Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Η Βίλλα Αλλατίνι εκχωρήθηκε στους δανειστές

Αρχικά θεώρησα την είδηση υπερβολική και την χαρακτήρισα fake news . Ωστόσο, η μερική αποκωδικοποίηση κρυπτογραφημένων....
στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (Φ.Ε.Κ. 2317/19-06-2018, τεύχος 2) επιβεβαιώνει ότι 10.000 και πλέον εμβληματικά κτίρια και αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα εκχωρούνται για 99 χρόνια στους δανειστές, μέσω του Υπερταμείου.

Το κάθε ακίνητο που εκχωρήθηκε, παρουσιάζει μεγάλη αντικειμενική και κυρίως ιστορική και συναισθηματική αξία για κάθε Έλληνα. Ενδεικτικά, όμως, ως Θεσσαλονικιός, θα σταθώ μόνο στην περίπτωση της Βίλλα Αλλατίνη.

Η Βίλλα του Κάρολου Αλλατίνη ανοικοδομήθηκε το1899 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι για να στεγάσει την κραταιά οικογένεια της εποχής του Κ. Αλλατίνι. Την περίοδο 1909-1911 δεσμεύθηκε από τους Νεότουρκους για να εγκαταστήσουν στους χώρους της, με κατ' οίκον περιορισμό, τον εκθρονισθέντα Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ τον Β'. Το ακαδημαικό έτος 1926-1927 στέγασε το νεοιδρυθέν Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο.

Από το1979 η Βίλλα άρχισε να χρησιμοποιείται ως έδρα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και από το 2011 ως έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στα τέλη του 2017 έγινε γνωστό, ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας μεταστεγάστηκαν σε κτίριο της περιοχής του Fix και ότι η Βίλλα Αλλατίνι θα κενωθεί. Τότε, πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω στη Σύγκλητο του Α.Π.Θ., να περιέλθει το συγκρότημα της Βίλλας στο Πανεπιστήμιο. Το πρότεινα, προκειμένου να στεγαστούν στο κεντρικό της κτίριο Τμήματα του Α.Π.Θ. που είναι εγκατεστημένα με ενοίκιο σε διάφορα σημεία της πόλης, να διαμορφωθεί το κτίριο συνεδριάσεων της Περιφέρειας (πρώην στάβλοι ) σε Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής και να χρησιμοποιηθεί το πρώην κτίριο του προσωπικού ως Λέσχη των Ομότιμων Καθηγητών του Α.Π.Θ.

Η πρότασή μου, παρά το ενδιαφέρον του Πρύτανη και για διάφορους λόγους, δεν ευοδώθηκε .

Σήμερα, είμαι εξοργισμένος με την εκχώρηση της Βίλλας Αλλατίνι στους δανειστές και με την προοπτική να γίνει πιθανώς ξενοδοχείο, spa ή εστιατόριο πολυτελείας. Το ίδιο εξοργισμένος είμαι για την εκχώρηση στους δανειστές και όλων των άλλων ακινήτων (τμήμα της Κνωσού, τα Ενετικά νεώρια των Χανίων, το αρχοντικό Σκούταρη στην Καστοριά, το "Μπενάκειο" Μουσείο στη Μεσσηνία και χιλιάδες άλλα).

Θ.Ι.Δαρδαβέσης στο facebook
Σεπτέμβριος 2018