Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης για προσφυγικό, Συρία και τρομοκρατία

«Το προσφυγικό ζήτημα είναι προϊόν ενός πολέμου που δημιουργήθηκε από τον δυτικό παράγοντα, κυρίως τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Στη Μέση Ανατολή...
η Δύση έκανε λάθη. Επιχείρησαν να εγκαταστήσουν δημοκρατικές συνθήκες σε μία περιοχή που η κουλτούρα είναι διαφορετική από τη Δύση. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ παρενέβησαν στη Συρία, με την Τουρκία να ήθελε να εγκαθιδρύσει ένα δικό της προτεκτοράτο. Όπλισαν την Al Nursa, που αργότερα έγινε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό το πράγμα που υπάρχει στη Συρία ως Ισλαμικό Κράτος, σε μία έκταση όσο το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι κάθετα, επιθετικά αντίθετο στον δυτικό πολιτισμό», είπε στον Alpha 989 ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Τώρα τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες του πολέμου. Έρχονται σε εμάς επειδή είμαστε η πύλη της Ευρώπης. Η Τουρκία διοχετεύει σε εμάς τους πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στη Βόρεια Ευρώπη. Έχουμε ένα πολλαπλό πρόβλημα. Τα σύνορα του Αιγαίου είναι θάλασσα και δεν μπορεί να τα διαφυλάξει κανένας. Η λογική της πρόβλεψης είναι ότι αν έρθουν σε εμάς θα μείνουν εκεί. Δεν θα πάνε πουθενά. Οι διακινητές δεν κινούνται χωρίς τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Αυτό που γίνεται δεν είναι τυχαίο», πρόσθεσε.

«Πάμε να καταστρέψουμε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα μέσα από μία θολή υπόσχεση των Τούρκων ότι μπορούν να ανασχέσουν τους πρόσφυγες επί του εδάφους τους. Οι δυνατότητες που έχει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από μόνη της είναι εξαιρετικά μικρές. Ο κ. Κοτζιάς που ξέρει τα θέματα είναι σοβαρός και έγκριτος καθηγητής διεθνών σχέσεων, όμως το ζήτημα δεν είναι ελληνικό, είναι διεθνές. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς τους Τούρκους, έχουν δική τους ατζέντα που δεν έχει σχέση με τον δυτικό κόσμο, δεν έχει δυτικόστροφη ηγεσία», επεσήμανε ο κος Γιαλλουρίδης.

Τόνισε ότι «ακόμα δεν κατάφερε η Ευρώπη να ενσωματώσει τα κράτη της. Η Ευρώπη έχει αποτύχει. Τα σύνορά της είναι στην Ελλάδα και δεν μπορεί να την βοηθήσει στο προσφυγικό».


«Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι ξύπνησε τον κόσμο και έτσι η διεθνής κοινότητα συμπράττει με τη Ρωσία που στήριζε το καθεστώς Άσαντ. Ετοιμάζεται μία παγκόσμια επέμβαση στη Συρία, όπως έγινε κατά των Ναζί στη Νορμανδία, με όλες τις δυνάμεις. Ο πολιτισμός των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή όμως δεν έχει σχέση με τη δημοκρατία. Δεν μπορεί να επιβληθεί δημοκρατία και δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εκεί που υπάρχει άλλος κόσμος. Το κοράνι απορρίπτει τη δημοκρατία. Ο Άσαντ ήταν λαοφιλής. Έβλεπα χαρούμενη νεολαία. Τους καταστρέψαμε. Τους κατέστεψε η Δύση. Αν δεν στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και τη δική μας εικόνα για τον κόσμο μπορούμε να καταστραφούμε. Τη δημοκρατία που έχουμε εμείς δεν μπορείς να την ενσωματώσεις σε μία κοινωνία που πιστεύει ότι το κοράνι είναι η ζωή τους. Η δημοκρατία πχ στην Αίγυπτο έφερε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που είναι η μήτρα του τζιχαντισμού. Όταν το κατάλαβαν οι δυτικοί επέβαλαν με πραξικόπημα τον Σίσι ως τελευταία σωτηρία», πρόσθεσε.


Χαρακτήρισε «μεγάλη υπόθεση» την επίσκεψη του Αμπντέλ Φατάχ Αλ - Σίσι στην Ελλάδα και υπενθύμισε ότι «είχαμε προτείνει να υπάρχει και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την προστασία κοινών συμφερόντων στη Μεσόγειο».


Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί σχετικά με την έδρα ισλαμικών σπουδών, ο κος Γιαλλουρίδης απάντησε «δεν θεωρώ κακό πράγμα την έδρα ισλαμικών σπουδών. Είναι μία δυνατότητα γνώσης ενός μεγάλου πολιτισμού. Το Ισλάμ δεν είναι αυτό που ζούμε τώρα. Αυτό μου θυμίζει όταν ήμουν παιδί που μου έδειχναν μιναρέδες και στους μιναρέδες έβλεπα Τούρκους και εχθρούς. Να συντηρούμε την εθνική μας παράδοση και να μην έχουμε φοβία για τους άλλους. Όταν ήμουν σύμβουλος του Γεράσιμου Αρσένη τον είχα πείσει να πάμε στο Ιράν. Τώρα η Δύση συνεργάζεται με το Ιράν για την καταπολέμηση των Ισλαμιστών. Στη Γερμανία οι καλύτεροι φίλοι μου ήταν Τούρκοι. Δεν μπορείς να ταυτίσεις τις κρατικές πολιτικές με τους ανθρώπους. Αφήνουμε του Πομάκους στο τουρκικό προξενείο και το προξενείο δουλεύει. Η Τουρκία έχει σχέδιο. Το σχέδιο Αττίλας εκπονήθηκε το 1956. Η Τουρκία διεκδικεί το Αιγαίο».

Αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς είπε ότι «η ακροδεξιά στηρίζεται στο φόβο του άλλου. Η γαλλική ακροδεξιά έχει πολιτικό λόγο. Ο στόχος της Λεπέν είναι Γάλλοι υπεράνω όλων. Το πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή είναι ότι έχουν καταφέρει να πείσουν κάποιους ότι είναι πολιτική επιλογή».


Τέλος, για την κατάσταση στην Ελλάδα ο κος Γιαλλουρίδης είπε πως «ζούμε το αιμορραγικό σοκ των τελευταίων 30 ετών – Ανικανότητα, διαφθορά και αδιαφορία – Διαχρονικά, από το ‘81 και μετά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου