Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Μπορεί μια γυναίκα να είναι πιστή, αλλά να μη φοράει μαντίλα;

Ερώτηση:
Γεια σας, Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που δίνετε σε αναγνώστες για την υποβολή ερωτήσεων. Είμαι Χριστιανή Ορθοδοξη. Ποτέ όμως δεν επεδειξα ιδιαιτερο ενδιαφέρον για τον Χριστιανισμό καθότι δεν προέρχομαι απο οικογένεια πολύ πιστών στις αρχες του ...
Χριστιανισμού. Τον τελευταίο καιρό για κάποιους λόγους, έχω αρχισει να μελετώ το Ισλάμ. Δεν ξέρω το αποτέλεσμα αυτής της μελετης, μέχρι στιγμής το Ισλαμ με εκφράζει σε πολλά σημεία, εκτος απο ένα. Το θέμα της μαντίλας. Είμαι απο τη φύση μου σεμνή, ποτέ δεν έχω προκαλέσει με την εμφάνισή μου, αντίθετα προσπαθώ παντα να μην προκαλώ τα βλέματα. Δεν βρίσκω κανένα λόγο να φορέσω μαντίλα στη περιπτωση που ασπαστώ το Ισλαμ. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι η εξής: Πόσο σημαντική είναι η μαντίλα στο Ισλάμ; Μπορεί μια γυναικα να ειναι πιστή, να ντυνεται σεμνά αλλά νη μην φοράει μαντίλα. Ευχαριστώ.


Απάντηση:

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ευχαριστώ για την ερώτηση σας. Προτού μιλήσουμε για την μαντίλα επέτρεψε μου να κάνω μια σύντομη εισαγωγή στην έννοια του Ισλάμ.

Ισλάμ είναι η υποταγή στο θέλημα και στην εντολή του Δημιουργού, με Μονοθεϊσμό (λατρεία μόνο προς τον Δημιουργό), με συμμόρφωση για χάρη Του, με υπακοή προς τους Νόμους Του, με αποσύνδεση και απομάκρυνση από την πολυθεΐα/ειδωλολατρία/παγανισμό και διάφορες μορφές της, καθώς επίσης αποσύνδεση και απομάκρυνση από αυτούς που ενστερνίζονται αυτές τις ιδεολογίες, πιστεύω και πρακτικές.

Ο πιστός Μουσουλμάνος/ανα αφήνει στην άκρη «το θέλω» του και αγωνίζεται σε αυτήν την ζωή να τηρήσει «τα θέλω» του Δημιουργού του. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης «Ισλάμ» τόσο γλωσσολογικά (από την αραβική γλώσσα) όσο και θεολογικά. Εάν τώρα εμείς επιλέξουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε, τι επιθυμούμε να τηρήσουμε και τι όχι, τότε χάνεται το όλο νόημα και κατ’επεκταση η ουσία του Ισλάμ για ένα άτομο.

«Μήπως πιστεύετε σ” ένα μέρος μονάχα του Βιβλίου κι αρνείστε το υπόλοιπο;» (Κοράνι 2:85)

Έτσι λοιπόν δεν είναι «Μούσλιμ» – Μουσουλμάνος (υποταγμένος στον Δημιουργό τον Ύψιστο) αυτό το άτομο που επιλέγει τι θέλει να τηρήσει από το Ισλάμ, αλλά υποταγμένος στις επιθυμίες του.

«Μήπως δεν είδες εκείνον, που πήρε τις επιθυμίες του για θεό;» {Κοράνι 25:43}

Όταν στην καρδιά σας εγκατασταθεί η σιγουριά ότι το Κοράνι είναι ο λόγος του Υψίστου τότε δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα να δεχτείτε όλες τις εντολές του Κορανίου με την καθοδήγηση του Προφήτη του (Μουχάμαντ). Ίσως να υπάρξουν δυσκολίες στην αρχή ως προς την τήρηση τους αλλά δεν υπάρχει καμία απαίτηση από έναν καινούριο Μουσουλμάνο/ανα να τα κάνει όλα εξαρχής. Όλα σιγά σιγά με γνώση (για το τι κάνει) και με υπομονή, χωρίς να υπάρχουν επιλεκτικές τάσεις και συμπεριφορές. Πιστεύουμε και δεχόμαστε ότι μας λέει ο Δημιουργός μας, από εκεί και πέρα απομακρυνόμαστε από την αμαρτία και κάνουμε ότι μπορούμε ως προς την τήρηση των εντολών.

Η συμπεριφορά του πιστού Μουσουλμάνου είναι ότι «ακούει και υπακούει»

«Κι όμως ο λόγος (η απάντηση) των Πιστών, όταν κλητευθούν, στον Αλλάχ και στον απόστολο Του…… είναι: «Ακούσαμε και υπακούσαμε». Κι αυτοί είναι που θα επιτύχουν τη μακαριότητα.» ( Κοράνι 24:51)

Η μαντίλα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του Ισλάμ που αφορά την ενδυμασία της γυναίκας και το πως πρέπει να καλύπτει το σώμα της και γενικά τον εαυτό της.

«Ω! Εσύ ο Προφήτης! Να πεις στις συζύγους σου, στις θυγατέρες σου και στις γυναίκες των πιστών, ότι πρέπει να ρίχνουν πάνω τους (όταν κυκλοφορούν) τα (εξωτερικά τους ρούχα) γκαλαμπίες, (που καλύπτουν – από το κεφάλι μέχρι τα πόδια), τούτο είναι πιο κατάλληλο για να αναγνωρίζονται (ως αγνές πιστές) (όσο) και να μην ενοχλούνται. Ο Αλλάχ είναι Πολυεύσπλαχνος, Πανοικτίρμονας» (Κοράνι 33:59)

Από αυτό το εδάφιο απορρέει και η εντολή του Υψίστου για την μαντίλα. Για λεπτομέρειες το πως πρέπει να φοριέται διαβάστε το άρθρο με τίτλο «πως πρέπει να καλύπτουμε το σώμα μας και ποια είναι η σωστή ένδυση κατά το Ισλάμ».

Η μαντίλα δεν είναι μόνο ένα κάλυμμα η μια μορφή ένδυσης. Η μαντίλα είναι και ένας τρόπος ζωής που εκφράζει τόσο το κάλυμμα της γυναίκας από τα ανδρικά βλέμματα όσο και την αγνότητα της που οφείλει να έχει στο χαρακτήρα της. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που φορά την Ισλαμική μαντίλα και διαπράττει μοιχεία διαστρεβλώνει το νόημα της μαντίλας και αντιφάσκει με την ενδυμασία της. Επίσης, πολλές φόρες, βλέπουμε την μαντίλα να γίνεται ένα αντικείμενο μόδας η στολισμού και να αλλοιώνεται η σωστή χρήση της και αυτό που πρεσβεύει. Με την μαντίλα λοιπόν πρέπει να συνοδεύεται και ο Ισλαμικός χαρακτήρας με συνέπεια, όπως ισχύει για όλες τις πράξεις λατρείας στο Ισλάμ.

Να απαντήσουμε τώρα και στο ερώτημα σας: «Πόσο σημαντική είναι η μαντίλα στο Ισλάμ; Μπορεί μια γυναίκα να είναι πιστή, να ντυνεται σεμνά αλλά νη μην φοράει μαντίλα»

Όπως είδαμε η μαντίλα είναι κομμάτι του Ισλάμ και είναι εντολή του Υψίστου. Απο εκεί και πέρα η γυναίκα που είναι Μουσουλμάνα είναι υποχρεωμένη να το φορά διότι ο Κύριος το διέταξε.

Μια γυναίκα όμως μπορεί να είναι πιστή χωρίς να φορά την μαντίλα;

Εάν αποδέχεται την εντολή και την αναγνωρίζει παρολαυτα όμως δεν την τηρεί λόγω αδύναμης πίστης η πλανεμένης σκέψης τότε διαπράττει αμάρτημα (σοβαρό) όμως θεωρείται Μουσουλμάνα και δεν είναι εκτός Ισλαμικής πιστής (με την γενική έννοια).

Εάν όμως δεν αποδέχεται την εντολή και λέει για παράδειγμα «ο Ύψιστος δεν καλεί στην μαντίλα την γυναίκα» και άλλες παρόμοιες δηλώσεις άρνησης τότε αυτό είναι απιστία διότι αρνείται κάτι που ο Αλλάχ ο Ύψιστος αποκάλυψε.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد
Άχμαντ Ελντίν / Το Ισλαμ για Έλληνες

.........................................
Σχόλιο:

Η μαντίλα είναι ύψιστης σημασίας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ θρησκευτικό σύμβολο.
Είναι λοιπόν αστείο, να βλέπει κανείς σήμερα να υποστηρίζουν με σπαραξικάρδια τσιτάτα, την επιλογή της μαθήτριας να παρελάσει με θρησκευτικό σύμβολο, άνθρωποι που λύσσαξαν να καταργήσουν τα θρησκευτικά σύμβολα, την προσευχή, το μάθημα των θρησκευτικών κλπ από τα σχολεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου