Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Απόφαση Δ.Σ. Κιλκίς: Άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Προσφύγων

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς αναφορικά με την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων Χέρσου

Σας επισυνάπτεται το κείμενο της υπ. αριθ 87 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς βάσει της οποίας υιοθετείται το ψήφισμα των κατοίκων του Χέρσου για την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων Χέρσου.




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 87η / 2016
Γ. Καπέτα 17 – 61100 Κιλκίς, Πληρ.: Σ. Παπαδοπούλου, Δ. Βαφείδης, Κ. Πουρσανίδης, Τηλ.: 2341352144-194-145, Φαξ: 2341352144, www.e-kilkis.gr
Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
(Από τα Πρακτικά της με αριθμό 7 ης / 2016 συνεδρίασης του
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ)
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : Δημόσια Tακτική Συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα, στις 21 του μηνός Μαρτίου του έτους 2016 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ : Αρ. Πρωτ. 11027 - 17/3/2016, έγγραφη Πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε ή γνωστοποιήθηκε σε κάθε Σύμβουλο, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν. 3463/2006 ΚΔΚ & το άρθρο 67 του N. 3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκε (αφού κλήθηκε κατά την παρ. 5 του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 ΚΔΚ & την παρ. 6 του άρθρου 67 του N. 3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης) και ο Δήμαρχος Κιλκίς, κος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ, αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 41 Συμβούλων, βρέθηκαν
ΠΑΡΟΝΤΕΣ 38: [ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΑΝΘΡΑΚΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑ - ΖΙΟΥΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΔΗΜΑΚΗ ΑΝΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΖΩΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΙΝΤΖΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΙΟΥΡΤΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ, ΠΑΖΑΡΤΖΙΚΛΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ, ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΕΝΤΖΕΡΕΤΖΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΠΟΓΕΛΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ, ΡΟΥΣΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΣΒΕΡΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΝΗΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΑΧΤΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΕΡΖΗΤΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΣΕΛΕΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΤΣΟΓΓΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΦΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ]
ΑΠΟΝΤΕΣ 3: [ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ]
κήρυξε την έναρξη της Συνεδρίασης.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ:

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν (αφού προσκλήθηκαν σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 67, την παρ. 3 του άρθρου 80, την παρ. 1β του άρθρου 81 του N. 3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης) οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Δημοτικών / Τοπικών Κοινοτήτων:
[ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΠΕΔΙΝΟΥ), ΝΑΖΛΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΧΡΥΣΟΠΕΤΡΑΣ), ΔΡΟΣΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ (ΞΥΛΟΚΕΡΑΤΕΑΣ), ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ (ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΕΡΝΑΣ), ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ (ΧΕΡΣΟΥ), ΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (Δημοτική Κοινότητα Κιλκίς)]
Απόντες Πρόεδροι / Εκπρόσωποι Δημοτικών / Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίοι προσκλήθηκαν σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 67, την παρ. 3 του άρθρου 80, την παρ. 1β του άρθρου 81 του N. 3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης:
[ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΓΑΛΛΙΚΟΥ), ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Δημοτική Κοινότητα Νέας Σάντας), ΠΑΠΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΚΑΜΠΑΝΗΣ), ΠΕΟΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΑΝΔΡΩΝ), ΦΛΩΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΑΚΡΙΤΑ), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΑΜΑΡΑΝΤΩΝ), ΤΕΡΖΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΔΡΟΣΑΤΟΥ), ΜΑΤΘΑΙΛΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ (ΒΑΠΤΙΣΤΗ), ΒΙΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ), ΜΟΥΛΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΚΡΗΣΤΩΝΗΣ), ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΛΕΙΨΥΔΡΙΟΥ), ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΜΕΛΑΝΘΙΟΥ), ΙΑΣΟΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (ΜΕΣΙΑΝΟΥ), ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ), ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΧΩΡΥΓΙΟΥ), ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ (ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ), ΚΑΡΑΣΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΑΝΑΒΡΥΤΟΥ), ΚΟΥΠΟΥΡΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑΣ), ΚΡΙΤΣΙΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (ΒΑΘΗΣ), ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ), ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ), ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ), ΚΩΣΤΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΘΕΟΔΟΣΙΑ), ΘΡΗΣΚΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (ΙΣΩΜΑΤΟΣ), ΚΟΥΡΠΑΛΑΤΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΚΑΤΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΟΥ), ΗΛΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ), ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΟΙΛΑΔΙΟΥ), ΧΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ), ΠΟΓΕΛΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ (ΚΟΡΩΝΟΥΔΑΣ), ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΠΟΝΤΟΚΕΡΑΣΕΑΣ), ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΤΕΡΠΥΛΛΟΥ), ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ (ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ), ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΦΥΣΚΑΣ), ΣΑΜΑΝΤΣΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ), ΜΟΣΧΟΓΛΟΥ ΜΟΣΧΟΣ (ΜΟΥΡΙΩΝ), ΛΟΥΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΥΡΙΟΦΥΤΟΥ), ΣΕΛΑΛΜΑΖΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΟΥΡΙΩΝ), ΤΣΙΚΟΥΝΔΟΥΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΑΝΘΟΦΥΤΟΥ), ΚΑΡΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ (ΜΑΥΡΟΝΕΡΙΟΥ), ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΜΙΚΡΟΚΑΜΠΟΥ), ΠΑΠΑΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΝΕΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ), ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΝΕΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟΥ), ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ), ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ (ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟΥ), ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΠΛΑΓΙΑΣ)]

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 87η / 2016
ΘΕΜΑ 2*ο: Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων - Μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «Μαζαράκη» στο Χέρσο Κιλκίς
Το Θέμα τέθηκε εκτός Η/Δ και το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι κατεπείγον, καθώς και τη συζήτησή του και τη λήψη σχετικής απόφασης.
O Πρόεδρος, για το θέμα της εκτός Η/Δ έδωσε το λόγο στον κ. Γεωργιάδη Χρήστο και την κ. Κωνσταντινίδου Μαρίνα, εκπροσώπους των κατοίκων του οικισμού Χέρσου του Δήμου Κιλκίς, οι οποίοι παρουσίασαν επιστολή – ψήφισμα για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων - Μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «Μαζαράκη» στο Χέρσο Κιλκίς, ως εξής:
Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του Χέρσου βιώνουμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του χωριού μας, αλλά και της χώρας γενικότερα. Δεν θα αναλύσουμε τους πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους που ανάγκασαν το σύνολο αυτών των ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις χώρες και τα σπίτια τους. Βρέθηκαν όμως δίπλα μας, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ειρηνική συνύπαρξη κατοίκων και φιλοξενούμενων, διασφαλίζοντας τόσο την υγιεινή, όσο και την ασφάλεια και των δύο πλευρών. Καταθέτουμε λοιπόν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, ζητώντας παράλληλα από το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει τα εύλογα αιτήματα των κατοίκων. Το ψήφισμα αυτό, συντάχθηκε για να αποτελέσει εργαλείο διεκδικήσεων για τους κατοίκους του Χέρσου, τον Δήμαρχο Κιλκίς, και τους άλλους θεσμικούς παράγοντες του Νομού που θα σταθούν αρωγοί μας.

Με βάση τα παραπάνω, τα αιτήματά μας είναι:
1. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση αποσυμφόρηση του προσωρινού Κέντρου Φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Μαζαράκη» στο Χέρσο Κιλκίς, και η σταδιακή εκκένωσή του, σε εύλογο χρονικό διάστημα, από τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ο μεγάλος αριθμός τους - περίπου 4000 - σε αντιστοιχία με τον υποπολλαπλάσιο αριθμό των μόνιμων κατοίκων του οικισμού (περίπου 800), αποτελεί μείζον ζήτημα τόσο για τη δική τους υγιεινή και ασφαλή διαβίωση, αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων. Βρέθηκαν ξαφνικά μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι αποκλεισμένοι στο ίδιο τους το χωριό, αφού σχεδόν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ασφυκτικά κατειλημμένοι από πρόσφυγες. Επίσης επιβάλλεται να αποτραπεί κάθε σκέψη ή πρόθεση για προώθηση νέων φιλοξενουμένων από την περιοχή είτε της Ειδομένης, είτε από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας προς το Χέρσο, αφού ήδη ο αριθμός των φιλοξενουμένων καταγεγραμμένων προσφύγων στο Νομό Κιλκίς είναι τεράστιος σε αναλογία με τον αριθμό των προσφύγων σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα.
2. Η παραμονή του στρατού στο χώρο φιλοξενίας είναι επιβεβλημένη, καθώς η παρουσία του εγγυάται την ομαλή λειτουργία τόσο στην διανομή ειδών διατροφής, ένδυσης κ.λ.π, αλλά και στο ζήτημα της ασφάλειας, ασκώντας ένα τυπικό έλεγχο για την είσοδο και έξοδο των φιλοξενουμένων στο συγκεκριμένο χώρο φύλαξης, επιδρώντας θετικά στην εμπέδωση της τάξης .
3. Να υπάρξει δέσμευση για μη κατασκευή οποιασδήποτε σταθερής δομής στο συγκεκριμένο χώρο, που θα οδηγήσει σε μακροχρόνια διαμονή τόσο μεγάλου και μη διαχειρίσιμου αριθμού φιλοξενουμένων, δίπλα σε οικισμούς .
4. Ζητήματα αυξημένης αστυνόμευσης με πρόσθετη παρουσία περιπολικών και αστυνομικών, και ενίσχυση των δομών στους τομείς της καθαριότητας και της υγιεινής τόσο με προσωπικό, αλλά και υποδομές, όπως διάθεση ενός απορριμματοφόρου αποκλειστικά για την περιοχή του Χέρσου, κάδων απορριμμάτων, κατασκευή λουτήρων κ.λ.π. είναι απαραίτητα, για να αποφευχθούν επιδημίες και διάφορες ασθένειες.
Εκτιμούμε ότι σε όλα τα παραπάνω, θα βρεθείτε συμπαραστάτες και υποστηρικτές μας, γιατί αντιλαμβάνεστε το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Κατόπιν ο Πρόεδρος ζήτησε να ληφθεί σχετική απόφαση.
Το ΔΣ, αφού έλαβε υπόψη:
1. Την επιστολή – ψήφισμα των κατοίκων του οικισμού Χέρσου για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων - Μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «Μαζαράκη» στο Χέρσο Κιλκίς
και ύστερα από διαλογική συζήτηση που έχει καταγραφεί, λεπτομερώς, στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1. Υιοθετεί την επιστολή – ψήφισμα των κατοίκων του οικισμού Χέρσου για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων - Μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «Μαζαράκη» στο Χέρσο Κιλκίς και εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα:

Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του Χέρσου βιώνουν μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του χωριού τους, αλλά και της χώρας γενικότερα. Δεν θα αναλύσουμε τους πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους που ανάγκασαν το σύνολο αυτών των ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις χώρες και τα σπίτια τους. Βρέθηκαν όμως δίπλα τους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ειρηνική συνύπαρξη κατοίκων και φιλοξενούμενων, διασφαλίζοντας τόσο την υγιεινή, όσο και την ασφάλεια και των δύο πλευρών. Καταθέτουμε λοιπόν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, ζητώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και κάθε, άλλο, αρμόδιο φορέα να στηρίξει τα εύλογα αιτήματα των κατοίκων. Το ψήφισμα αυτό, συντάχθηκε για να αποτελέσει εργαλείο διεκδικήσεων για τους κατοίκους του Χέρσου, τον Δήμαρχο Κιλκίς, και τους άλλους θεσμικούς παράγοντες του Νομού που θα σταθούν αρωγοί.
Με βάση τα παραπάνω, τα αιτήματά μας είναι:
1. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση αποσυμφόρηση του προσωρινού Κέντρου Φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο «Μαζαράκη» στο Χέρσο Κιλκίς, και η σταδιακή εκκένωσή του, σε εύλογο χρονικό διάστημα, από τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ο μεγάλος αριθμός τους - περίπου 4000 - σε αντιστοιχία με τον υποπολλαπλάσιο αριθμό των μόνιμων κατοίκων του οικισμού (περίπου 800), αποτελεί μείζον ζήτημα τόσο για τη δική τους υγιεινή και ασφαλή διαβίωση, αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων. Βρέθηκαν ξαφνικά μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι αποκλεισμένοι στο ίδιο τους το χωριό, αφού σχεδόν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ασφυκτικά κατειλημμένοι από πρόσφυγες. Επίσης επιβάλλεται να αποτραπεί κάθε σκέψη ή πρόθεση για προώθηση νέων φιλοξενουμένων από την περιοχή είτε της Ειδομένης, είτε από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας προς το Χέρσο, αφού ήδη ο αριθμός των φιλοξενουμένων καταγεγραμμένων προσφύγων στο Νομό Κιλκίς είναι τεράστιος σε αναλογία με τον αριθμό των προσφύγων σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα.
2. Η παραμονή του στρατού στο χώρο φιλοξενίας είναι επιβεβλημένη, καθώς η παρουσία του εγγυάται την ομαλή λειτουργία τόσο στην διανομή ειδών διατροφής, ένδυσης κ.λ.π, αλλά και στο ζήτημα της ασφάλειας, ασκώντας ένα τυπικό έλεγχο για την είσοδο και έξοδο των φιλοξενουμένων στο συγκεκριμένο χώρο φύλαξης, επιδρώντας θετικά στην εμπέδωση της τάξης .
3. Να υπάρξει δέσμευση για μη κατασκευή οποιασδήποτε σταθερής δομής στο συγκεκριμένο χώρο, που θα οδηγήσει σε μακροχρόνια διαμονή τόσο μεγάλου και μη διαχειρίσιμου αριθμού φιλοξενουμένων, δίπλα σε οικισμούς.
4. Ζητήματα αυξημένης αστυνόμευσης με πρόσθετη παρουσία περιπολικών και αστυνομικών, και ενίσχυση των δομών στους τομείς της καθαριότητας και της υγιεινής τόσο με προσωπικό, αλλά και υποδομές, όπως διάθεση ενός απορριμματοφόρου αποκλειστικά για την περιοχή του Χέρσου, κάδων απορριμμάτων, κατασκευή λουτήρων κ.λ.π. είναι απαραίτητα, για να αποφευχθούν επιδημίες και διάφορες ασθένειες.
Εκτιμούμε ότι σε όλα τα παραπάνω, θα βρεθείτε συμπαραστάτες και υποστηρικτές μας, γιατί αντιλαμβάνεστε το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

2. Το παρόν ψήφισμα να διαβιβασθεί, με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τσογγίδη Ιωάννη, στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στους επικεφαλής των Πολιτικών Κομμάτων της χώρας, στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, στους Βουλευτές του Νομού Κιλκίς, στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, στον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, στον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., στον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, εάν αυτό θεωρηθεί σκόπιμο

Αποτέλεσμα ψηφοφορίας:
[38 υπέρ - 0 κατά: ΔΣ]

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 87/2016

Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, λύνεται η Συνεδρίαση.
Το 7ο/2016 Πρακτικό τηρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 97 του Ν. 3463/2006 ΚΔΚ.
Ακριβές Απόσπασμα
O Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου




ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΓΓΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου