Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (χθες), η έγκριση δανείου 5.240.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς (πρόγραμμα Jessica), για το έργο «Υπογειοποίηση Κάδων Απορριμμάτων». Η σχετική εισήγηση (Αρ.Πρωτ.:7230/2424) ανέφερε τα εξής
: α) Ποσό 4.580.000,00 ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 2%, και διάρκεια αποπληρωμής δεκαπέντε (15) έτη, β) 660.000,00 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής δεκαπέντε (15) έτη με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο και γ) ποσό 1.320.000 ευρώ από ιδίες δαπάνες.
Κρατήσαμε το θέμα και ζητήσαμε, από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, άμεσα τις εξής διευκρινήσεις :
α) Αναφέρουν ότι στα Ταμεία του Δήμου, υπάρχουν 24.000.000 ευρώ αποθεματικό. Αν σε αυτά προσθέσουμε, τα χρήματα των ανακλήσεων του προηγούμενου έτους τα οποία ανήλθαν στο ποσό των 39.800.000 ευρώ, δημιουργείται μια ρευστότητα της τάξεως των 65.000.000 ευρώ περίπου. Το υπέρογκο ποσό των ανακλήσεων (το οποίο ήρθε προς ψήφιση στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο και στηλιτεύτηκε από την παράταξή μας) αφορά ποσά που δεσμεύθηκαν σε κωδικούς και δεν αξιοποιήθηκαν μέχρι τις 31.12.2014 και αναγκαστικά απεγκλωβίστηκαν και επέστρεψαν στα ταμεία του Δήμου.
Αναρωτηθήκαμε λοιπόν γιατί δεν αξιοποιούμε μέρος αυτού του τεράστιου ποσού για το εν λόγω έργο; Γιατί ενώ (φαίνεται) ότι έχουμε ένα τόσο μεγάλο διαθέσιμο ποσό, εμείς επιλέγουμε 15ετή δανεισμό; Μήπως τελικά όλο αυτό είναι ένα λογιστικό τρικ;
β) Η εισήγηση ανέφερε για το 10% του δανείου ότι το επιτόκιο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο, ήτοι από 4,5 μέχρι 9%, ενώ η διοίκηση προφορικά μιλούσε μόνο για σταθερό. Δεν αναφέρει τίποτα σε περίπτωση πρόωρης (εντός 15ετίας) αποπληρωμής για τυχόν «πέναλτυ» αποπληρωμής.
Αναρωτηθήκαμε αν θα έπρεπε, πριν χρεώσουμε τους Θεσσαλονικείς, να ξεκαθαρίσουν όλα τα ανωτέρω;
γ) Σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν. 4257 / 2014 δίνεται η δυνατότητα αυτά τα έργα να πραγματοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, ήτοι χωρίς δανεισμό, χωρίς ιδία κεφάλαια, χωρίς τόκους. Έτσι θα ήμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την υπογειοποίηση σε όλο το Δήμο Θεσσαλονίκης ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.
Αναρωτηθήκαμε για ποιο λόγο δεν πραγματοποιούμε μια οικονομοτεχνική μελέτη για να ερευνήσουμε αν αυτός ο τρόπος είναι συμφερότερος ή όχι; Αν ναι να προχωρήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο.
δ) Τέλος ανέφερε η διοίκηση ότι δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει το έργο μέχρι το τέλος του 2015 (όπως ορίζεται από το Jessica). Αλλά δεσμεύεται ότι θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει το δάνειο με άλλο τρόπο μέσα στο 2016.
Και αναρωτηθήκαμε γιατί αυτή η δέσμευση δεν είναι έγγραφη από τον επίσημο φορέα;
Η απάντηση της διοίκησης, προφανώς αμήχανη και ενοχλημένη από την κριτική μας για τις παραιτήσεις των δύο αντιδημάρχων, ήλθε δια στόματος Αντιδημάρχου κυρίου Παππά και του Δημάρχου.
Ο κύριος Παππάς ανέφερε ότι θα έπρεπε να ντρεπόμαστε και ότι πηγαίνουμε στα δημοτικά συμβούλια και καθόμαστε με τις ώρες! Και ντροπιασμένοι δηλαδή και αργόσχολοι. Για τα ερωτήματά μας βέβαια ούτε λόγος. Ενώ ο Δήμαρχος είπε ότι μας βαρέθηκε.
Προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται την Αυτοδιοίκηση. Επειδή εμείς αλλιώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο που επέλεξαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης να μας αναθέσουν, αποχωρήσαμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συνεδρίαση.
Όποιος ρωτά, ασκεί έλεγχο και δεν είναι δανειολάγνος, είναι βαρετός και επαίσχυντος.
Εφραίμ Κυριζίδης
Δικηγόρος
Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης «ΕΝΤΑΞΕΙ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου