Κυριακή 7 Μαΐου 2017

7.800 μαθητές πήραν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 7800 (5.400 από τις τρείς τάξεις του Γυμνασίου και 2400 από....
τις τρεις τελευταίες τάξεις του Λυκείου), πήρν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών.
Μαθητές με αγάπη για τη Φυσική από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας , κέρδισαν συνολικά 50 βραβεία και 70 επαίνους αποδεικνύοντας πως σε εποχές δύσκολες περισσεύει η αγάπη για την Επιστήμη.
"Οι πρωτιές από την Ηγουμενίτσα, τις Σέρρες, την Αλεξανδρούπολη, σε μαθητές δημοσίων σχολείων αποδεικνύουν πως υπάρχουν ευκαιρίες για όλους" , τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Παναγιώτης Φιλντίσης.
Φέτος, δόθηκαν στους αριστεύσαντες του Διαγωνισμού και υποτροφίες για το Θερινό Σχολείο Φυσικής που διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακόμη δόθηκε σε συγκεκριμένο αριθμό μαθητών η δυνατότητα τριήμερων εκπαιδευτικών διακοπών στο πρωτοποριακό camp, "οι Αγγελιοφόροι του Ολύμπου" που διοργανώνει η ΕΕΦ.

Αργύρης Κουμτζής: Η Φυσική έχει πλάκα!
Κύριος ομιλητής της τελετής βράβευσης των μαθητών που έλαβαν μέρος στον 27ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου και 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου που πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ η ΕΕΦ, ήταν ο διακεκριμένος θεωρητικός φυσικός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη γοητεία της Επιστήμης.
Ο 20χρονος σήμερα δευτεροετής τυφλός φοιτητής Αργύρης Κουμτζής που φοιτά στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ , μίλησε για τη δική του ξεχωριστή εμπειρία στη Φυσική, συγκινώντας τους παρευρισκόμενους στο κατάμεστο Αμφιθέατρο.
"Ξεκίνησα να παίρνω μέρος σε διαγωνισμούς Φυσικής από την Ε Δημοτικού για να μετρώ τις δυνάμεις μου και να εμπλουτίζω το βιογραφικό μου", είπε και παραδίδοντας ένα σύντομο μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στους μαθητές που αγαπούν τη Φυσική, κατέληξε πως με ένα τέτοιο πτυχίο μπορεί κανείς να κάνει "τα πάντα " διευκρινίζοντας πως η Φυσική μπορεί ν ανοίξει όλες τις πόρτες της επιστημονικής γνώσης.

2ο Θερινό Σχολείο Φυσικής
"Φυσική έξω από τις σχολικές αίθουσες" είναι ο κεντρικός άξονας στον οποίο αναπτύσσονται και φέτος όλες οι δράσεις του Θερινού Σχολείου Φυσικής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη . Στο Θερινό Σχολείο Φυσικής οι μαθητές σε ομάδες προσεγγίζουν βιωματικά τις ένοιες της φυσικής κάνοντας πειράματα, προσομοιώνουν επιστημονικά θέματα, επισκέπτονται τμήματα Φυσικής του Πανεπιστημίου, διδάσκονται από πανεπιστημιακούς καθηγητές , διερευνούν, διασκεδάζουν με έξυπνα διαδραστικά παιχνίδια (εργαστήρι CSI κ.ά) αθλούνται (ενότητα Φυσική και Αθλητισμός) , μαθαίνουν παίζοντας (Διαγωνισμός Φυσικής στο Magic Park).
Ο υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου Φυσικής της ΕΕΦ στην Κεντρική Μακεδονία, Κώστας Βουρλιάς, έδωσε μια μικρή μόνο γεύση απ όσα συναρπαστικά θα συμβούν αυτό το καλοκαίρι.