Το ερώτημα αυτό διατυπώθηκε σε αρκετά ιστολόγια, το έθεσε δε και αναγνώστης του ευγενούς τούτου ιστολογίου. Ας δούμε τι λένε οι νόμοι:
ΠΔ 26/2012 [κωδικοποίηση εκλογικής νομοθεσίας]
«Δικαίωμα του εκλέγειν
Άρθρο 4 -Απόκτηση του δικαιώματος
1. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.
2. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο.
Άρθρο 10 - Εγγραφή νέων εκλογέων
1. Ο Δήμαρχος συντάσσει αυτεπάγγελτα, κάθε έτος, από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου ονομαστικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου και αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν κατά το άρθρο 4 του παρόντος.
2. Οι νέοι αυτοί εκλογείς εντός του Ιανουαρίου του ιδίου έτους υποβάλλουν στον οικείο δήμο δήλωση για το εκλογικό διαμέρισμα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου επιθυμούν να εγγραφούν. Αν δεν υποβληθεί η δήλωση αυτή, η κατάταξη τους γίνεται στο εκλογικό διαμέρισμα που επιλέγει ο δήμος με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία.
3. Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται αμελλητί στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ένταξη τους στο εκεί τηρούμενο αρχείο εκλογικών καταλόγων».
Τούτο σημαίνει ότι οι γεννηθέντες εντός του έτους 1996 πρέπει να έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους τον Φεβρουάριο του 2014, αφού κατά πλάσμα δικαίου ακόμη και ο γεννηθείς την 31.12.1996 έχει αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν την 01.01.2014. Οι γεννηθέντες, όμως, εντός του έτους 1997 απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν χθες. Πώς θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι πρέπει να συμπληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2015; Η λύση είναι απλή. Το άρθρο 44§2 του Συντάγματος ορίζει ότι
«1. Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγoυσας και απρόβλεπτης ανάγκης o Πρόεδρoς της Δημoκρατίας μπoρεί, ύστερα από πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ, να εκδίδει πράξεις νoμoθετικoύ περιεχoμένoυ. Oι πράξεις αυτές υπoβάλλoνται στη Boυλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις τoυ άρθρoυ 72 παράγραφoς 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδoσή τoυς ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Boυλής σε σύνoδo. Aν δεν υπoβληθoύν στη Boυλή μέσα στις πρoαναφερόμενες πρoθεσμίες ή αν δεν εγκριθoύν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υπoβoλή τoυς, παύoυν να ισχύoυν στo εξής».
Αφού δεν έχουμε Βουλή να νομοθετήσει, αλλά έχουμε κυβέρνηση, μπορεί το υπουργικό Συμβούλιο να προτείνει στον Πρόεδρο την έκδοση ΠΝΠ που θα λύσει το θέμα. Πρόκειται για περίπτωση πραγματικά εξαιρετικά επείγουσα και ανάγκη απρόβλεπτη. Εδώ έκαναν κατάχρηση του θεσμού της ΠΝΠ για περιπτώσεις, όπου ήθελαν να αποφύγουν τη Βουλή, δεν θα το κάνουν τώρα που συντρέχουν πράγματι οι όροι έκδοσης ΠΝΠ;
Μία διαταξούλα απλή. Στο άρθρο 4§1 του ΠΔ 26/2012 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο: «Εάν οι εκλογές διεξάγονται εντός των δύο πρώτων μηνών του έτους, οι κατάλογοι συμπληρώνονται μέχρι την 15η Ιανουαρίου».
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος σε φυλακές τύπου Γ΄
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου