Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο

Ανεβαίνει επικίνδυνα το πολιτικό θερμόμετρο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις σχέσεις της με εταίρους και δανειστές, με τα χρονικά περιθώρια για μια «έντιμη» συμφωνία να στενεύουν και ...
το ενδεχόμενο μιας «αθέτησης πληρωμών» να έρχεται πιο κοντά.
Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα των Financial Times για τα όσα συνέβησαν στη χθεσινή τρίωρη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός της Σλοβενίας υποστήριξε πως αν οι συζητήσεις για την διάσωση δεν προχωρήσουν πιο γρήγορα η Ευρωζώνη θα έπρεπε να ετοιμάσει ένα «Σχέδιο Β» για να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία. Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ανάλογες απόψεις εξέφρασαν και άλλοι υπουργοί κυρίως από «μικρές» χώρες.
Όσα συνέβησαν στο χθεσινό Eurogroup, στο οποίο σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ θα γινόταν μια εποικοδομητική συζήτηση και μάλιστα θα δινόταν και ένας «οδικός χάρτης» με μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσει η Αθήνα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αισιοδοξία των προηγουμένων ημερών που εξέφραζαν κυβερνητικοί κύκλοι, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι εταίροι και δανειστές δείχνουν ως μοναδικό δρόμο την υιοθέτηση εκ μέρους της Αθήνας και νέων μεταρρυθμίσεων ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup για το ποιες μπορεί να είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν θέλει να κάνει κακό στις διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αμέσως μετά το Eurogroup αναφέρθηκε στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και σε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα ο Γ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ενώ για μία ακόμη φορά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν».
Ο «εκνευρισμός» μεταφέρθηκε και στο εσωτερικό της χώρας με αποτέλεσμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής να σημειωθούν εντονότατες αντεγκλήσεις μεταξύ τω βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και ειδικά μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση και του υπουργού Παραγωγικής ανασυγκρότησης και Ενέργειας Π. Λαφαζανη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδου.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου