Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Οι θέσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό σε dabate Γκιουλέκα - Χαραλαμπίδου

Στο ερώτημα “Τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων;” απαντούν οι υποψήφιοι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης Ν.Δ Κώστας Γκιουλέκας και ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου.




“Εμείς με τα εθνικά μας θέματα δεν παίζουμε! Στα εθνικά μας θέματα δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα υποχωρήσουμε! Η στάση της Ελλάδας ήταν και πρέπει να παραμείνει απόλυτα σταθερή” τονίζει ο Κ. Γκιουλέκας. “Ήδη, από την εποχή του Συνασπισμού, εμείς υποστηρίζαμε την ανάγκη μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό” τονίζει μεταξύ άλλων η Δ. Χαραλαμπίδου.


ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΔ
Στις 25 Ιανουαρίου συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις. Όχι μόνο στα θέματα οικονομίας, που σαφώς είναι πολύ σημαντικά γιατί επηρεάζουν τη ζωή όλων μας, αλλά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Στα λεγόμενα εθνικά μας θέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει απαντήσεις. Ειδικά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Τρεμόπουλος, η κ. Γαϊτάνη, ο κ. Κούλογλου κ.ά. έχουν δηλώσει ότι τα Σκόπια πρέπει να αποκαλούνται “Μακεδονία”. Την ίδια άποψη έχουν εκφράσει και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, “ΡΟΖΑ”, “Διεθνιστική Εργατική Αριστερά”, “Οικολογική Παρέμβαση” και “Κόκκινο”.
Και θυμίζουμε ότι το 2008, λίγο πριν από τη μάχη της συνόδου του Βουκουρεστίου και το βροντερό όχι του Κώστα Καραμανλή στην είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ, πολλά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν και διένειμαν κείμενο με το οποίο “σαμποτάριζαν” την εθνική γραμμή για το βέτο. Την ίδια στιγμή η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε κοινή πορεία με σκοπιανούς εθνικιστές με πανό που έγραφαν “Βέτο στο βέτο της Ελλάδας”.
Εμείς με τα εθνικά μας θέματα δεν παίζουμε! Στα εθνικά μας θέματα δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα υποχωρήσουμε! Η στάση της Ελλάδας ήταν και πρέπει να παραμείνει απόλυτα σταθερή. Σταθερή και ευθυγραμμισμένη με τη γνωστή ρήση του μεγάλου μακεδόνα πολιτικού, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος, δακρύζοντας είπε ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η Μακεδονία είναι μία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική! Και θα παραμείνει ελληνική. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Με προσήλωση στα ιδανικά της ειρήνης, της ελευθερίας, της καλής γειτονίας αλλά και της εθνικής αξιοπρέπειας. Αρκετούς συμβιβασμούς κάναμε. Ας αντιληφθούν, επιτέλους, κάποιοι ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα για άλλες υποχωρήσεις.


ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόσφατη ελληνική ιστορία μάς διδάσκει ότι τα εθνικά ζητήματα οφείλουν να προσεγγίζονται με προσοχή και αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη θα πρέπει να μένουν εκτός της, μικροπολιτικής πολλές φορές, προεκλογικής αντιπαράθεσης. Η συζήτηση για το “Σκοπιανό” λοιπόν οφείλει να γίνεται με νηφαλιότητα, συνυπολογίζοντας την ιστορική εμπειρία και το διεθνές περιβάλλον, χωρίς ακρότητες και λαϊκιστικές κορόνες που καταλήγουν συνήθως να κάνουμε τους μάγκες στο εσωτερικό και να τρώμε τα μούτρα μας στο εξωτερικό. Οι δρόμοι του λαϊκίστικου εθνικισμού κινδυνεύουν να μας οδηγούν σε de facto λύσεις με ιδιαίτερα μεγάλο εθνικό αλλά και οικονομικό κόστος.
Ήδη πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή του Συνασπισμού, εμείς υποστηρίζαμε την ανάγκη μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Σε αυτήν την κατεύθυνση και αναζητώντας εκ νέου συμμαχίες στο εξωτερικό, θα μπορούσε σήμερα να βρεθεί μία οριστική λύση στο ζήτημα. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό εμπάργκο -με τεράστιες συνέπειες για τον έλληνα αγρότη- στρέφοντας τη ρωσική υπερδύναμη στην αγκαλιά της γείτονα χώρας, εμείς οφείλουμε να αντιστρέψουμε αυτήν την πολιτική.
Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελεί αναγκαίο παράγοντα για να ευοδωθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα εξασφαλίζει και τις συνθήκες καλής γειτονίας και το εθνικό συμφέρον της χώρας μας. Στο σημείο αυτό να μην ξεχνάμε ότι αυτή η λύση θα είχε βρεθεί από το 1993, αν ο Σαμαράς προσωπικά δεν είχε επιλέξει το δρόμο του ακραίου λαϊκισμού.

(οι απαντήσεις δόθηκαν στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της 21/1/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου