Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Καλός ο καιρός μέχρι τα Χριστούγεννα - Χιόνια μετά τις 25

Με δυό κουβέντες:
5-18 Δεκεμβρίου, δεν θα βρέχει σχεδόν πουθενά. 19-20 Δεκεμβρίου αρχίζουν να υγραίνουν τα ...
πράγματα, αλλά χωρίς κρύο, από τις 21 αρχίζει να κρυώνει και να χειμωνιάζει, μετά τα Χριστούγεννα, έρχεται ο κανονικός χειμώνας.

Αυτά λέει ο Σάκης Αρναούτογλου στην ιστοσελίδα του, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για μια πειραματική εργασία, όχι ακριβώς πρόγνωση, καθώς, δεν μπορεί να υπάρξει πρόγνωση για διάστημα μεγαλύτερο των 5-7 ημερών.
...
...
Κι αν τα θέλετε επιστημονικά:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό διανύουμε ήδη την κορύφωση του φαινόμενου Ελ Νίνιο το οποίο και συχνά διατηρεί την έντασή του κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος έως και το πρώτο τριμήνου του νέου έτους προτού αυτό αποδυναμωθεί, κάτι που δυσκολεύει αρκετά το αναλογικό μου εγχείρημα σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις.
Το αποτέλεσμα της εργασίας μου πάνω στην ΠΙΘΑΝΗ εξέλιξη του καιρού για τον φετινό Δεκέμβριο 2015 έγινε βάσει της αναλογικής μεθόδου η οποία αποτελεί ΕΚΤΙΜΗΣΗ και βασίζεται στην μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης ΝΑΟ, (των συσχετισμών δηλαδή της ατμοσφαιρικής πίεσης στο βόρειο ημισφαίριο μεταξύ Ισλανδίας και Αζορών), καθώς και τη σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια (αυτή τη φορά συμπεριλαμβανομένων των ετών με Ελ Νίνιο) στην Ευρώπη προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να δώσει μια πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα καθώς και την ΠΙΘΑΝΗ απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την συγκεκριμένη περίοδο επίπεδα ανά δεκαήμερο.
Από πέρυσι έχω συμπεριλάβει και τα αποτελέσματα της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας (30-90 ημερών) στην τροπική ατμόσφαιρα η οποία και δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η θέση και οι δείκτες της παραπάνω ταλάντωσης παρέχονται ελεύθερα από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας. http://www.bom.gov.au/climate/mjo/
Na προσθέσω στα παραπάνω ότι ο δείκτης Madden-Julian (MJO) αποτελεί τα τελευταία χρόνια κομμάτι ίσως της πιο διαδομένης από τις ατμοσφαιρικές τηλεσυνδέσεις(teleconnections: όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αλληλοσυσχέτιση των ατμοσφαιρικών ταλαντώσεων)
Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι εντελώς πειραματική και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και καλό θα είναι να ΜΗΝ χρησιμοποιηθεί ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου