Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019

Το θύμα της κλιματικής αλλαγής

Με την ευκαιρία της συζήτησης του θέματος της κλιματικής αλλαγής στον ΟΗΕ όλα τα κανάλια, ΕΡΤ και ιδιωτικά κινούμενα εκ του πονηρού, μας βομβάρδισαν με την εκδήλωση απελπισίας και ....
φόβου που οδηγούν σε αγανάκτηση ένα προφανώς αξιολύπητο ανήλικο παιδάκι την Γκρέτα Τούνμπεργκ από την Σουηδία.

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ψυχολόγος για να καταλάβει ότι αυτή η συμπεριφορά και το μένος ενός παιδιού 16 ετών, δείχνει ότι το παιδί αυτό είναι στερημένο από αγάπη και τρυφερότητα και αναζητά να εκφράσει την αδικία και να βρει την λύτρωση του αποδίδοντας ευθύνες για την ζωή που δεν την χαίρεται και μάλλον πιστεύει ότι θα χειροτερέψει στο μέλλον.

Ευτυχώς που αντί να δείξει συμπτώματα εγκληματικότητας, αυτοκαταστροφής ή αυτοκτονίας βρήκε το θέμα της κλιματικής αλλαγής και έπεσε θύμα σε όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται την οργή και αγανάκτηση ενός παιδιού για να περάσουν τα σχέδια τους.

Το εάν η κλιματική αλλαγή προμηνύει την καταστροφή του πλανήτη, εξ αιτίας του εκλυομένου διοξειδίου του άνθρακα από την καύση πετρελαίου και γαιανθράκων και απειλεί το μέλλον των παιδιών μας αυτό είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι γονείς και όχι να το αναθέτουν στα παιδιά δηλητηριάζοντας την ομαλή τους ωρίμανση.

Διερωτάται κανείς αυτό το παιδί δεν έχει γονείς να του χαϊδέψουν τα μαλλιά και να του δείξουν στοργή και ασφάλεια; δεν υπάρχουν στην ‘προοδευτική’ Σουηδία ιατροδικαστές, εισαγγελείς και οργανώσεις για το χαμόγελο του παιδιού να καταγγείλουν την στυγερή εκμετάλλευση ενός ανήλικου παιδιού για την επίτευξη οιουδήποτε σκοπού πολύ δε περισσότερο όταν ο σκοπός αυτός είναι εκ του πονηρού;

H καύση γαιανθράκων και πετρελαίου έχει δημιουργήσει και στηρίζει τον σημερινό πολιτισμό παρέχοντας ενέργεια που ο καθένας από εμάς χρησιμοποιεί είτε απευθείας είτε μέσω των προϊόντων που καταναλώνει και των οποίων η κατασκευή απαιτεί ενέργεια . Αυτή η καταναλωτική μας απαίτηση είναι η βασική αιτία για την καύση που παράγει το διοξείδιο του άνθρακα που έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται αιτία πολέμων.

Εάν πράγματι η αιτία της κλιματικής αλλαγής ήταν η καύση για την παραγωγή ενέργειας τότε, μέχρι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές γίνει οικονομικά ανταγωνιστική, οι ακτιβιστές θα έπρεπε να ζητούν την κατά κεφαλή μείωση της κατανάλωσης, αλλά ο κάθε Ευρωπαίος, Αμερικάνος κλπ, θέλει το ζεστό του νερό και θέρμανση, την κόκα κόλα του σε αλουμίνιο κουτάκι μίας χρήσεως και το αυτοκίνητο όχι μόνο το δικό του αλλά και να παράγει και τα αυτοκίνητα των υπανάπτυκτων από τους οποίους παίρνει τα ορυκτά και την καύσιμη ύλη που απαιτεί η παραγωγή των αγαθών που τους εξασφαλίζει το υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Να όμως που η κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται στην καύση, η οποία ελάχιστα επιρρεάζει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά είναι ένα ανεξέλεγκτο γεωλογικό φαινόμενο όπως εξήγησε σε εμένα αλλά και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη του ΚΡHΤΗ TV ο φίλος και συνάδελφος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος. Παραθέτω την ίδια την απάντηση του σε εμένα και στον Γ. Σαχίνη στο ερώτημα μου για την ανοησία του Έλληνα πρωθυπουργού να υποσχεθεί στην παγκόσμια κοινότητα την εθνοκτόνο απόφαση του να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028.

Ηλίας Σταμπολιάδης

Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός

Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης