Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Νέα αναβολή στο Brexit

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει, που λέει και μια παλιά Βρετανική παροιμία...
Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα την πρόταση της κυβέρνησης που ...
προβλέπει την αναβολή του Brexit, όπως και μια νέα ψηφοφορία επί της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία διαπραγματεύτηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες, προσφέροντας μια ανάσα στην Τερέζα Μέι.

Ένα δεκαπενθήμερο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του Brexit, οι βουλευτές αποφάσισαν την αναβολή του, με ψήφους 412 υπέρ έναντι 202 κατά.

Η πρόταση προβλέπει μια μικρή αναβολή, έως τις 30 Ιουνίου, εάν οι βουλευτές εγκρίνουν έως την 20η Μαρτίου τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ της Τερέζας Μέι, την οποία έχουν ήδη καταψηφίσει δύο φορές.

Στην περίπτωση εκ νέου απόρριψης, η αναβολή θα υπερβεί την 30η Ιουνίου και θα προβλέπεται η διεξαγωγή εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο.

Η βρετανική στερλίνα συνεχίζει να καταγράφει πτωτικές τάσεις μετά την ψηφοφορία υπέρ της αναβολής του Brexit.

Οι βουλευτές απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία την τροπολογία που ζητούσε μια πιθανή αναβολή του Brexit, η οποία θα επέτρεπε να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βάσει των αποτελεσμάτων, 334 βουλευτές καταψήφισαν αυτήν την τροπολογία και 85 την υπερψήφισαν, σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, στο οποίο αποφασίστηκε το Brexit, κι ενώ απομένουν 15 ημέρες από την θεωρητική ημερομηνία υλοποίησής του, την 29η Μαρτίου.

Επιπλέον, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν, με ψήφους 314 κατά έναντι 311 υπέρ, την τροπολογία που προέβλεπε να καθυστερήσει η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δοθεί στο Κοινοβούλιο ο έλεγχος για τα επόμενα βήματα αναφορικά με το Brexit.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν την όποια αναβολή του Brexit, διαμηνύει η Κομισιόν

Εάν η Βρετανία ζητήσει οποιαδήποτε αναβολή προκειμένου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα απαιτούσε την «ομόφωνη έγκριση» των κρατών μελών της ΕΕ, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα εναπόκειται στα κράτη μέλη να εξετάσουν ένα τέτοιο αίτημα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία των θεσμών της ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους για κάτι τέτοιο και τη διάρκεια μιας πιθανής παράτασης» του άρθρου 50, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου, που σημείωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ