Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Δεν φτάνουν τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας παιδιών

«Τα κρεβάτια της εντατικής θεραπείας των παιδιών στη βόρεια Ελλάδα, είναι σαν να μην υπάρχουνε», δήλωσε στον Alpha 96,5 ο Χρήστος Στεφανίδης, πρόεδρος Νοσοκομειακής Επιτροπής Γιατρών..
Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, αναφορικά με τα οκτώ κρεβάτια του παιδικού τμήματος.
Η ΜΕΘ παίδων του Ιπποκράτειου εξυπηρετεί καλύπτει Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως εξήγησε ο κ. Στεφανίδης.
«Ενίοτε χρησιμοποιείται η μονάδα των ενηλίκων όταν κι αυτή έχει κάποιο άδειο κρεβάτι για να δεχθεί ένα περιστατικό, το οποίο φυσικά είναι σταθεροποιημένο, και το οποίο δεν χρήζει κάποιας ιδιαίτερης φροντίδας. Άλλωστε από εντατική σε εντατική πάει, και οι συνάδελφοι της εντατικολογίας των Παίδων είναι εντατικολόγοι», διευκρίνισε ο κ. Στεφανίδης με αφορμή την καταγγελία μητέρας για μεταφορά του νοσηλευόμενου τέκνου της από τη ΜΕΘ παίδων σε εκείνη των ενηλίκων, λόγω έλλειψης χώρου.
Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο παιδί νοσηλεύεται εδώ και μήνες ενώ είναι σταθεροποιημένο. «Τέτοιου είδους περιστατικά που «λιμνάζουνε» στις μονάδες, θα ‘πρεπε να νοσηλεύονται σε ειδικές μονάδες αυξημένης φροντίδας. Μια εντατική μονάδα απευθύνεται σε οξέα περιστατικά για να σώσει ζωές, όχι για να κρατάει σταθεροποιημένα μεν αλλά μη βελτιούμενα δε περιστατικά.», πρόσθεσε ο πρόεδρος των γιατρών του Ιπποκράτειου.
Τέλος ο κ. Στεφανίδης ξεκαθάρισε πως ο ικανός αριθμός κρεβατιών ΜΕΘ ορίζεται, διεθνώς, στα έξι ανά 100 κρεβάτια νοσηλείας. «Τα παιδιατρικά τμήματα της βόρειας Ελλάδας είναι πάνω από 200. Άρα τα κρεβάτια που θα έπρεπε να υπάρχουνε σε πλήρη ανάπτυξη είναι 12 με 15.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου