Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Σελίδες ιστορίας του Μακεδονικού Αγώνα από το βιβλίο του Κ. Γκιουλέκα

Σελίδες από τη σύγχρονη ιστορία του τόπου ξεφύλλισαν οι Κιλκισιώτες μαζί με το βουλευτή α' Θεσσαλονίκης, δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Γκιουλέκα κατά την....
παρουσίαση του βιβλίου του για την ένοπλη σύγκρουση του Μακεδονικού Αγώνα από τις εφημερίδες της εποχής.
Η βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο φιλόξενο χώρο της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης με ομιλητές τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Νατσιό και τον πρώην Δήμαρχο Κιλκίς Αναστάσιο Αμανατίδη οι οποίοι αναφέρθηκαν με γλαφυρότητα και μεστότητα στο περιεχόμενο του ογκώδους έργου του συγγραφέα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν εκείνη την εποχή (1904 - 1908) ο κλήρος, οι εκπαιδευτικοί και ο απλός λαός στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας ενώ τονίστηκε ότι χωρίς τη συμμετοχή τους δεν επρόκειτο να πετύχει ο Μακεδονικός Αγώνας. Ο Κώστας Γκιουλέκας σημείωσε ότι ο Μακεδονικός Αγώνας είναι η συνέχεια του απελευθερωτικού αγώνα του '21 και αποτελεί το προοίμιο των βαλκανικών πολέμων που αύξησαν σημαντικά τα εδαφικά όρια της επικράτειας. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Κατά την έναρξη της βιβλιοπαρουσίασης προβλήθηκε ένα μικρό αφιέρωμα για το Μακεδονικό Αγώνα από το προσωπικό αρχείο του κ. Γκιουλέκα.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Κιλκίς και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού.