Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Περί τεχνικών θεμάτων

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Ένα σοβαρό θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες ήταν, πέρα από τη συμφωνία για την αξιολόγηση, όπως μετονομάσθηκε το νέο Μνημόνιο, η .....
αποφυλάκιση του Άκη. Σήμερα θα βγει αύριο θα βγει, τα κατάφερε σε μία εβδομάδα. Καθαρά διαδικαστικά θέματα. Π.χ. ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για αποφυλάκιση με την κλασική φράση «εφ’ όσον δεν κρατείται για άλλη αιτία». Και τότε αποκαλύφθηκε ότι κρατείται και για άλλη, μετά και για άλλη, τέλος πάντων για αρκετές άλλες αιτίες, ενώ στην αρχή φαινόταν ότι την αποφυλάκιση εμπόδιζε μόνον η αδυναμία της οικογενείας να συγκεντρώσει το ποσό της εγγυοδοσίας [€200.000]. Το ποσό βρέθηκε εν τέλει και άρχισαν οι ανακαλύψεις των άλλων καταδικαστικών αποφάσεων που έπρεπε να τακτοποιηθούν.

Κυκλοφόρησε και η φήμη ότι, μεταξύ άλλων, την αποφυλάκιση καθυστερούσε η αδυναμία του να παραδώσει το διαβατήριό του, επειδή το είχε χάσει. Εξ όσων γνωρίζω η μέγιστη διάρκεια ισχύος ενός διαβατηρίου είναι 5 έτη. Ο Άκης βρισκόταν στη φυλακή 5 έτη και κάτι. Άρα, το διαβατήριό του θα είχε λήξει σε κάθε περίπτωση. Σε κάποια βάση δεδομένων θα ήταν καταγεγραμμένο το διαβατήριό του και η λήξη του. Γιατί του ζητούσαν να το βρει, για να το παραδώσει; Υπήρχε περίπτωση να το βρει και να πάει να ζητήσει ανανέωση; Μοιάζει με την περίπτωση του άλλου που καταχώρισε ο ληξίαρχος τη γέννηση του παιδιού του, αλλά έπρεπε ο πατέρας να πάει να το γράψει το παιδί και στο Δημοτολόγιο, επειδή οι 2 αυτές Υπηρεσίες του ίδιου Δήμου δεν μπορούν να συνεργασθούν με δική τους πρωτοβουλία.

Εξερχόμενος των φυλακών ρωτήθηκε πού βρέθηκαν τα € 200.000 για την εγγύηση. Οποίο θράσος του ερωτώντος. Φανερά εκνευρισμένος ο Άκης είπε πως αυτά είναι τεχνικά θέματα και δεν πρέπει να τα ρωτάει κανείς. Κάπου στο βάθος άκουγα και κάτι χειροκροτήματα επί τη αποφυλακίσει. Δεν υπάρχουμε σου λέω!

Είδες Άκη ποια χώρα κυβερνούσες; Ποιο σύστημα έστησες και συ και υπηρετούσες; Σκέφτηκες πόσοι άλλοι, χιλιάδες, απλοί άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν όσο εσύ μέχρι να αποφυλακισθούν, αλλά χωρίς να το πληροφορηθείς ούτε εσύ ούτε εμείς; Επειδή εδώ και 200 χρόνια η εισαγγελική εντολή δεν είναι απλή και σκέτη «να αποφυλακισθεί». Παραμένει «να αποφυλακισθεί, εφ’ όσον δεν κρατείται για άλλη αιτία».

Σώτος