Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΣτΕ: Παραδεκτές οι προσφυγές των καναλιών !

Μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα και εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε, τελικά, δεκτές επί της αρχής (με ψήφους.....
16-9) τις σχετικές προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών και επομένως προχωρά οριστικά πλέον στην ουσία της υπόθεσης, που αφορά τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Η πλειοψηφία των ανωτάτων δικαστών δεν πείστηκε από την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προσφυγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρίσιμη τρίτη διάσκεψη που διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, διεξήχθη σε βαρύ κλίμα στη σκιά της πειθαρχικής έρευνας η οποία διατάχθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης σε βάρος μέλους της Ολομέλειας, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούσαν προσωπικά θέματά του.
Της διάσκεψης είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, στην οποία γινόταν λόγος, μεταξύ άλλων, για «προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας», σχετικά με την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ που συμμετέχει στη σύνθεση της Ολομέλειας.

Μαξίμου για απόφαση του ΣτΕ: Ας μην προδικάζουν κάποιοι το αποτέλεσμα

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεν προδικάζει κάτι επί της ουσίας, σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, ζητώντας παράλληλα να αφεθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας απερίσπαστο στη δουλειά του.
«Επειδή διάφοροι σπεύδουν να προδικάσουν και να θριαμβολογήσουν για το αποτέλεσμα του ΣτΕ, επισημαίνουμε ότι το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μια σειρά αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, συνεπώς η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας», ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας: «Με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν οι προσφυγές είχαν κριθεί τυπικά απαράδεκτες».
«Σε κάθε περίπτωση», κατέληξε, «να τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα».


Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Προσπάθεια εκβιασμού του Ανώτατου Δικαστηρίου

Την ανησυχία της για «την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη» εκφράζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή την πειθαρχική έρευνα που διέταξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε βάρος Συμβούλου της Επικρατείας που συμμετέχει στη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες.
Όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, «με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα».
Οι δικαστές κάνουν λόγο για «προσπάθεια εκβιασμού του Ανώτατου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, όπου επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της. Επομένως η άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία».
Αναφορικά με την παραγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με την έρευνα της υπόθεσης που «βεβαίως δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής», οι δικαστές υποστηρίζουν ότι «πιστεύουμε ότι με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών».
naftemporiki.gr