Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

H κεντροδεξιά και τα μετεκλογικά σενάρια

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης
Η ανακολουθία και η μετριοκρατία κυρίως των κομμάτων εξουσίας απέναντι σε διακηρυγμένες θέσεις & αρχές, έκανε υποψιασμένους τους έλληνες ψηφοφόρους, δεν συγχωρούν και ...
δεν ανέχονται την προδοσία και την υποτίμησή τους, γι’ αυτό ψηφίζουν τιμωρητικά.
Η προβλεπόμενη μετεξέλιξη των σημερινών κομμάτων μετά τις επερχόμενες εκλογές, καθιστά άκρως αναγκαία τη γέννηση μιας νέας πολιτικής δύναμης σ’ έναν μεγάλο χώρο διαλυμένων ή υπό διάλυση κομμάτων, πολιτικά & κομματικά άστεγων-ακάλυπτων πολιτών κι αυτούς που επιλέγουν την αποχή.
Η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού σχήματος με συνειδητοποιημένους ψηφοφόρους επιλογής στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου ΣΗΜΕΡΑ είναι απαραίτητη και χρήσιμη για την Ελλάδα. Με ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις και βαθιά πίστη στην κοινωνία, την αλληλεγγύη, την αξιοκρατία, την πρόοδο και την ασφάλεια του πολίτη. Μια συνάντηση-συνύπαρξη και συμπόρευση του κοινωνικού κέντρου, της μεταρρυθμιστικής κεντροδεξιάς και των δημοκρατικών-προοδευτικών πολιτών. Όλες οι υγιείς φιλεργατικές, φιλολαϊκές και πατριωτικές δυνάμεις, με πρόσωπα του παρελθόντος που έδωσαν τέτοια δείγματα γραφής και με νέους «αβάπτιστους» στην σημερινή πολιτική ασκήμια, είναι καλοδεχούμενοι. Πολιτικές δυνάμεις που να θέλουν και να μπορούν να κάνουν κυβερνητικές συγκλήσεις εκατέρωθεν όταν οι ανάγκες το απαιτούν, για να υπηρετούν τους Έλληνες και την Ελλάδα.
Κατά τα φαινόμενα η νέα μετεκλογική βουλή μας θα είναι πεντακομματική. Πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν γιατί τα επηρεάζουν πολλοί προβλεπόμενοι ή αστάθμητοι παράγοντες. Ένα όμως είναι σχεδόν βέβαιο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσουν την πρωτιά.
-Ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία (είχαμε μόνον όταν διεκδικούσε το χώρο του Κέντρου) θα σημάνει άμεσα και αλλαγή του εκλογικού νόμου (της απλής αναλογικής). Πιθανότατα θα έχουμε μια κυβέρνηση με νέο-παλαιό πρόσωπο χωρίς επαναστατικές καινοτομίες για την καλυτέρευση της ζωής των πολλών που υποφέρουν από τα τρία μνημόνια. Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ίσως, που όμως θα είναι για τους λίγους και όχι για την πλειοψηφία των πληγωμένων από τα μνημόνια πολιτών. Είναι προφανές ότι μια τέτοια συντηρητική κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε μεγάλες εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις με σύντομες και σοβαρές απώλειες στα λαϊκά της ερείσματα.
-Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές (χωρίς αυτοδυναμία) τότε και πάλι η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι το πρώτο μέλημά της , με τον συγκυβερνήτη (ΚΙΝ.ΑΛ.) να συμφωνεί σ’ ένα αναλογικότερο σύστημα λ.χ. με 20 έως 30 βουλευτές μπόνους στο πρώτο κόμμα, με το αιτιολογικό αποφυγής της ακυβερνησίας. Είναι άγνωστο αν οι προγραμματικές συγκλίσεις καλύψουν τα «θέλω» του Κυριάκου και κατά πόσο αυτά θα εκφράζουν τον λαό ή θα προκαλέσουν κοινωνικές συγκρούσεις με ότι αυτό συνεπάγεται και με μεγάλη πιθανότητα για το πρόωρο τέλος της συγκυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε το λαό με το 3ο Μνημόνιο, αναβίωσε την αποστασία υποβαθμίζοντας τον κοινοβουλευτισμό, πρόδωσε την αριστερά και έγινε πρότυπο ξενόδουλης κυβέρνησης ΗΠΑ & Ευρωπαίων. Οι ισχυροί σύμμαχοί μας (και τα τρανά συμφέροντα) αγάπησαν πολύ τον Αλέξη, μια και τα χρόνια μαζί του ήταν αναίμακτα, ξεκούραστα, χρήσιμα, ωφέλιμα και προσοδοφόρα!
-Πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές και συγκυβέρνηση με αριστερές συμμαχίες θα συναντήσει μεγάλα προβλήματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αριστερή ιδεολογία και τον λαϊκισμό των συνοδοιπόρων του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε θέματα ασφάλειας των πολιτών, σε πιθανές νέες μεταναστευτικές ροές, σε απαιτήσεις για παροχές πέραν των δυνατοτήτων της οικονομίας κ.α. Ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να μακροημερέψει, εκτός κι αν ομολογήσουν οι εξ αριστερών νέοι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι έτρεφαν κι αυτοί αυταπάτες ….
Το ΚΙΝ.ΑΛ ή το ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία του να βρίσκεται δεξιότερα του Κυριάκου, αδυνατεί να είναι ο συνδετικός κρίκος των δυο πόλων. Παραδίδει την σκυτάλη μαζί με το ΑΦΜ του και (κατά τα φαινόμενα) είναι η τελευταία αυτόνομη κάθοδός του σε εκλογές.
Εξ ορισμού μένει η παράταιρη μεγάλη κυβερνητική συμμαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ επιθυμητή από τους «προστάτες» μας, ανέφικτη όμως (Κυριάκος μαζί με Αλέξη;) για την ώρα, ποιος ξέρει …. Ίσως μετά (όπως Σάμ-Μπένι) σε άλλες εποχές, με διαφορετικές συγκυρίες και με άλλα πρόσωπα ….
Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ !!!