Την έγκαιρη καταβολή των δόσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση επαγγελματικής και ....
οικογενειακής ζωής» απαίτησαν σήμερα από την Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά 5 δήμαρχοι της περιοχής της Θεσσαλονίκης και πλήθος γονέων και εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Θέρμης. Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το Δήμο Θέρμης εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, η Πρόεδρος των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής Άννα Μίχου καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ Απόστολος Πράτανος και Δημήτρης Βλαχομήτρος.
Αποτέλεσμα της τραγικής καθυστέρησης που επιδεικνύει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι των δομών που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ενώ εργάζονται κανονικά από τον Σεπτέμβριο του 2015, σήμερα δεν έχουν πληρωθεί από αυτό παρά ελάχιστα χρήματα. Αιτία, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της χρηματοδότησης του προγράμματος που προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από τους εθνικούς πόρους.
Έτσι, ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 κι ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί το 60% της σχολικής χρονιάς, μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί μόνο το 10% της συνολικής χρηματοδότησης, ενώ διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση δίνονται μόνον για ακόμη ένα 10%. Αυτή η ροή χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες από το πρόγραμμα και οι δημοτικές δομές να αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.
kin 1«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα επέφερε η αλλαγή στο σύστημα χρηματοδότησης, με την κατάργηση της προκαταβολής και την υποχρέωση απόδοσης του ποσού που αντιστοιχεί στο 30% του προγράμματος, μετά την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου στο αντίστοιχο ποσοστό» δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κινητοποίηση ως «την ύστατη προσπάθεια να αφυπνιστεί η κυβέρνηση».
Από την πλευρά της η πρόεδρος των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής Άννα Μίχου σημείωσε ότι κινδυνεύει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και προστατεύει τους εργαζόμενούς της.
SONY DSCΟι δήμαρχοι των δήμων Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, οι πρόεδροι των Νομικών τους Προσώπων, εκπρόσωπος του Δήμου Λαγκαδά καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων στις δομές και των γονέων παρέδωσαν στην υπουργό ψήφισμα με τα παρακάτω αιτήματα:
1. Την ομαλή ροή χρηματοδότησης του προγράμματος “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής”.
2. Την άμεση καταβολή ολόκληρης της Α’ δόσης του προγράμματος 2015-2016, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος των εθνικών πόρων.
3. Την έγκαιρη καταβολή της Β’ δόσης στο άμεσο χρονικό διάστημα.
4. Την ενσωμάτωση των προτάσεων της ΚΕΔΕ στην προκήρυξη του προγράμματος της περιόδου 2016-17.
Κραυγή αγωνίας για τη συνέχιση λειτουργίας δημοτικών δομών
Την απαίτηση να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ομαλή ροή της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» μετέφεραν σήμερα στην υφυπουργό Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και άλλοι έξι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των διοικήσεων των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και άλλων δομών, απλήρωτοι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές. Μάλιστα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, εάν η κατάσταση συνεχιστεί, να ζητήσουν και δικαστικά ευθύνες για τη μη τήρηση των συμβάσεων του προγράμματος, που φέρουν την υπογραφή υπουργών της κυβέρνησης.
Οι δήμαρχοι των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης μαζί και οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις των νομικών προσώπων των δήμων, των δημοτικών παιδικών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) των δήμων αυτών και των δήμων Παύλου Μελά, Λαγκαδά και Κορδελιού-Ευόσμου βρέθηκαν στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι.
«Με το σταγονόμετρο»
Με πανό και συνθήματα, εκατοντάδες εργαζόμενοι των δομών που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού εξέφρασαν ειρηνικά τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι ενώ εργάζονται κανονικά από τον Σεπτέμβριο του 2015, σήμερα δεν έχουν πληρωθεί από αυτό παρά ελάχιστα χρήματα. Αιτία, η τραγική καθυστέρηση που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην καταβολή της χρηματοδότησης του προγράμματος, και ιδιαίτερα στο κομμάτι που προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από τους εθνικούς πόρους.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς παρά τις υποσχέσεις, δεν έχει καταβληθεί ολόκληρη ούτε καν η πρώτη δόση του προγράμματος. Έτσι, ενώ το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 κι ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί το 60% της σχολικής χρονιάς, μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί μόνο το 10% της συνολικής χρηματοδότησης, παρά τις ανακοινώσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Αυτή η ροή χρηματοδότησης «με το σταγονόμετρο» έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες από το πρόγραμμα και οι δημοτικές δομές να αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.
«Είχαμε προειδοποιήσει»
«Έγκαιρα, από πέρυσι τον Ιούνιο ακόμη, είχαμε εκφράσει κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση. Είχαμε προειδοποιήσει ότι με την αλλαγή που έγινε στη φόρμα της προκήρυξης το καλοκαίρι του 2015 (προβλέφθηκε η πρώτη δόση να καταβάλλεται μετά την υλοποίηση του 30% του έργου αντί του 10% που ίσχυε) ήταν δεδομένο, με μαθηματική ακρίβεια ότι θα οδηγηθούμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Παρά τις ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ και παρά τις συναντήσεις που κάναμε, κατά τις οποίες ζητούσαμε να αλλάξουν τα λάθη στην προκήρυξη, δεν μας άκουσαν», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
«Αποτέλεσμα είναι σήμερα σε όλη την Ελλάδα να υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι απλήρωτοι τέσσερις και πέντε μήνες, οι προμηθευτές να είναι επίσης απλήρωτοι, τα λειτουργικά έξοδα να ‘‘τρέχουν’’, τα πρόστιμα επίσης, αλλά και οι υπεύθυνες δημοτικές επιχειρήσεις να έχουν απολέσει την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, κάτι που αποτελεί και ποινικό αδίκημα (σε βαθμό κακουργήματος), με αποτέλεσμα δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και υπάλληλοι να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν επειδή δεν έχουν έγκαιρα πάρει τα χρήματα για να πληρώσουν ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τα ταμεία», εξήγησε ο δήμαρχος.
Παράλληλα, οι δήμαρχοι ζήτησαν να ξεκινήσει εγκαίρως η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά, ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα.
Για ανάλγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα αλυσιδωτά προβλήματα που προκαλεί η χαρακτηριστική καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων. «Εκτός αυτού, ζητάμε να συνεννοηθούμε εγκαίρως για την επόμενη χρονιά, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Απατσίδης.
Οι υποσχέσεις
Σύμφωνα με όσα είπε στη συνάντηση η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Σίμος Δανιηλίδης μετέφερε στους εργαζόμενους, «υπάρχει προγραμματισμός στα τέλη του Απριλίου για την καταβολή μέρους των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του σκέλους των χρημάτων που προέρχεται από εθνικούς πόρους. Το θετικό είναι ότι ένα τμήμα των χρημάτων της πρώτης δόσης από τα περιφερειακά-επιχειρησιακά προγράμματα θα καταβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό το ποσό, βέβαια, είναι ελάχιστον ποσό και δεν καλύπτει ούτε καν υποχρεώσεις προς προμηθευτές».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η υπουργός δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει την πρόταση των δημάρχων για να διευθετηθεί το ζήτημα της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, την οποία σήμερα έχουν στερηθεί -λόγω της καθυστέρησης στις πληρωμές των ταμείων- οι δημοτικές επιχειρήσεις που υλοποιούν το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα να δοθούν χρήματα, οι επιχειρήσεις αυτές να μην μπορούν να τα εισπράξουν!
Από τη συνάντηση έγινε σαφές ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην καταβολή των εθνικών πόρων (πρόκειται για τα 55 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 184 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του προγράμματος για όλη τη χρονιά), παρά το γεγονός ότι η αρχική σύμβαση φέρει την υπογραφή υπουργών της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα αυτοί να είναι έκθετοι.
Σε ψήφισμα που επέδωσαν οι δήμαρχοι στην υφυπουργό, τονίζεται ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναγνωρίζει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας. Όμως δεν μπορεί να γίνεται ο εύκολος χώρος περικοπής των δημοσίων δαπανών. Κάθε επιπλέον περικοπή επιταχύνει την οικονομική της κατάρρευση και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου