Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Έχασε Άγκυρα και Σμύρνη ο Ερντογάν

«Πύρρειος νίκη» διαγράφεται με καταμετρημένο το 90% σχεδόν των ψήφων για τον Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές. Το θρίλερ ...
εκτυλίσσεται στην Κωνσταντινούπολη όπου ο υποψήφιος του AKP και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει οριακό προβάδισμα από τον βασικό αντίπαλό του, με την Αντιπολίτευση ήδη να αμφισβητεί το αποτέλεσμα.

Αντίθετα, οριστικά χαμένη για τον Ερντογάν είναι η Άγκυρα και η Σμύρνη.

Ειδικότερα,

η αντιπολίτευση στην Τουρκία εμφανίζεται να έχει σημαντικό προβάδισμα -επομένως μη ανατρέψιμο- στην πρωτεύουσα Άγκυρα έναντι του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να διατηρήσει την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και του Καλού Κόμματος (Iyi) για τη δημαρχία της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς συγκεντρώνει ποσοστό 50,36%, έναντι 47,42% για τον Μεχμέτ Οζακεσί του AKP με καταμετρημένο το 89% των ψήφων.

Μάχη σώμα με σώμα δίνεται στην Κωνσταντινούπολη όπου ο υποψήφιος του AKP και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ οριακά ξεπερνάει τον βασικό του αντίπαλο. Ειδικότερα, συγκεντρώνει 48,85% έναντι 48,53% του Εκρέμ Ιμάμογλου με καταμετρημένο το 97% των ψήφων.

Στη Σμύρνη, ο υποψήφιος από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), Μουσταφά Σογιέρ, καταγράφει ποσοστό 58,02% έναντι του υποψηφίου του AKP, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί (38,47%) με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, σε μια περιφέρεια που το αποτέλεσμα έχει ξεκαθαρίσει από νωρίς.