Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ο Πάπας αποκάλυψε γιατί τραβάει το χέρι του όταν οι πιστοί προσπαθούν να το φιλήσουν

Λύθηκε το μυστήριο, γιατί ο Πάπας Φραγκίσκος επανειλημμένα τραβούσε το δεξί χέρι του, την ώρα που οι πιστοί, που είχαν σχηματίσει μεγάλη ουρά, προσπαθούσαν να το φιλήσουν.
Απλά, δεν ήθελε να μεταδώσει μικρόβια μεταξύ του ποιμνίου.

«Ήταν απλά θέμα υγιεινής» εξήγησε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Βατικανού Αλεσάντρο Γκισότι, αφού ρώτησε απευθείας τον ίδιο τον ποντίφικα.

Ο Γκισότι εξήγησε ότι υπήρχαν πολλοί πιστοί, που περίμεναν στην ουρά, και ο Φραγκίσκος δεν ήθελε να μεταδώσει μικρόβια, καθώς ένας μετά τον άλλον θα φιλούσαν το δακτυλίδι του.

Τα πλάνα, που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, έγιναν σύντομα viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μονοπώλησαν τις σατιρικές εκπομπές στις ΗΠΑ.

Η άρνηση του Πάπα σύντομα πυροδότησε τη διαμάχη μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών Καθολικών.

Ένας συντηρητικός ιστότοπος, που συχνά επικρίνει τον ποντίφικα, χαρακτήρισε το επεισόδιο «δυσάρεστο» κι ένας άλλος επισήμανε ότι ο Φραγκίσκος πρέπει να παραιτηθεί εάν δεν του αρέσουν τα τελετουργικά.

«Του αρέσει να αγκαλιάζει τους ανθρώπους και να τον αγκαλιάζουν» τόνισε ο Γκισότι.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου, ο Πάπας επιτρέπει στους πιστούς να φιλούν το χέρι και το δακτυλίδι του σε περιορισμένο αριθμό, όπως κι έκανε μια ηλικιωμένη Ιταλίδα μοναχή στη λειτουργία της Τετάρτης, όταν τη βράβευσε για το έργο δεκαετιών που έχει προσφέρει βοηθώντας φτωχούς στην Αφρική.

Το περιστατικό σχολίασαν και άλλοι παρατηρητές της Αγίας Έδρας, που σημειώνουν ότι ακόμη κι ο προκάτοχός του, ο Πάπας Βενέδικτος, αλλά και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος δεν αρέσκονταν στο να τους φιλούν το χέρι, τουλάχιστον όχι το πλήθος των πιστών που σχημάτιζε ουρές, σκοπίμως.

Εξάλλου, ένας στενός συνεργάτης του ποντίφικα είπε στο Reuters την Τρίτη ότι ο Φραγκίσκος «βρήκε διασκεδαστική» την όλη φασαρία που προκλήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ