Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΝΔ: "Δεν θα δεχθούμε λύση με δόσεις στο Σκοπιανό"

Η Κυβέρνηση εγκρίνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να λάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όμως η Ν.Δ.....
δε θα δεχθεί καμία λύση σε δόσεις, παρά μόνο μία ενιαία και συνολική λύση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αφήνει να φανεί πως επιδιώκεται μια συμφωνία με την οποία η ελληνική πλευρά ουσιαστικά ανάβει προκαταβολικά το πράσινο φως και για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. και για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και δέχεται ανταλλάγματα σε δόσεις, και μάλιστα στα πιο ουσιώδη ζητήματα: της erga omnes ονομασίας, και των συνταγματικών αλλαγών. Ενώ, λοιπόν, τα Σκόπια θα εισπράξουν συγκεκριμένα οφέλη, στο τέλος μπορεί να υπαναχωρήσουν και να μην εφαρμόσουν ποτέ τις δικές τους δεσμεύσεις. Αυτό άλλωστε διδάσκει και η πρόσφατη ιστορική εμπειρία.

Η Ν.Δ. είναι προφανές ότι δεν θα δεχθεί καμία λύση σε δόσεις. Έχει επανειλημμένως τονιστεί ότι θα συζητηθεί μόνο μια συμφωνία που θα περιγράφει μια λύση ενιαία, συνολική και οριστική. Η όποια λύση πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes) δηλαδή τόσο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, όσο και στο εξωτερικό, στις διμερείς, αλλά και τις πολυμερείς σχέσεις της. Πρέπει, κατ’ επέκταση, να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων πριν η ελληνική πλευρά συναινέσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω προσέγγιση της πΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ,σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν απαιτεί έγκριση μιας συμφωνίας με τα Σκόπια από πλειοψηφία 180 βουλευτών, είναι προφανές ότι πρόκειται για κατασκευασμένη ψευδή είδηση που στόχο είχε να υπηρετήσει σκοπιμότητες και παιχνίδια της Κυβέρνησης. Διαψεύστηκε, όμως, από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά και εκθέτει τους εμπνευστές της. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι υποστηρίζει τη λύση, αλλά οι Βρυξέλλες δεν θα αναμειχθούν, ότι είναι θέμα των μερών να κινηθούν όπως νομίζουν.

Σχετικά με τη στάση του κ. Καμμένου, από την αρχή έχει επισημανθεί ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς, διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι η Κυβέρνηση, που στηρίζεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεν έχει ενιαία θέση για αυτή την κρίσιμη εθνική υπόθεση. Δεν έχει την εντολή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει να διαπραγματευτεί. Ωστόσο το κάνει. Αναβάθμισε τις διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των υπουργών και τώρα πάει σε μια νέα συνάντηση πρωθυπουργών, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Σόφια, χωρίς ενιαία γραμμή. Και κυρίως συνεχίζοντας να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η βουλή και επομένως οι πολίτες δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση, γεγονός ανεπίτρεπτο για μια τόσο σοβαρή εθνική υπόθεση.

Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου