Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Πατριωτικός ρεαλισμός και ρομαντικός λαϊκισμός

Ο κατηγορούμενος για την υπόθεση Siemens φυγόδικος Καραβέλας είχε ακουμπήσει στο εξωτερικό € 30 εκ. προερχόμενα από μίζα, ήτοι υπερτιμολόγηση έργων. Τούτο σημαίνει ότι αν οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα είμαστε 6.000.000, έκαστος εξ ημών πλήρωσε εμμέσως ....
στον κ. Καραβέλα € 5. Σιγά το ποσό.
            Την εποχή του Καραμανλή του Β΄ ο αλήστου μνήμης Φοραδοτραγιάσκας είχε προσφέρει δια νόμου  αμνηστία για όσους πλήρωναν 3% επί των καταθέσεών τους εξωτερικού [άρθρο 38 ν. 3259/2004]. ‘Αρπαξε την ευκαιρία ο Καραβέλας, ώστε να αμνηστευθεί, εξ ου και παραπονιόταν γιατί διώκεται, αφού αυτός έχει τύχει των ευεργετημάτων του νόμου Αλογοσκούφη. Δεν είχε προσέξει ότι καταβάλλοντας 3% και φέρνοντας μέσα το χρήμα απαλλασσόταν για οποιοδήποτε φορολογικό αδίκημα, αλλά όχι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.λπ. 
            Την τακτική Αλογοσκούφη επανέλαβε και ο Ποπάι ελάχιστες ημέρες πριν το Μνημόνιο [άρθρο 18 ν. 3842/2010], αλλά λίγο πιο  αυστηρά. 5% αν τα έφερνες μέσα, 8% αν τα άφηνες έξω. Και πάλι η ρύθμιση προέβλεπε ότι απαλλάσσεσαι για φορολογικά αδικήματα, αλλά όχι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.λπ. Τώρα ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Για να μαζέψει χρήμα, αφού ο κόσμος έχει στεγνώσει, σκέφτεται να προσφέρει ασυλία στους πάσης φύσεως καταθέτες εξωτερικού, αν αυτοί δώσουν στο κράτος 15%. Και τούτο, διότι παρά τις επί 5 έτη μεταρρυθμίσεις, ο φορολογικός μηχανισμός αδυνατεί να εντοπίσει εκείνους που έβγαλαν αφορολόγητο χρήμα στο εξωτερικό. Πού να ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα τώρα που έχεις  ανάγκη ζεστού χρήματος. Κι αν  δεν αποδώσει το μέτρο, έχεις τα βόδια που είναι παρόντα και απολύτως ορατά ανά πάσα στιγμή για να πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και ό,τι άλλο ήθελε σκαρφιστεί ο σοφός νομοθέτης. Τα ίδια βόδια που αντιδρούσαν για τη ρύθμιση των 100 δόσεων απαιτώντας να λάβουν bonus, επειδή εκείνοι ήταν συνεπείς είτε ως έχοντες είτε στερούμενοι άλλων αγαθών, ενώ δεν ξεσηκώθηκαν ακόμη για την αμνηστία που σκέφτεται η κυβέρνηση να παραχωρήσει.
             Άκουγα μια μέρα στο ραδιόφωνο τον Πρόεδρο των Εφοριακών κ. Αλεξιάδη να διερωτάται γιατί δεν ψηφίζεται μία διάταξη που να ορίζει ότι όλοι υποχρεούνται να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους απανταχού της γης και ό,τι δεν δηλωθεί δημεύεται, ευθύς ως εντοπισθεί. Δεν είναι κακή ιδέα.  
            Στον αντίποδα όλων των ανωτέρω οι αποφάσεις 3474/2011 και 3173/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκε ότι η επιβολή προστίμου 400% επί του διαφυγόντος φόρου λόγω μη υποβολής δήλωσης είναι απολύτως συνταγματική. Δεν υπέβαλες φορολογική δήλωση για € 10.000; Φόρος € 4.000, προσαύξηση 1,5 % γι κάθε μήνα που πέρασε από τότε που έπρεπε να υποβάλεις τη δήλωση και € 16.000 πρόστιμο για να μην το ξανακάνεις. Ένα συνολάκι € 22.000. Φοροφυγά! Προδότη, πεμπτοφαλαγγίτη, Εφιάλτη!
            Δεν είναι και άσχημα για τους καταθέτες εξωτερικού. Αν δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση π.χ. για € 2 εκ. αναπαυόμενα εις την Εσπερίαν, ο φόρος είναι € 800.000. Και πρόστιμο € 3,2 εκ., σύνολο € 4.000.000. Πληρώνοντας τώρα μόνον 15%, ήτοι € 300.000 καθαρίζουν. Αυτοί οι νόμοι της φορολογικής αμνηστίας είναι άραγε συνταγματικοί;
            Αλλά τί λέω εγώ τώρα! Είμαι λαϊκιστής, ενώ οι κυβερνήσεις μου που αρνούνται πεισματικά να στήσουν αποτελεσματικούς, άρα και αδιάφθορους, φορολογικούς μηχανισμούς επιδίδονται σε πατριωτικό ρεαλισμό. Αφού δεν θέλω να ελέγχω, ας πάρω ψίχουλα. Πού να ψάχνω τώρα ψύλλους στ’ άχυρα με τον φακό, αφού διακρίνω ευκρινέστατα τόσα βόδια δια γυμνού οφθαλμού!
Σωτήριος Καλαμίτσης
Ταπεινός, πλην ακροδεκσιός και ΖΩΗλάτρης, γραφιάς πάσχων ανιάτως από εσχάτως διαγνωσθείσα ακράτεια εμπαθείας και λαϊκισμού, επιστήθιος, όμως, φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και επισκέπτης του εις οίκον ευγηρίας δι’ απόρους λόγω επαπειλούμενης εξώσεώς του από την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, όπου κατοικεί επ’ ενοικίω, Ιεράν τινά δηλονότι Μονήν του Αγίου ΄Ορους [Μεγάλη η Χάρη της]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου