Συνολικά τέσσερα αιτήματα έθεσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος στα αρμόδια στελέχη του υπουργείου οικονομικών, τα οποία όρισε η αναπληρώτρια...
υπουργός οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, ύστερα από σχετική επιστολή που της είχε σταλεί.
Η ΟΠΣΕ ,έχοντας πάντα σε προτεραιότητα την συνεχή προσπάθεια για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν το προσφυγικό στοιχείο ,αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, απευθύνθηκε στο υπουργείο οικονομικών και η κ. Βαλαβάνη ανταποκρίθηκε στο αίτημα για αναλυτική ενημέρωση της στα ζητήματα που αναφέρθηκαν στο σχετικό υπόμνημα.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου με επικεφαλής τον ειδικό γραμματέα δημόσιας περιουσίας κ. Δημήτρη Κλούρα δέχθηκαν το προεδρείο της ΟΠΣΕ και ενημερώθηκαν επί δίωρο για τα πρώτης προτεραιότητας ζητήματα που έχουν σχέση με την ανταλλάξιμη περιουσία, την πλήρη καταγραφή της, τη χρηματοδότηση των σωματείων από τη διαχείριση της, αλλά και παραχώρηση μέρους αυτής σε σωματεία που στερούνται στέγης.
Επισημάνθηκε ότι τα προσφυγικά σωματεία (συλλογικά όργανα απογόνων προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες) δεν έχουν πια τη δικαιωματικά οικονομική στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών. Πολλά από αυτά μένουν χωρίς δική τους στέγη, όπως και η ίδια η Ομοσπονδία μας, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν σε δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ η ακίνητη ανταλλάξιμη περιουσία και το προϊόν της ρευστοποίησής της διατίθεται σε αλλότριους με τη Διεθνή Συνθήκη σκοπούς.
Κατόπιν αυτών ζητήθηκε από την κυβέρνηση:
Να καταστεί σαφής η εξαίρεση της Ανταλλάξιμης περιουσίας από τα σχέδια αξιοποίησής της για την εξεύρεση πόρων του κράτους προς αλλότριους σκοπούς.
Η δημιουργία συγκεκριμένου φορέα διαχείρισής της στον οποίο θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΟΠΣΕ, όπως ίσχυε μέχρι το 1998.
Να εκπονηθεί μια αναλογιστική μελέτη, ώστε να αποκτηθεί πλήρης εικόνα για την παρούσα κατάσταση της Ανταλλάξιμης Περιουσίας. Αυτό, καθώς από απαντήσεις Κτηματικών Υπηρεσιών διαφόρων νομών της χώρας, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται σε απάντηση του υπουργείου οικονομικών (10-1-2014 ΓΚΕ 1004164 ΕΞ 2014-1535) προκύπτει, ότι υπάρχουν πολλά αυθαιρέτως κατεχόμενα, άλλα μη εντοπισθέντα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η τροποποίηση του άρθρου 14 του Ν.Δ. 2967/1954 το οποίο προβλέπει την κάτω από ορισμένους όρους και προϋποθέσεις δωρεάν παραχώρηση ανταλλάξιμων κτημάτων για την ανέγερση Διδακτηρίων και Ιερών Ναών, με τρόπο ώστε η δωρεάν παραχώρηση τέτοιων κτημάτων να είναι δυνατή και σε Προσφυγικά Σωματεία, για τη στέγασή τους ή την ανέγερση από αυτά πνευματικών Κέντρων ή άλλων Πνευματικών Ιδρυμάτων.
Εκτός από τα παραπάνω, τέθηκε στο υπουργείο οικονομικών και ένα ακόμη αυτοτελές αίτημα. Αφορά τη φορολόγηση πηγών εσόδων των σωματείων, η οποία είναι δυσβάσταχτη και παράγοντας ανασταλτικός στην εκπλήρωση του σκοπού τους. Με συγκεκριμένα παραδείγματα παρουσιάσθηκε η σημερινή κατάσταση και ζητήθηκε να εξετασθεί η μείωση της φορολογίας των σωματείων.
Από την πλευρά των στελεχών του υπουργείου δόθηκε η διαβεβαίωση ότι τα αιτήματα θα εξεταστούν το δυνατόν συντομότερα, θα υπάρξει πλήρης καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί η νομιμότητα για να μην επαναληφθούν απαράδεκτα φαινόμενα με …περίεργες επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις σωματείων που συνέβησαν μετά το 1998 και την κατάργηση του ΤΑΠΑΠ.
Η ΟΠΣΕ θα συνεχίσει τον αγώνα με όλες τις δυνάμεις της και θα ενημερώνει όλα τα σωματεία για τις ενέργειες της, αλλά και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν μετά τιε επαφές με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Από το γραφείο τύπου
της ΟΠΣΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου