Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Συνταγή γιά ψωμί τῆς παλιᾶς ἐποχῆς

Ψωμί ὁλικῆς ἀλέσεως μέ φυσικό προζῦμι.
Τά ψωμιά πού βλέπετε στίς φωτο, εἶναι hand made, ἠ δέ διόγκωση τους ἔγινε μέ φυσικό προζύμι. Αὐτό σημαίνει ὅτι ...
δέν χρησιμοποιήθηκε (μπυρο)μαγιά τοῦ ἐμπορίου.
Τό ἀλεύρι ἀγοράστηκε ἀπ΄τό σούπερ μάρκετ, καί στήν συσκευασία εἶχε τήν ἔνδειξη, "...μέ ὅλο τό φῦτρο". Ἰσως ἀναρωτηθεῖτε, γίνεται καί ἀλλιῶς; Ναί γίνεται.
Ἔχω πληροφορηθεῖ ὅτι ὑπάρχουν μύλοι πού προσθέτουν στά ἄλευρα ὁλικῆς ἄλεσης καραμελόχρωμα, καί μέρος τοῦ φύτρου. Ἠ χρήση τοῦ ἀλεύρου αὐτοῦ, ἔδωσε ψωμί πού δέν εἶχα ἀλλη φορά μέ ἄλλα ἄλευρα "ὁλικῆς ἀλέσεως"

Ὅμως; ἄς προχωρήσουμε στήν συνταγή

Υλικά πού χρησιμοποιοῦμε:
1 κιλό ἀλεύρι
2 κουταλάκια ἀλάτι (ἤ ἀνάλογα τά γούστα σας)
350 γραμμάρια φυσικῆς προζύμης
650-700 γραμμάρια νερό (ἴσως καί παραπάνω, ἀναλόγως τήν θερμοκρασία του)

Ὑλικά πού ΔΕΝ χρησιμοποιοῦμε:
Μαγιά ἐμπορίου, ζάχαρη, ἐλαιόλαδο. ἤ ὅτιδήποτ ἄλλο πέρα ἀπό ἀλεύρι ἀλάτι καί νερό.


Πῶς τό φτιάχνουμε;
Ἀνακατεύουμε ὅλα τά ὑλικά, καί ἀφήνουμε τό ζυμάρι κάπου νά ἡσυχάσει. Θά πάρει ὧρες, άλλά μήν πτοεῖσθε. οί μύκητες θά τήν κάνουν τήν δουλειά τους.
Ὅταν τό ζυμάρι φουσκώσει, κόψτε τό στά δύο,ξαναδουλέψτε το, καί τοποθετεῖστε τά κομμάτια σέ δύο στρόγγυλα ταψάκια, ἤ μακρόστενες φόρμες. Προτιμεῖστε ἀντικολλητικά σκεύη, γιά ν΄ ἀποφύγεται έπαλείψεις μέ λάδια, πού κάνουν τό ψωμί νά θυμίζει...ρεβανἴ.
Ὅταν ξαναφουσκώσουν τά ζυμάρια φουρνῖστε τα. Ὁ χρόνος ψησίματος παίζει ἀνάλογα μέ τόν φοῦρνο. Θεωρῶ ὅτι 45 λεπτά στούς 200 βαθμούς εἶναι καλά.
Ὅταν ξεφουρνίσετε, βάλτε τά κάπου πού νά μποροῦν νά βγάζουν τήν ὑγρασία τους.
Ἄν τὄ προζῦμι τὄχετε στό ψυγεῖο, βγάλτε τό ἀπ΄τήν προηγούμενη γιά νά ἔλθει σέ θερμοκρασία περιβάλλοντος, καί ὅταν γίνει αὐτό, ζυμῶστε τό 1/3 τῆς ποσότητας τοῦ ἀλεύρου (ἀνάπιασμα λέγεται αὐτό) καί ἀφῆστε τό τό βράδυ, γιά νά ξυπνήσουν οϊ μήκυτες Μετά ἀκολουθεῖστε τά γενικά τῆς ἐκτέλεσης.
Τό ψωμί που θά κάνετε μέ τόν τρόπο αὐτό, θά ἔχει ὐπόξινη γεύση, καί θά εἶναι τό ὄντως ψωμί! Μήν βιαστεῖτε νά τό κάνετε νά φουσκώσει σέ ὑψηλές θερμοκρασίες Ὄσο κερδίσετε σέ χρόνο τόσο θά χάσετε σέ γεύση.
Τό πολύ-πολύ, βάλτε τό ζυμάρι στόν φοῦρνο μέ ἀναμμένο λαμπάκι. Θά ἔχετε τό μέγιστο 25-26 βαθμούς μέσα στόν θάλαμο, πράγμα ἀποδεκτό.
Ἄν δέν ξέρετε πῶς νά πιάσετε προζῦμι, μήν στεναχωριέστε, ἐδῶ εἶμαι γιά νά σᾶς τό ἐξηγήσω ἄν ζητηθεῖ.

cummulus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου