Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Για να δούμε, θα το πληρώσει το πρόστιμο αυτή τη φορά η VODAFONE;

Το σύστημα για να διαιωνίζεται, έχει εξασφαλίσει στρόφιγγες διαφυγής. Μια απ΄αυτές, είναι τα πρόστιμα, που δίνουν την αίσθηση στους απλούς πολίτες, ότι υπάρχει δικαιοσύνη, ότι όλοι είμαστε ίσοι και άλλα παραμύθια της Χαλιμάς. Τα πρόστιμα επιβάλλονται για να μην απαιτεί ο κόσμος φυλακίσεις, που ...ζορίζουν τους "ολιγάρχες". Γιατί όταν η κοινή γνώμη πιέζει πολύ, τότε πρέπει... να ανοίξει η στρόφιγγα διαφυγής. Όπως το κόλπο του αρραβώνα.

Επιβάλλονται λοιπόν εντυπωσιακά πρόστιμα σε "ολιγάρχες" ή σε εταιρείες, που είναι ολοφάνερα ένοχες για πολύ μεγάλες υποθέσεις. Κι επιβάλλονται πρόστιμα, επειδή όλοι οι του "συστήματος" ξέρουν ότι είναι για το θεαθήναι κι ότι στο τέλος δεν θα πληρωθούν. Κανένα σχεδόν "μεγάλο" πρόστιμο δεν έχει πληρωθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Η επιβολή τους όμως έκανε τη δουλειά της: δημιούργησε ψευδαίσθηση ισότητας.

ΧΘΕΣ Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015, συνέβη κάτι πρωτότυπο: το ΣτΕ ακύρωσε την προσφυγή της VODAFONE ! Δεν είναι τόσο απλό, ούτε τόσο αυτονόητο. Το αυτονόητο στην Κολομβία των Βαλκανίων (που λέει ο λόγος, γιατί η Ελλάδα είναι απείρως πιο διεφθαρμένη απ΄την Κολομβία), ήταν να ακυρώνονται όλα τα "μεγάλα" πρόστιμα για τυπικούς δικονομικούς λόγους: "επειδή έλλειπε ένα χαρτόσημο από τη μήνυση" για να το πούμε απλά. Κι αυτό γινόταν με συνεννόηση: έλεγε δηλαδή ο ελεγκτής (κράτος) στην εταιρεία "θα σου βάλω ένα πρόστιμο 10 εκατομμύρια ευρώ για να κοροϊδέψουμε τον κοσμάκη, αλλά θα ξεχάσω να γράψω ημερομηνία, οπότε θα προσφύγεις στο ΣτΕ και θα ακυρωθεί". Μιλημένο το ματς δηλαδή.
Στη VODAFONE ας πούμε, είχαν επιβάλλει πρόστιμο 76 εκ. το οποίο ακυρώθηκε, επειδή την απόφαση την πήραν σε κλειστή συνεδρίαση κι όχι σε ανοιχτή ! Θα μπορούσαν να το βγάλουν παράνομο, επειδή π.χ. την ώρα της συνεδρίασης άναβε κλιματιστικό, άρα ο θόρυβος επηρέασε τους ελεγκτές, άρα άκυρο. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει ...βρίσκει δικαιολογίες.

Τώρα όμως το ΣτΕ δεν χαρίστηκε και είπε "να πληρωθεί". Οπότε εξαντλήθηκαν (;) τα ένδικα μέσα της VODAFONE. Από την άλλη, οι "μεγάλοι" δεν πληρώνουν ποτέ τα πρόστιμα ("είπαμε, να μας βάλετε πρόστιμο, αλλά όχι και να το πληρώσουμε"), οπότε θα είναι πολύ μεγάλη, ιστορική η στιγμή, που θα πάει(;) η VODAFONE στην Δ.Ο.Υ. ΦΑΕΕ ΑΘΗΝΩΝ με την επιταγή των 50,6 εκατομμυρίων ευρώ στο χέρι !  Για να δούμε, πότε και αν θα έρθει αυτή η στιγμή.  Θα είναι μια πραγματικά μεγάλη στιγμή για την ιστορία αυτού του κράτους; Θα ζήσουμε να τη δούμε ή θα βρει πάλι τρόπο η εταιρεία να τη σκαπουλάρει; Τι λέτε;


Η ΕΙΔΗΣΗ:
Επικυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πρόστιμο 50,6 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στη Vodafone από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) το 2013, μετά την αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών που έγιναν την διετία 2004-2005 και γνωστοποιηθήκαν τον Φεβρουάριο του 2006.

Στην υπ’ αριθμ. 4309/2015 απόφασή τους οι Σύμβουλοι απέρριψαν την προσφυγή της εταιρείας, η οποία ζητούσε να ακυρωθεί το πρόστιμο υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι παραβιάστηκε η συνταγματική αρχή της φανερής δράσης των οργάνων της πολιτείας, ότι ήταν μη νόμιμη η σύνθεση της ΑΔΑΕ κατά την ημέρα επιβολής του προστίμου και ότι δεν είχε υποχρέωση να ενημερώσει την ΑΔΑΕ για το παράνομο λογισμικό.
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΔΑΕ επιβάλει πρόστιμο σε βάρος της Vodafone για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Το προηγούμενο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε βάρος της εταιρείας ήταν ύψους 76 εκατ. ευρώ για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών. Ωστόσο το 2010 το πρόστιμο ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 3319/2010), καθώς κρίθηκε ότι οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν ήταν δημόσιες όπως επιτάσσει η Διεθνής και ελληνική νομοθεσία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Οι σύμβουλοι Επικρατείας ανέπεμψαν την υπόθεση στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει άλλη νέα νόμιμη απόφαση.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας την 80σέλιδη απόφασή τους εισέρχονται σε μια λεπτομερή ανάλυση τόσο των θέσεων της ΑΔΑΕ, όσο και των ισχυρισμών της Vodafone, ενώ προβαίνουν και σε τεχνική ανάλυση των δεδομένων των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου