Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Ο σκληρός Γενάρης του 2015

Η επιλογή των ημερομηνιών της προεδρικής εκλογής είχε καταστήσει περίπου μονόδρομο την 25η Ιανουαρίου ως ημέρα της διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών, εάν δεν τελεσφορούσε το σχέδιο της κυβέρνησης για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Εκλογές Γενάρη σε αυτόν τον τόπο δεν έγιναν ποτέ....

                                                                            Γράφει ο Χρήστος Μάτης


Για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος των οποίων είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες, που σπανίως τον Ιανουάριο δημιουργούν άνετο τοπίο για μετακινήσεις, ακόμη και λίγων χιλιομέτρων.

Η πρόβλεψη για τον εφετινό Ιανουάριο, ειδικά μετά από τις πρώτες ημέρες, είναι μία κανονική χειμωνιάτικη πρόβλεψη. Με χαμηλές θερμοκρασίες, αέρηδες και χιόνια.

Αυτές οι συνθήκες αποτελούν αντικίνητρο για την προσέλευση στις κάλπες. Ειδικά σε ένα πολιτικό τοπίο με χαμηλά βαρομετρικά, απόλυτη καχυποψία, διαρκή απόρριψη της πολιτικής δραστηριότητας και πλήρη απαξίωση της ανάμειξης με τα κοινά.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, σε αυτήν την τάση ακολουθούν λιγότερο οι μεγάλες ηλικίες- οι άνω των 65 δηλαδή- που βίωσαν τη βαθιά, διχαστική και τραυματική κομματικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας τη δεκαετία του 1980, με τα μπλε και τα πράσινα καφενεία.

Αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: Έχει πληγεί βαθιά το εισόδημά της με τις περικοπές των συντάξεων, πολλές από τις οποίες σήμερα συντηρούν άνεργα παιδιά και εγγόνια, αλλά είναι η μόνη στην οποία τα δύο κόμματα της κυβέρνησης εξακολουθούν να έχουν πολιτικά ερείσματα.

Από αυτήν την άποψη, οι εκλογές μήνα Ιανουάριο είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Διότι η συμμετοχή στις κάλπες δε θα είναι μόνο θέμα βούλησης, αλλά και θέμα δυνατότητας.

Αν δηλαδή το καλοκαίρι του 2012 η συμμετοχή με το ζόρι ξεπέρασε τους τρεις στους πέντε, στο βαρύ χειμώνα του 2015 η πόλωση ενδέχεται να μην είναι επαρκές κίνητρο για την κινητοποίηση των κομματικών εφεδρειών, που είχαν ανταποκριθεί την προηγούμενη φορά.

Συμπερασματικά, το εκλογικό σώμα του Ιανουαρίου ενδέχεται να είναι ένα τελείως διαφορετικό εκλογικό σώμα από αυτό του 2012, με την αποχή να πλήττει περισσότερο τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Και μαζί με αυτά, ότι κόμμα απευθύνεται στα απομεινάρια της κομματικοποιημένης δεκαετίας του 1980.

Το ενδεχόμενο οι καλά αμειβόμενοι σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων που βγάζουν άσσους από το μανίκι να είχαν πάρει υπόψη τους τον ελληνικό χειμώνα όταν ανέλυαν τις δημοσκοπήσεις, δεν μου φαίνεται πιθανό…

Πηγή: http://www.komistes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου