Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Αρνητικότατη η γνώμη των Θεσσαλονικών για τον Γιάννη Μπουτάρη σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Μπορεί οι εκτός Θεσσαλονίκης, να αντιμετωπίζουν τον Γιάννη Μπουτάρη ως ιερό τοτέμ, δύο (2) πρόσφατες έρευνες γνώμης όμως δείχνουν ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έχασε....
κάθε λαϊκό έρεισμα. Έτσι δείχνουν οι έρευνες. Το τι θα δείξει η κάλπη, είναι αλλουνού ..Δημάρχου Ευαγγέλιο.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

1. Η έρευνα της prorata για το myportal

Τη δημοτικότητα 15 πολιτικών προσώπων της Θεσσαλονίκης που έχουν ανακοινώσει, ενδιαφέρονται, έχουν προταθεί ή τα ονόματά τους έχουν ακουστεί για υποψηφιότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης στις δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2019 όπως και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη καταγράφει μεγάλη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων ProRata υπό την επιμέλεια και εποπτεία του επιστημονικού της υπευθύνου και επ. Καθηγητή του ΠΑΜΑΚ Γιάννη Κωνσταντινίδη και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα το MyPortal.gr.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από 5 ως 7 Σεπτεμβρίου σε 1000 άτομα (530 στο Δήμο Θεσσαλονίκης) με προσωπικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Το 72% λέει Μπουτάρη μην ξανακατέβεις 

Στην ερώτηση αν πιστεύετε πως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρέπει να ξανακατέβει μόνο το 20% δηλαδή ένας στους πέντε απαντούν θετικά ότι δηλαδή θα ήθελαν τον Γιάννη Μπουτάρη εκ νέου υποψήφιο και να επανεκλεγεί. Το 4% απαντά πως θα ήθελαν να ειναι ξανά υποψήφιος και να χάσει ενώ το 72% τάσσονται υπέρ της άποψης να μην θέσει νέα υποψηφιότητα. Ενδιαφέρον έχει ότι υπερ της επανεκλογής Μπουτάρη τάσσεται το 36% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκ των οποίων ένας στους δύο εκτιμά ότι δεν πρέπει να κατέβει ξανά. Σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 83% λένε «όχι» σε μια νέα υποψηφιότητά του.

Επίσης στην έρευνα ο Γιάννης Μπουτάρης καταγράφεται με τις υψηλότερες αρνητικές απόψεις που φθάνουν το 55% έναντι 23% θετικών.

Prorata: 55% οι αρνητικές γνώμες, 23% οι θετικές

(περισσότερα για την έρευνα της prorata εδώ)



2. H έρευνα της to the point

to the point: 55,2% οι αρνητικές γνώμες, 27,8% οι θετικές

Όσον αφορά τα δύο βασικά αυτοδιοικητικά πρόσωπα της Θεσσαλονίκης οι τάσεις είναι διαφορετικές. Στο ερώτημα για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα η «θετική γνώμη» επιλέγεται από το 31,6% των ερωτηθέντων και «η μάλλον θετική» από το 16,4%. Αντίθετη «αρνητική γνώμη» έχει το 14,3% των ερωτηθέντων και «μάλλον αρνητική το 10,6%». Συνολικά και σε σχέση με πέρσι οι θετικές γνώμες για τον Απόστολο Τζιτζικώστα έχουν αυξηθεί κατά 2,1% και έφτασαν το 48%.

Για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη η εικόνα είναι διαφορετική. Αρνητική εικόνα για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης έχει το 36,3% των ερωτηθέντων και «μάλλον αρνητική» το 18,9%. «Μάλλον θετική» απαντά το 18,1% και θετική μόλις το 9,7%. Συνολικά οι αρνητικές γνώμες για τον Γιάννη Μπουτάρη έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το 2017 ήταν 45,9% και το 2018 έφτασαν το 55,3%.

Στα ενδιαφέροντα της έρευνας που έγινε μετά τις δολοφονικές πυρκαγιές στο Μάτι είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα αν οι δήμοι πρέπει να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Υπέρ της πρότασης αυτής απαντά το 78,3% των ερωτηθέντων, δηλαδή σχεδόν 8 στους 10.

(περισσότερα για την έρευνα της to the point εδώ)