Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ισχύει; Θα πουληθούν τα αρχαία αφού μπαίνουν στο "Υπερταμείο";

Πολλή κουβέντα γίνεται από χθες, με αφορμή καταγγελία αρχαιολόγων ότι περνούν στην εκμετάλλευση του...
Υπερταμείου μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Οι αρχαιολόγοι κατήγγειλαν ότι στον κατάλογο με τα 10.119 ακίνητα του Δημοσίου που δόθηκαν προς αξιοποίηση στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία.

Οι ειδήσεις και τα σχόλια που αφορούν το θέμα είναι χιλιάδες, αλλά ας μείνουμε στην ουσία:

προφανώς δεν θα πουλήσει η Ελλάδα τον Παρθενώνα για να τον κάνουν μπαράκι οι Αμερικανοί, λογικό όμως θα ήταν, με τη φόρα που πήρε η νατοϊκή αριστερά, να παραχωρήσει την εκμετάλλευση σε καλύτερους ξένους μάνατζερ. Για παράδειγμα, επειδή τα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου, δεν αποφέρουν έσοδα, θα μπορούσε η νατοϊκή αριστερά (αλλά και η νατοϊκή δεξιά που κάποτε θα έρθει), να παραχωρήσει για 100 χρόνια το δικαίωμα εκμετάλλευσης αυτού του αρχαιολογικού χώρου, έναντι ενοικίου, ώστε ο "ξένος" να κάνει bussiness, να βάλει εισιτήριο, να εκμεταλλεύεται το εκθετήριο-μπουτίκ και να ΄κονομάει και η Ψωροκώσταινα να εισπράττει ένα ποσό.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα "θα πουληθούν τα αρχαία;", λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ποτέ δεν θα γίνουμε ανεξάρτητο κράτος, ποτέ δεν θα ξεχρεώσουμε και πάντα θα προστρέχουμε στη "δύση" για δανεικά, είναι: ΝΑΙ, θα πουληθούν, όχι ακριβώς οι μαρμαροκολώνες, αλλά τα γύρω-γύρω....

Φώτης Μακρίδης


Υ.Γ. Οι αρχαιολόγοι και οι αρχαιοφύλακες βεβαίως δεν ανησυχούν για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ανησυχούν για το ότι διαισθάνονται ότι θα αναθέσουμε το μάνατζμεντ των Μουσείων για 100 χρόνια σε ξένους, οπότε ...πάπαλα η χαλαρότητα και το κουμάντο από τη συντεχνία. Ο επενδυτής θα θέλει το Μουσείο ανοιχτό, καθαρό και να δουλεύει 365 μέρες το χρόνο. Επίσης, τις προσλήψεις προσωπικού θα τις κάνει ο ίδιος, επομένως, τέλος τα ρουσφέτια με τον "σύντροφο Υπουργό", τον οποίο "ξέραμε από τα φοιτητικά μας χρόνια".
Προσβάλει αυτό την εθνική μας αξιοπρέπεια; Μπορεί, αλλά το να δείχνουν ευαισθησία οι συνδικαλιστές αρχαιολόγοι για εθνική κληρονομιά, ενώ η ευαισθησία αφορά το δικό τους εργασιακό καθεστώς, δεν πείθει. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους, που εύχονταν να αποτύχει η ανασκαφή στην Αμφίπολη, για να μην ενισχυθεί το "εθνικό φρόνημα" των Ελλήνων. Ε, μη μας προκύψουν και πατριωταράδες  οι αρχαιολόγοι τώρα ! Για τη δουλίτσα τους νοιάζονται, όχι για την εθνική αξιοπρέπεια. Άλλωστε, "τα αρχαία ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα" όπως λένε οι ίδιοι κι όχι στους "εθνικοπατριώτες", που τα χρησιμοποιούν "για να διαιωνίζουν τους εθνικούς μύθους".