Η Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και των αλλεπάλληλων Μνημονίων, αφού μετά από σχεδόν τρία χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής και του «Καλλικράτη», η ...
πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της και έχει οδηγηθεί σε πραγματική οικονομική ασφυξία.
O «Καλλικράτης», αυτή η κολοβή και αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση, σχεδιάστηκε εξαρχής για να αποτελέσει το όχημα προώθησης των μνημονιακών πολιτικών στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, γεγονός που σήμερα και οι εμπνευστές του παραδέχονται.
Η πολιτική αυτή σε συνδυασμό δε με τις απολύσεις, την απαγόρευση των προσλήψεων, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη μεταφορά επιπλέον πλήθους αρμοδιοτήτων χωρίς τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων, οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάρρευση την Αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα, σε συνδυασμό με το καθεστώς επιτροπείας, προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών.
Ίδια εικόνα υπάρχει και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπου η μείωση κατά περίπου 40% των πόρων της, μαζί με την απουσία δημοκρατικού προγραμματισμού και αναπτυξιακού σχεδιασμού, τον ερμαφρόδιτο χαρακτήρα της μεταξύ κρατικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης και τη διατήρηση της επιτήρησης του κράτους με τις επτά αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις, δημιούργησαν έναν νέο γραφειοκρατικό μηχανισμό, ανίκανο να συμβάλει στην πραγματική ανάπτυξη και πρόοδο της κάθε περιοχής.
Ο «Καλλικράτης» δεν «ατύχησε» απλώς, επειδή συνέπεσε χρονικά με την οικονομική κρίση. Σχεδιάστηκε εξαρχής με άξονα τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις για λιτότητα και «λιγότερο Κράτος». Γι’ αυτό και, κατά τη γνώμη μας, η Αυτοδιοίκηση, και ευρύτερα η ίδια η κοινωνία και η χώρα έχουν ανάγκη από μία ριζική ανατροπή του «Καλλικράτη» και από την αντικατάστασή του από ένα νέο ριζοσπαστικό, πραγματικά δημοκρατικό και συμμετοχικό θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ουσιαστική αποτίμηση των συνεπειών εφαρμογής του «Καλλικράτη», θα φέρει στον ελληνικό λαό προς δημόσια διαβούλευση και έγκριση ένα νέο, πλήρες χωροταξικό και θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα εξής κεντρικά χαρακτηριστικά:
• Χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε αφενός να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας και αφετέρου οι ΟΤΑ να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.
• Αποκέντρωση και σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης
• Επαρκής και επακριβής κατανομή των πόρων και των αντίστοιχων επενδυτικών μέσων
• Βαθύς εκδημοκρατισμός των λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή και τη συνεργασία των δήμων, προς όφελος του πολίτη και του περιβάλλοντος. Με εργαλεία μας: το διαχωρισμό στη πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση. Μέσα από την αποκέντρωση των δράσεων, με συμμάχους και εταίρους τις τοπικές κοινωνίες και όχι τα συμφέροντα των ολίγων. Την ακύρωση του σχεδίου των Μονάδων Επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ.
Ήδη στην Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, δείχνουμε έμπρακτα ότι η Αριστερά μπορεί όχι απλά να διοικήσει αλλά να διοικήσει διαφορετικά, προς όφελος των πολιτών και όχι των συμφερόντων.
Γι’ αυτό η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος προς όφελος των πολιτών και όχι των συμφερόντων. Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτοδυναμία του λαού.
• Κατάργηση του μέτρου της διαθεσιμότητας - απολύσεων στους ΟΤΑ
• Άμεσος συμψηφισμός των χρεών των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με δραστική μείωση των επιτοκίων.
• Απόδοση του νομοθετημένου (ν. 4147/2013) υπολοίπου (περίπου 1.200.000 €) από τους πόρους που παρακρατήθηκαν - υπεξαιρέθηκαν από τους ΟΤΑ.
• Νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο δημοσίου ελέγχου της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, για το διακανονισμό των χρεών των Δήμων προς ιδιωτικές τράπεζες (περίπου 30% του συνολικού τους δανεισμού).
• Κατάργηση των απαγορεύσεων στην πρόσληψη προσωπικού, σε πρώτη φάση στις κοινωνικές δομές – δεν υπάρχει καμία περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση, το αντίθετο μάλιστα.
• Προσανατολισμός του ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ (νέο ΕΣΠΑ) 2014-20 σε κοινωνικά έργα και σε έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και αναθερμαίνουν την αγορά.
• Κατάργηση του κατ’ επίφαση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου