Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Γραπτή προειδοποίηση Τσίπρα προς Μέρκελ για αδυναμία αποπληρωμής χρέους

Προειδοποίηση για την αδυναμία κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ με επιστολή, την οποία ...
της απέστειλε στις 15 Μαρτίου και αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε πως θα ήταν αδύνατον για την Αθήνα να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της τις ερχόμενες εβδομάδες, αν η ΕΕ δεν της χορηγούσε βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια.
Η επιστολή εστάλη λίγο πριν η καγκελάριος συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, αλλά και λίγο πριν τον προσκαλέσει στο Βερολίνο για το σημερινό τετ α τετ.


Συνάντηση κορυφής Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα αναγκασθεί να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή δανείων, τα οποία οφείλει κυρίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και τη συνέχιση των κοινωνικών δαπανών.
Στρέφεται κατά της ΕΚΤ επειδή περιόρισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδίδει έντοκα γραμμάτια, καθώς και κατά των Αρχών της Ευρωζώνης για την άρνησή τους να αποδεσμεύσουν οποιαδήποτε βοήθεια πριν από την υιοθέτηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Αθήνας.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές και επίσης ενόψει της κορύφωσης των δανειακών υποχρεώσεών μας κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι ... πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τη καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων θα καθιστούσαν αδύνατη την εξυπηρέτηση του χρέους της από οποιαδήποτε κυβέρνηση», αναφέρεται στην επιστολή.
Ο πρωθυπουργός τόνιζε πως η εξυπηρέτηση του χρέους θα οδηγούσε σε μια οξεία επιδείνωση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας και υποστήριζε ότι αυτήν την προοπτική δεν θα την επέτρεπε..

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι έγραψε ο Αλ. Τσίπρας στη Μέρκελ
«Με την επιστολή αυτή, σας καλώ να μην επιτρέψετε ένα μικρό ζήτημα ρευστότητας και μια ορισμένη 'θεσμική αδράνεια' να μετατραπούν σε ένα ευρύ πρόβλημα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», έγραψε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Στην πεντασέλιδη επιστολή, ο Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της ΕΚΤ, επισημαίνοντας πως απαγόρευσε στις ελληνικές τράπεζες να εκδώσουν έντοκα γραμμάτια και υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών που ίσχυαν αμέσως μετά την εκλογή της κυβέρνησής του -όταν οι κανονισμοί ήταν περισσότερο επιεικείς.
Αν και ο κ. Τσίπρας έγραφε πως η Αθήνα «δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με καλή πίστη και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της», προειδοποιούσε την κ. Μέρκελ πως αν δεν καθίστατο δυνατό να εξευρεθεί βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, θα μπορούσαν να υπάρξουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου