Ο Φαρούκ ήταν γιός μεταναστών από το Πακιστάν, ενώ η Μαλίκ ήταν γεννημένη στο Πακιστάν και ζούσε στη Σαουδική Αραβία μέχρι τη γνωριμία της με τον μέλλοντα σύζυγό της,
Τα κίνητρα των δραστών του προχθεσινού μακελειού στην κομητεία του Σαν Μπερναντίνο ερευνούν οι αστυνομικές αρχές της Καλιφόρνια.
Ο 28χρονος Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ και η 27χρονη Τασφίν Μαλίκ, 27, αφήσαν την Τετάρτη την εξάμηνη κόρη τους με τη μητέρα του πρώτου, φόρεσαν μαύρες στολές ειδικών αποστολών, πήραν όπλα και άνοιξαν πυρ, προκαλώντας το μεγαλύτερο μακελειό στις Ηνωμένες Πολιτείες των τελευταίων τριών χρόνων.
Το ζεύγος εισέβαλε σε μία εορταστική εκδήλωση στο χώρο εργασίας του Φαρούκ, σκοτώνοντας 14 συναδέλφους του και τραυματίζοντας 21, σε μια επίθεση που φαίνεται να ήταν προσεχτικά σχεδιασμένη, προτού σκοτωθούν και οι δύο από πυρά της αστυνομίας.
Αμερικανός πολίτης που είχε γεννηθεί στην πολιτεία Ιλινόι, ο Φαρούκ εργαζόταν στην κομητεία ως ειδικός σε περιβαλλοντική υγεία, επιθεωρώντας εστιατόρια και πισίνες για τυχόν παραβιάσεις κανονισμών υγείας.
Συνάδελφοι του Φαρούκ δήλωσαν στην εφημερίδα Los Angeles Times ότι ο Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και πως επέστρεψε με τη γυναίκα του, που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο. Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι ο Φαρούκ είχε επισκεφθεί τη χώρα το καλοκαίρι του 2014 για συνολικά 9 μέρες. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπόουντιτς, υποδιευθυντή του FBI στο Λος Άντζελες, πριν έρθουν στην Αμερική το ζευγάρι είχε ταξιδέψει στο Πακιστάν, ενώ η Μαλίκ είχε μπει στην Αμερική με άδεια παραμονής ως αρραβωνιαστικιά του Φαρούκ και ταξίδευε με διαβατήριο του Πακιστάν.
Ο διευθυντής του Ισλαμικού Κέντρου στο Ρίβερσαϊντ, ένα τέμενος στο οποίο προσευχόταν συχνά ο Φαρούκ, τον περιέγραψε ως πιστό μουσουλμάνο που έκανε το προσκύνημα στη Μέκα της Σαουδικής Αραβία πριν μερικά χρόνια. «Ήταν πολύ ήσυχο άτομο, ήρεμο, ποτέ δεν τσακωνόταν ή δε διαφωνούσε με κανέναν» πρόσθεσε.
Ο Φαρούκ ήταν γιός μεταναστών από το Πακιστάν, ενώ η Μαλίκ ήταν γεννημένη στο Πακιστάν και ζούσε στη Σαουδική Αραβία μέχρι τη γνωριμία της με τον μέλλοντα σύζυγό της, σύμφωνα με τον Χουσσάμ Αϊλούς, επικεφαλής του τοπικού συνδέσμου Λος Άντζελες της Επιτροπής Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR). Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο δύο χρόνια.
Την Τετάρτη, ο Φαρούκ συμμετείχε στην ετήσια γιορτή του γραφείου του, και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν με την αστυνομία, έφυγε θυμωμένος. Αργότερα ο ίδιος και η Μαλίκ μετέβησαν οπλισμένοι στο σημείο και πυροβόλησαν 65-70 φορές στην αίθουσα.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπέργκουεν είπε ότι ήταν εμφανές ότι είχαν σχεδιάσει το μακελειό και πρόσθεσε ότι είχαν αφήσει αρκετούς εκρηκτικούς μηχανισμούς στο χώρο του συμβάντος.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο αξιωματικός της αστυνομίας είπε ότι στο νοικιασμένο σπίτι του ζεύγους βρέθηκαν στικάκια USB, υπολογιστές και κινητά, ενώ στο νοικιασμένο αυτοκίνητό τους είχαν δύο αυτόματα όπλα εφόδου, δύο ημιαυτόματα περίστροφα, και 1.600 τεμάχια πυρομαχικών. Στο σπίτι υπήρχαν άλλα 4.500 τεμάχια πυρομαχικών, 12 βόμβες σωλήνα και υλικό για την κατασκευή βομβών.
Σύμφωνα με τις κρατικές αρχές, τα όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα στις ΗΠΑ, ενώ τα δύο περίστροφα είχαν αγοραστεί από τον Φαρούκ και τα όπλα εφόδου από κάποιον άλλο, ο οποίος δεν είχε σύνδεση με το συμβάν.
Το ζευγάρι άφησε το μωρό του με τη μητέρα του Φαρούκ στην κοντινή πόλη Ρέντλαντ, λέγοντας ότι πηγαίναν σε ιατρικό ραντεβού για την Μαλίκ.
Η αστυνομία πήγε σε σπίτι στο Ρέντλαντ την Τετάρτη το απόγευμα, πέντε ώρες μετά το μακελειό και είδε το ζευγάρι να διαφεύγει με ένα μεγάλο μαύρο αυτοκίνητο. Τους κυνήγησε έως το Σαν Μπερναρντίνο, όπου μετά από ανταλλαγή πυρών οι δύο δράστες του μακελειού έπεσαν νεκροί.
Η επίθεση στο Σαν Μπερναρντίνο ήταν η πιό αιματηρή επίθεση με όπλα που έχει γίνει από το Δεκέμβριο του 2012, όταν ένας ένοπλος σκότωσε 26 άτομα στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιούταουν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου