Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Αν δεν σιτίζεσαι εις το Πρυτανείον, το μέλλον αβέβαιον

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
Σάββατο πρωί. Παραμονή των χθεσινών εκλογών. Βγαίνω από την πολυκατοικία για τη συνήθη άθλησή μου [βάδην και άρση βαρών, ήτοι λαϊκή αγορά και σούπερ μάρκετ]. Σε κάθε γραμματοθυρίδα διαμερίσματος αναπαύεται ένας λευκός φάκελος. Παίρνω τον δικό μου και....
δεν βλέπω ούτε αποστολέα ούτε το όνομά μου ως παραλήπτη. Τον ανοίγω και κρατώ στα χέρια μου ένα διπλωμένο ψηφοδέλτιο του Κινήματος [ΔΗΣΟ] για τη Β΄ Αθηνών με σταυρωμένο έναν υποψήφιο. Μαζί του ένα δελτίο έγχρωμο διπλής όψης. Από τη μία η φωτογραφία του νεαρού υποψηφίου και το βιογραφικό του. Από την άλλη δυο λόγια για το Κίνημα. Διαβάζω για τη μεγαλειώδη προσπάθεια του ΓΑΠ, ο οποίος …. αυτοθυσιάσθηκε για να σώσει τη χώρα από τον γκρεμό, όπου …. την είχε οδηγήσει ο κακός Καραμανλής, και ότι μόνον ο ΓΑΠ μπορεί να φέρει αξιοκρατία και λοιπές παπάρες. Γυρίζω την άλλη όψη και διαβάζω το βιογραφικό τού μόλις 33 ετών υποψηφίου.

Η πρώτη σκέψη μου είναι: ο λευκός φάκελος και το δελτίο δεν μπορεί να κόστισαν λιγότερο από € 2 με μετριοπαθείς υπολογισμούς. Δεν θα μοίρασε ο υποψήφιος 10.000 φακέλους; € 20.000. Μπράβο νεαρέ! Διαθέτεις αυτό το ποσό υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες για να θέσεις υποψηφιότητα; Ως καλόπιστος και αφελής που είμαι υποθέτω ότι ο γαμπρός σου είναι χαρτοπώλης και σου έκανε δώρο τους φακέλους και το χαρτί. Ίσως και ο εξάδελφός σου να είναι τυπογράφος και να τύπωσε το διαφημιστικό δελτίο δωρεάν. Μερικοί δε φίλοι σου θα πήραν σβάρνα τους δρόμους μοιράζοντας τους φακέλους δωρεάν. Άρα, δεν ξόδεψες ούτε ένα ευρώ. Δεν αποκλείεται.
Μετά διαβάζω προσεκτικά το βιογραφικό. Αφού τελείωσε τις σπουδές του στην ημεδαπή, σπούδασε και στην αλλοδαπή. Ιδιαιτέρως προβάλλεται το γεγονός ότι σπούδασε σε δύο διαφορετικές χώρες με υποτροφία. Στη συνέχεια, αφού έκανε όλα αυτά μέχρι το 24ο της ηλικίας του άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος που είναι. Σε ηλικία 27 ετών γίνεται επί διετία περίπου ειδικός συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο της εφαρμογής της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης στην ελληνική έννομη τάξη. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2010 είναι νομικός σύμβουλος του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρα. Από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2012 νομικός σύμβουλος για ευρωπαϊκά θέματα της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών κ. Μαριλίζας.
Σε εφημερίδες διάβασα το μεσημέρι απόψεις καθηγητών Πανεπιστημίου, μερικοί εκ των οποίων είναι ήδη ευρωβουλευτές ή βουλευτές. Ο επίσης καθηγητής κ. Φορτσάκης είναι από σήμερα βουλευτής. Ο κ. Αθανασίου, πρώην Αρεοπαγίτης ήταν και αυτός βουλευτής. Ο κ. Βρούτσης, πρώην εφοριακός, έγινε βουλευτής και υπουργός. Και άλλοι πολλοί. Με εξαίρεση τους δημοσιογράφους, όλοι οι αρθρογράφοι στις εφημερίδες που διάβασα έχουν ή είχαν κάποια θέση στο Δημόσιο.
Ηθικόν δίδαγμα: όποιος σιτίζεται στο Πρυτανείο έχει μέλλον. Όλοι οι άλλοι, οι πολλοί, τα κουτσοβολεύουν. Όσοι εξ αυτών έχουν φιλίες με τους σιτιζόμενους στο Πρυτανείο τα βολεύουν καλλίτερα. Ελλαδάρα αθάνατη.
Και καπάκι παρατηρώ ότι όλες σχεδόν οι εφημερίδες αναλύουν το θέμα «πώς θα αναγνωρίσετε δωρεάν πλασματικά χρόνια συνταξιοδότησης». Εν μέσω Μνημονίου που αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης και κατεδάφισε τις συντάξεις, εξακολουθούν οι κυβερνήτες να ασχολούνται με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων συνταξιοδότησης. Ελλαδάρα των μεταρρυθμίσεων, της προόδου, της ισονομίας, της εξωστρέφειας, της εξόδου από την κρίση, τις ανάπτεικσοις.
Και τώρα τα κεφάλια μέσα. Οι εκλογές ήλθαν και παρήλθαν. Η ελπίδα αναθερμάνθηκε εν αναμονή της επόμενης απογοήτευσης. Μέχρι τότε το Δημόσιον Ταμείον και μόνον αυτό θα συνεχίσει να σιτίζει τους σωτήρες του Έθνους. Εύχομαι να διαψευσθώ!
Σωτήριος Καλαμίτσης – αναζητών εναγωνίως χαρτί υγείας προς αγοράν έναντι € 1000/μ.
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν κα ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου