Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Τι συζητήθηκε στη Βουλή για τα προβλήματα στα Σούπερ Μάρκετς "ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ"

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΣΤ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ MΣΤ΄
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Προχωρούμε στην τελευταία επίκαιρη ερώτηση για σήμερα. Είναι η με αριθμό 284/8-12-2015 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αθανάσιου Βαρδαλή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με «την παρέμβαση της εργοδοσίας στη λειτουργία του Σωματείου των εργαζομένων στα Σούπερ Μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε τα μέτρα που παίρνει η εργοδοσία για να θωρακίσει την κερδοφορία της και, μάλιστα, ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους που διανύουμε, που βρίσκεται σε εξέλιξη η καπιταλιστική οικονομική κρίση και τα κέρδη της μπαίνουν σε κίνδυνο.
Όταν, λοιπόν, δεν φθάνουν τα μέτρα φίμωσης και τρομοκράτησης της εργατικής τάξης, όταν δεν πιάνουν οι απειλές για απόλυση, τότε η εργοδοσία παρεμβαίνει απευθείας στη λειτουργία των σωματείων της εργατικής τάξης. Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή που συζητάμε σήμερα. Έχουμε, δηλαδή, μία ευθεία παρέμβαση της εργοδοσίας στο σωματείο των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ πρώην ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ, σήμερα της εταιρείας ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΕΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, το σωματείο ζήτησε συνάντηση για να συζητήσουν τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους. Η επιχείρηση αρνήθηκε τέτοια συνάντηση με το πρόσχημα –το υπογραμμίζω- ότι ήθελε πρώτα να ενημερωθεί για την πλήρη κατάσταση και πορεία της εταιρείας το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς είναι καινούργια η ιδιοκτησία, και μετά να συζητήσει με τους εργαζόμενους.
Είπα ότι είναι πρόσχημα, γιατί αμέσως μετά καταθέτει αγωγή στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για να ακυρωθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και οι εκλογές για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας. Με το πρόσχημα αυτό δεν συναντά τους εργαζόμενους, για να συζητήσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην επιχείρηση.
Μία τέτοια πρακτική της συγκεκριμένης επιχείρησης δεν είναι καινούργια, δεν είναι πρωτόγνωρη. Να θυμίσω –και λέω «να θυμίσω», γιατί υπάρχουν αντίστοιχες ερωτήσεις από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας- ότι η ίδια επιχείρηση προχώρησε στην παρακολούθηση, άκουσον - άκουσον, των εργαζομένων που πήγαιναν στη συνέλευση του σωματείου τους. Μάλιστα, μαγνητοσκοπούσε έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τους εργαζόμενους που έμπαιναν μέσα για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση.
Ενώ, μάλιστα, πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω και έγιναν μηνύσεις, από το 2012 δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση και απ’ ό,τι μαθαίνω αυτή η ιστορία κινδυνεύει να μπει στο αρχείο και να μη γίνει τίποτα.
Κύριε Υπουργέ, η εργοδοσία, αντί να απολογείται στους εργαζόμενους για τις υποσχέσεις που είχε δώσει όταν ανέλαβε την εταιρεία, δηλαδή να τους πληρώσει στην ώρα τους, σήμερα τους χρωστά δύο και τρεις μήνες μαζί με το επίδομα αδείας.
Ρωτάμε, λοιπόν, τι μέτρα θα πάρετε ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων από τη μία πλευρά και να μην παραγραφεί η υπόθεση με την παρακολούθηση των εργαζομένων μέσω της μαγνητοσκόπησης που έχει τελεστεί το 2012.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Στην ερώτηση του συναδέλφου θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Κατρούγκαλος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, φαίνεται, πράγματι, ότι η εταιρεία, ιδίως υπό το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, έχει ένα βεβαρημένο παρελθόν. Βλέπω εδώ ότι έχουν πραγματοποιηθεί πενήντα οκτώ έλεγχοι, δεκαεπτά επανέλεγχοι και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει επιβάλει είκοσι εννέα πρόστιμα την τελευταία περίοδο. Βλέπω, επίσης, ότι έχουν επιβληθεί από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πέλλας τρεις μηνυτήριες αναφορές, όπως επίσης έχουν γίνει και αντίστοιχοι έλεγχοι και στη θυγατρική εταιρεία, μία ΜΑΡΙΑ ΑΒΕΕ.
Συνεπώς, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που είναι ο βραχίονας του Υπουργείου για την παρακολούθηση των θεμάτων νομιμότητας, δεν έχει αδρανήσει το τελευταίο διάστημα. Όπως έχω πει επανειλημμένα σε ερωτήσεις του Κόμματός σας, αλλά και σε άλλες ερωτήσεις, κι εμείς διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν εκτεταμένα φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την εργασιακή ζούγκλα που πολλοί θέλουν να φέρουν σ’ αυτό το πεδίο.
Επί των συγκεκριμένων ερωτήσεων, από τα έγγραφα που θα καταθέσουμε στα Πρακτικά της Βουλής δεν φαίνεται να προκύπτει κατάθεση αγωγής για την ακύρωση της Γενικής Συνέλευσης Σωματείων από την εταιρεία. Έτσι φαίνεται να βεβαιώνεται από το αρμόδιο Πρωτοδικείο και το αρμόδιο Ειρηνοδικείο.
Ως προς δε την πράγματι απαράδεκτη πράξη –εάν πράγματι αποδειχθεί- της παρακολούθησης της Γενικής Συνέλευσης, έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος πέντε προσώπων για την παράβαση του αντίστοιχου άρθρου του ν. 2472/1997.
Από το έγγραφο αυτό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι η υπόθεση είναι στη φάση του προσδιορισμού. Άρα, υπάρχει μια καθυστέρηση, δυστυχώς, ανάλογη με τους ρυθμούς που έχει η δικαιοσύνη, λόγω των γνωστών προβλημάτων της, για τον προσδιορισμό της υπόθεσης αυτής.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Δεν προκύπτει, όμως, κάποια αβελτηρία του Υπουργείο ή των ελεγκτικών μηχανισμών που έχουμε στη διάθεσή μας στον έλεγχο των πράξεων αυτών της εργοδοσίας. Στο μέλλον πρόκειται να εντείνουμε και τους ελέγχους, αν προκύψει αντίστοιχη παραβατική συμπεριφορά και από τη νέα διοίκηση.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.
Έχετε τον λόγο για δεύτερη φορά, κύριε Βαρδαλή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, να κάνω μία γενική παρατήρηση. Καταρχήν, θέλω να επιβεβαιώσω αυτό που είπατε. Οι εργαζόμενοι όντως αντιλήφθηκαν ελέγχους το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα από τότε που καταθέσαμε την ερώτηση. Kαι δεν μιλώ για την επίκαιρη ερώτηση. Προηγούμενα είχαμε καταθέσει και μια απλή ερώτηση, η οποία δεν απαντήθηκε. Όντως υπάρχουν τέτοιοι έλεγχοι το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ξέρετε, όμως, όλο το προηγούμενο διάστημα από το ΣΕΠΕ τι έλεγαν στους εργαζόμενους; Έλεγαν «Εντάξει, έχετε δίκιο, αλλά κοιτάξτε να τα βρείτε με την εργοδοσία». Αυτή ήταν η παραίνεση, χωρίς να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι για τα ζητήματα που έθεταν οι εργαζόμενοι.
Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι το εξής: Δεν ξέρω αν γνωρίζετε τα πραγματικά περιστατικά. Έχουν καταθέσει την αίτηση, την αγωγή, την οποία έχω εδώ. Ξέρετε τι υποστηρίζουν; Προφανώς το γνωρίζετε, αφού θα την έχετε και εσείς. Ακυρώνονται οι εκλογές και δεν αναγνωρίζουν το ΔΣ του σωματείου –το λέει επί λέξει- οι εκλογές για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, γιατί συμμετέχει στις εκλογές αυτές μία εργαζόμενη -η οποία και εκλέγεται- η οποία έχει απολυθεί πριν ένα χρόνο περίπου. Και άρα, προσφεύγω για να ακυρώσω αυτές τις εκλογές!
Η εργαζόμενη αυτή, όμως, που έχει απολυθεί πριν από ένα χρόνο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα δικαστήρια γιατί θεωρεί παράνομη την απόλυση, επειδή έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου. Το σωματείο είναι καινούργιο στην περιοχή της, στην Έδεσσα, Νάουσα, Σκύδρα κτλ.. Είναι το αγκωνάρι του σωματείου. Βέβαια, ξέρουμε σε τέτοιες περιπτώσεις πώς ενεργεί η κάθε εργοδοσία: Στον πρώτο που «παίρνει το κεφάλι» είναι ο εργαζόμενους που κινείται, που διεκδικεί τα δικαιώματά του.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Με βάση τον ν. 1264, όταν εκκρεμοδικεί η απόλυση, βρίσκεται δηλαδή στα δικαστήρια, ο εργαζόμενος μπορεί να παραμείνει μέλος στο σωματείο, άρα, και να έχει όλα τα δικαιώματα που έχει σαν μέλος του σωματείου, δηλαδή και να ψηφίζει και να είναι υποψήφιος. Είναι τέτοια περίπτωση.
Τι θέλει, λοιπόν, να κάνει; Γιατί η εργοδοσία δεν προσπαθεί να ακυρώσει τις εκλογές με το επιχείρημα «αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν οι μισοί και ένας εργαζόμενοι», δηλαδή το 50% του συνόλου των εργαζομένων στην εταιρεία και προσπαθεί να ακυρώσει τις εκλογές, επειδή συμμετείχε η συγκεκριμένη εργαζόμενη; Γιατί θέλει να το χρησιμοποιήσει και στη δίκη που έρχεται για να νομιμοποιήσει την απόλυση της εργαζόμενης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Άρα, νομίζω ότι πρέπει να παρέμβετε σε αυτή τη διαδικασία και μέσω του ΣΕΠΕ, γιατί ουσιαστικά δείχνει την πρόθεση της εργοδοσίας. Και με βάση αυτή την πρόθεση, δυσκολεύει και την επίλυση μιας σειράς άλλων προβλημάτων.
Για παράδειγμα, τι θα γίνει, θα πληρώνονται στην ώρα τους οι εργαζόμενοι; Γιατί να είναι δυο μήνες μέσα, απλήρωτοι, των δεδουλευμένων. Γιατί το επίδομα αδείας από το καλοκαίρι δεν έχει δοθεί ακόμη; Πότε θα δοθούν; Πότε θα λυθούν αυτά τα προβλήματα;
Κατά τη γνώμη μας, στόχος είναι να βάλουν στο χέρι το σωματείο. Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να γίνει. Βεβαίως, θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, κάτι που δεν πρόκειται να περάσει από τους εργαζόμενους.
Η γνώμη μας είναι ότι, ανεξάρτητα από την απάντηση, εν πάση περιπτώσει, στα συγκεκριμένα ζητήματα, το βασικό είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, να παλέψουν ενάντια σε αυτή την κατάσταση, γιατί σωτήρες δεν υπάρχουν χωρίς τη δράση τη δική τους.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστούμε, κύριε Βαρδαλή.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για να δευτερολογήσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ως προς τα δύο θέματα της δευτερολογίας σας και ειδικά όσον αφορά το πρώτο, από τη στιγμή που ανέλαβα εγώ τα καθήκοντά μου –και έτσι ήταν και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας-, το μήνυμα που έχουμε στείλει είναι αυτό που σας είπα πριν: οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια της εργοδοσίας θα αντιμετωπίζεται με όση αυστηρότητα και με όσα νομοθετικά όπλα έχει θέσει στη διάθεσή μας η έννομη τάξη.
Απ’ ό,τι βλέπω εδώ από το ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Πέλλας, οι τρεις μηνυτήριες αναφορές που έχουν ασκηθεί σε βάρος της επιχείρησης -υποθέτω έτσι όπως είναι με την προηγούμενη ιδιοκτησία- αφορούσαν θέματα ακριβώς συνδικαλιστικής δραστηριότητας και θέματα απολύσεων. Άρα, έχουμε αντιδράσει ως Υπουργείο Εργασίας σ’ αυτήν την κατάσταση που περιγράφετε.
Όσον αφορά την ενημέρωση που έχω για τη δικαστική πλευρά της υπόθεσης, ήταν αυτή που σας είπα στην πρωτομιλία. Όμως ούτως ή άλλως, έτσι όπως είναι οργανωμένος ο τρόπος του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν μπορεί να φτάσει και να επέμβει στη δυνατότητα αντιμετώπισης του νομικού τμήματος της υπόθεσης από τα δικαστήρια.
Όπως σας είπα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Υπουργείο Εργασίας είναι να εκκινήσουμε τη διαδικασία, να στείλουμε την υπόθεση στα δικαστήρια. Από εκεί και μετά, ορθά λόγω της διάκρισης των εξουσιών, δεν μπορούμε να παρέμβουμε παραπάνω.
Αν υπάρχουν περιθώρια άλλων ενεργειών που μπορούμε να κάνουμε πέρα από τα δικαστήρια, όπως ξέρετε είμαστε στη διάθεσή σας ώστε και το Σωματείο να δεχθούμε, αλλά και τη φυσική σας παρουσία, ώστε να δούμε τα επόμενα βήματα. Διότι εντέλει συμφωνώ απολύτως με την κατακλείδα της ομιλίας σας. Ό,τι και να κάνουμε εμείς, μόνο υποστηρικτικό χαρακτήρα μπορούμε να έχουμε στους αγώνες των εργαζομένων. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς κυρίως είναι να περιφρουρήσουμε τη νομιμότητα. Οι κοινωνικοί αγώνες λύνονται στο πεδίο των αγώνων. Δεν λύνονται διαφορετικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου