο) το κράτος θα εισπράττει περισσότερα και θα πληρώνει λιγότερα, ώστε να μην χρειάζεται να δανείζεται συνεχώς, αλλά να έχει πλεόνασμα, ώστε να πληρώνει τις δόσεις στους δανειστές.
Η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση δυσκολεύεται πολύ να βρει "μεταρρυθμίσεις" επειδή πρέπει να γίνει δυσάρεστη, να ρίξει το επίπεδο διαβίωσης.
Μην παίζουμε με τις λέξεις: όπου ακούτε "μεταρρυθμίσεις" εννοούν "δυσάρεστα μέτρα". Αν δεν ήταν δυσάρεστα (επειδή βάζουν χέρι στην τσέπη του πολίτη) δεν θα υπήρχαν συζητήσεις! Στα ευχάριστα όλοι συμφωνούν. Μεταρρύθμιση είναι να ανεβάσεις το όριο συνταξιοδότησης των αγροτών π.χ. από τα 67 στα 69, μεταρρύθμιση είναι και το να το κατεβάσεις από τα 67 στα 60 (π.χ.). Αν εννοούμε λοιπόν την "ευχάριστη" μεταρρύθμιση, δεν θα είχε κανείς αντιρρήσεις. Όλοι μιλώντας για μεταρρύθμιση έχουν στο νου τους το δυσάρεστο σενάριο της αύξησης. Για αυτό κι έχουμε τόσες διαπραγματεύσεις. Τα δυσάρεστα χρήζουν συζήτησης, όχι τα ευχάριστα.
Με μια λέξη: όπου ακούτε "ζητούν μεταρρυθμίσεις" σημαίνει "ζητούν να βάλει το κράτος ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του πολίτη"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου