Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Στους Κινέζους πούλησε το 24% του ΑΔΜΗΕ η κυβέρνηση που δεν θα πουλούσε τα δίκτυα

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσημα ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ....
υποβολής προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. «Πλειοψηφών προσφέρων» αναδείχθηκε η κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης στις 31 Οκτωβρίου θα πάρει την απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή. Οριστική απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την ομαλή εξέλιξη αλλά και από το τίμημα, καθώς τελικά το Δημόσιο, με την «φόρμουλα Σκουρλέτη» που ήρθε να ακυρώσει το διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, κατάφερε να κρατήσει το 51% του Διαχειριστή των ηλεκτρικών δικτύων και ταυτόχρονα να «πιάσει» ένα τίμημα υψηλότερο από τις παλιές αποτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, με βάση την λογιστική αποτίμηση που είχε γίνει στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού, το 24% που μεταβιβάζεται τώρα άξιζε 221 εκατ. ευρώ (921 εκατ. ευρώ για το 100%). Υπό το πρίσμα αυτό το τίμημα των 320 εκατ. ευρώ μπορεί να κριθεί επιτυχημένο. Ασφαλή συμπεράσματα βεβαίως θα μπορούν να αντληθούν όταν γνωστοποιηθεί η ανεξάρτητη αποτίμηση που είχε ανατεθεί στη Barclays, και «άνοιξε» μαζί με τις προσφορές.
Οι επόμενες κινήσεις μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα είναι οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του SPA (Share Purchase Agreement) καθώς και για το SHA (Shareholders Agreement). Θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα (ελεγκτικό συνέδριο, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Η ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2017 με την εγκατάσταση του νέου επενδυτή στην εταιρεία.
Ταυτόχρονα μπαίνει στην τελική ευθεία και η υπόλοιπη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Δηλαδή η μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, και η μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία holding, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Σημειωτέον ότι στην εταιρεία holding, μέτοχος θα είναι αρχικά η ΔΕΗ ενώ στη συνέχεια θα γίνει διανομή των μετοχών στους μετόχους της ΔΕΗ ήτοι 51% στο Δημόσιο και 49% στους ιδιώτες μέτοχους, με αποτέλεσμα το 26% του ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από το Δημόσιο, και το 25% από τους τωρινούς μετόχους της ΔΕΗ.
Σημειώνεται τέλος ότι εκτός από τον ΑΔΜΗΕ, στην εβδομάδα που τρέχει αναμένουμε εξελίξεις και γύρω από το ΔΕΣΦΑ καθώς στις 31 Οκτωβρίου λήγει η εγγυητική επιστολή της Socar που ως γνωστόν παρατάθηκε τέλη Σεπτεμβρίου για 1 μήνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πώλησης. Στο ΔΕΣΦΑ πάντως έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα κλείσει με τους γνωστούς πλέον όρους (400 εκατ. ευρώ τίμημα και στη συνέχεια πώληση από τη Socar μεριδίου της τάξης του 30% στην ιταλική Snam).