Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ: Γιάννα Παναγοπούλου

Παναγοπούλου: «Το Ποτάμι δεν το έχει στο τσεπάκι του κανείς...»

Ως «φαινόμενα του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος, του παλιού πολιτικού συστήματος που έχει χρεοκοπήσει πλέον» χαρακτήρισε τις ..
μετακινήσεις στελεχών που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην κεντρική πολιτική σκηνή η Γιάννα Παναγοπούλου. Όπως δήλωσε σήμερα η π. Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και υπ. βουλευτής με «Το Ποτάμι» στην Α΄Θεσσαλονίκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους Μαρία Αναγνωστίδου και Κωνσταντίνο Λουτζιούδη και την εκπομπή «άκου να δεις» της TV100, το πολιτικό σύστημα «συμπεριφέρεται σαν μετακινούμενη άμμος. Φαίνεται ότι η κρίση όλες αυτές τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της χώρας τις ανέδειξε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Νομίζω ότι οι πολίτες στις 25 Ιανουαρίου θα τα ξεκαθαρίσουν αυτά και θα δώσουν τη δική τους απάντηση απέναντι σ΄ αυτό το φαινόμενο».
Μάλιστα η κ. Παναγοπούλου σχολιάζοντας και το πώς φτάσαμε ως εδώ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, θορυβημένη, θα λέγαμε ότι “ΣΥΡΙΖικοποιήθηκε”. Έκανε έναν ανασχηματισμό και έκλεισε το μάτι ξεκάθαρα στο λαϊκισμό. Αγχωμένη άρχισε κάθε μέρα να σκίζει σελίδα σελίδα το Μνημόνιο. Διώχνουμε την τρόικα, πάμε δεν πάμε στο Παρίσι. Αρχισε ένα κρυφτούλι γύρω από αυτό το θέμα. Θεωρούμε ότι είναι 50-50 η ευθύνη γιατί φτάσαμε στις εκλογές με αυτό τον τρόπο σήμερα. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια αδημονία να κυβερνήσει, βλέπει την εξουσία σαν αφροδισιακό, κάτι που δεν αφορά καθόλου «Το Ποτάμι». Αντιθέτως, «Το Ποτάμι» έγκαιρα είχε πει τη θέση του και την είχε ξεκαθαρίσει. Ότι όφειλε δηλ. το Κοινοβούλιο με πολιτικά χαρακτηριστικά να επιλέξει με συναίνεση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με τους πολιτειακούς θεσμούς, να ξεκινήσει τις διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης και να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα που τόσο έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα. Έχουν αναδειχθεί αυτές οι ανάγκες, που αφορούν και την εκλογική διαδικασία, και μετά να πάμε συντεταγμένα σε εκλογές. Το βασικό ήταν επίσης να γίνει μια συμφωνία ως προς το χρέος, ώστε να μη διακινδυνεύει η χώρα ούτε να είναι όμηρος».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει η υπ. βουλευτής με «Το Ποτάμι» για την «τρίτη θέση» υποστήριξε ότι «πέρα από τα δημοσκοπικά ευρήματα που όλα φαίνεται ότι φέρουν «Το Ποτάμι» στην τρίτη θέση και φαίνεται να εδραιώνεται ως τρίτος πόλος, θέλω να σας μεταφέρω και την προσωπική μου άποψη, που συζητώ συνέχεια αυτές τις μέρες με τον κόσμο και τι αφουγκράζομαι». «”Το Ποτάμι” είναι ανοιχτό και στις δυο όχθες, θέτει ως προτεραιότητά του τις συνεργασίες με πολιτικούς όρους. Αντίπαλος μας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, όχι όμως και εχθρός μας. Συζητάμε με όλους, αλλά δεν συζητάμε με ακροδεξιούς και “ψεκασμένους”. Και κάθε διεύρυνση που έχει γίνει είναι προς το καλό όχι μόνο του «Ποταμιού», αλλά και όλης της χώρας. Αυτό που θα είναι όρος είναι η στρατηγική της κυβερνησιμότητας της χώρας, των θέσεων και των αρχών». Η ίδια επισήμανε κατηγορηματικά το εξής: « “Το Ποτάμι” δεν είναι μπαλαντέρ, δεν είναι ανάχωμα του ενός έναντι του άλλου, αλλά είναι ανάχωμα και των δύο. Δεν το έχει στο τσεπάκι του “Το Ποτάμι” κανείς».
Η υπ. βουλευτής τόνισε μάλιστα πως «Το Ποτάμι» «δεν ενδιαφέρεται για υπουργεία, σε μια λογική 4, 2, 1 όπως στο παρελθόν, ούτε σε άλλους ρόλους, αλλά αυτό που το ενδιαφέρει είναι η στρατηγική των θέσεων και των αρχών».

Η κ. Παναγοπούλου συμπληρώνοντας ανέφερε πως «”Το Ποτάμι” είναι μια διέξοδος θετική για τον πολίτη γιατί εγγυάται τη σταθερότητα και ευαγγελίζεται την αλλαγή». Και τόνισε «Το σύνθημά μας είναι ότι θα τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα, με συνεννόηση, με στρατηγική. Να κάνουμε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουμε ανάγκη την τρόικα να μας τις υπαγορεύσει. Είναι η αναγκαιότητα της χώρας. Διότι, το χρέος είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Αν υποθέσουμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο μηδενίζεται το χρέος , μας το χαρίζουν, αύριο το πρωί είναι η χώρα σε θέση να διαχειριστεί τα δεδομένα της; Μπορεί να πληρώσει τους μισθούς, τις συντάξεις, τις δαπάνες της παιδείας, της υγείας κλπ; Εχει τέτοια παραγωγική υποδομή που να μπορεί να τις εξασφαλίσει; Γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα είναι τεχνητό. Οταν οφείλεται ο ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και δεν έχει επιστραφεί, όταν οφείλονται χρήματα σε προμηθευτές του Δημοσίου ή σε άλλους όπως οι φαρμακοποιοί και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, έτσι φυσικά θα υπάρχει πλεόνασμα. Αλλά δεν είναι πραγματικό. Αν δεν δούμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τι αγροτική οικονομία θέλουμε, τι τουριστική, αν δεν τα βάλουμε όλα στο τραπέζι να τα συζητήσουμε και να φτιάξουμε ένα εθνικό σχέδιο, συνεννοημένοι και να το ακολουθήσουμε, δυστυχώς η χώρα πάλι στο ίδιο σημείο θα βρεθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου